Minustako kevytyrittäjä? Ota huomioon ainakin nämä neljä asiaa

Kevytyrittäjyys on viime vuosina kasvattanut suosiotaan, eikä ihme – mutkattomuutensa ansiosta se sopii sekä päätoimeksi että lisätienestien lähteeksi monenlaisiin elämäntilanteisiin. Tietyt lakiin, verotukseen sekä sosiaali- ja eläketurvaan vaikuttavat asiat kannattaa kuitenkin ottaa huomioon jo siinä vaiheessa, kun suunnittelet kevytyrittäjäksi ryhtymistä.

Kevytyrittäjä on itsensä työllistävä henkilö, joka hinnoittelee oman työnsä ja hankkii omat asiakkaansa mutta hoitaa laskutuksensa kumppanin, esimerkiksi laskutuspalveluyrityksen kautta. Kevytyrittäjyys voi olla sopiva vaihtoehto esimerkiksi silloin, jos haluat testata liikeideaasi, tehdä lisätöitä päätoimen tai opiskelun ohella tai olet kyllästynyt yrityksen pyörittämisessä tarvittavaan byrokratiaan.

Laskutuspalveluiden välillä on kuitenkin eroja. Siitä päästäänkin ensimmäiseen asiaan, joka kevytyrittäjyyttä suunnittelevan kannattaa ottaa huomioon.

1. Osa laskutuspalveluista hakee kevytyrittäjälle heti y-tunnuksen

Tällä hetkellä markkinoilla tarjotaan ainakin kahdenlaista kevytyrittäjyyttä. Jotkut laskutuspalvelut hakevat aloittavalle kevytyrittäjälle aina y-tunnuksen.

Y-tunnus on yritys- ja yhteisötunnus, jolla yksilöidään kaikki Suomessa toimivat yksityiset elinkeinonharjoittajat, yritykset sekä yhteisöt. Kevytyrittäjyys y-tunnuksella tarkoittaa sitä, että toimit yksityisenä elinkeinonharjoittajana – eli ryhdyt yrittäjäksi. Tässä tapauksessa termi kevytyrittäjyys viittaa lähinnä sellaiseen yksityiseen elinkeinonharjoittajaan, joka on ulkoistanut kirjanpidon ja verottajalle tehtävät ilmoitukset verkossa toimivalle laskutuspalvelulle.

Esimerkiksi laskutusosuuskuntien ja UKKO.fi:n kaltaisten palvelujen kautta kevytyrittäjä voi laskuttaa myös ilman y-tunnusta. Tällöin kevytyrittäjä käyttää laskutuspalveluyrityksen y-tunnusta. Asiakas maksaa laskussa näkyvän summan laskutuspalvelulle, joka tilittää ensin verottajalle kuuluvan osuuden, kuittaa sitten oman palvelumaksunsa ja siirtää sen jälkeen rahat kevytyrittäjälle.

2. Y-tunnuksen hyödyt ja haitat kevytyrittäjälle

Yrittäminen y-tunnuksella voi olla oikea valinta joillekin kevytyrittäjille. Y-tunnuksen hyödyt liittyvät pitkälti veroetuihin. Yksityisenä elinkeinonharjoittajana saat verohelpotuksena yrittäjävähennyksen: tuloksestasi viisi prosenttia verovapaasti. Y-tunnuksellisena yrittäjänä kaikki yritystoimintaasi liittyvät kulut vähentävät yritystoimintasi tulosta, jolloin maksat veroja pienemmästä tuloksesta. Matkakulujenkin vähentäminen verotuksessa on suoraviivaisempaa.

Y-tunnusta tarvitaan myös monilla luvanvaraisilla toimialoilla ja silloin, jos yrittäjä on arvonlisäverovelvollinen – eli jos liikevaihto ylittää 15 000 euroa vuodessa ja jos yrittäjä on hakeutunut arvonlisävelvolliseksi. Alv-velvollisena voit vähentää omien ostojesi sisältämän arvonlisäveron myyntiesi sisältämistä arvonlisäveroista. Lisäksi olet yksityisenä elinkeinonharjoittajana oikeutettu arvonlisäveron alarajahuojennukseen, mikäli yrityksen 12 kuukauden liikevaihto jää alle 30 000 euron.

Moni kuitenkin ryhtyy kevytyrittäjäksi nimenomaan siksi, että sen kautta voi kokeilla yrittäjämäistä toimintaa ilman yrityksen pyörittämiseen liittyvää byrokratiaa. Y-tunnus tekee sinusta yrittäjän ja samalla kirjanpitovelvollisen. Vaikka ulkoistaisit kirjanpidon ja veroasiat esimerkiksi tilitoimistolle, yrittäjyyteen liittyvät paperityöt vievät jonkin verran aikaa varsinkin toiminnan alkuvaiheessa.

Ilman omaa y-tunnusta aloittaminen on yksinkertaisempaa. Rekisteröidyt vain laskutuspalveluun ja aloitat laskuttamisen. Kun joku muu hoitaa paperihommat, kevytyrittäjällä on paremmat edellytykset keskittyä omaan ydinosaamisen ja sen myymiseen.

Tutkimusyhtiö Kantar teki Uusi työ ry:lle kyselytutkimuksen keväällä 2022. Tulosten mukaan kevytyrittäjät pitävät laskutuspalvelun kautta toimimisen parhaina puolina vähäistä byrokratiaa, toiminnan helppoutta ja joustavuutta sekä mahdollisuutta vaikuttaa omiin työaikoihin.

3. Kevytyrittäjä ei ole työsuhteessa laskutuspalvelun kanssa

Ilman y-tunnusta toimiva kevytyrittäjä on verotuksen näkökulmasta palkansaajan asemassa. Työ tehdään samalle verokortille, jonka annat työnantajallesi, kun olet työsuhteessa. Aloittavan kevytyrittäjän on kuitenkin tärkeää huomata, että kevytyrittäjän ja laskutuspalvelun välillä ei ole työsopimuslain mukaista työsuhdetta. Kevytyrittäjä ei siis ole laskutuspalveluyrityksen työntekijä.

Laskutuspalvelun kautta tehtävä työ tehdään toimeksiantosuhteissa: kevytyrittäjä toimii yrittäjämäisesti ja sopii itse omasta työstään omien toimeksiantajiensa kanssa. Hän määrittää itse omat työaikansa, hintansa ja keikkansa sekä kantaa liiketoimintariskin.

Työsuhteessa tehtyä työtä taas ei voi laskuttaa laskutuspalvelun kautta. Sekä kevytyrittäjän että hänen toimeksiantajansa onkin hyvä tuntea työsuhteen ja toimeksiantosuhteen erot. Lue tarkemmin, kenet katsotaan yrittäjäksi ja kenet työntekijäksi.

4. Työttömyys- ja sosiaaliturvan osalta kevytyrittäjät lasketaan yrittäjiksi

Laki ei tunne termiä kevytyrittäjä. Ilman y-tunnusta toimiva kevytyrittäjä on verotuksen ja kirjanpidon näkökulmasta palkansaaja. Sosiaali-, työttömyys- ja eläketurvan osalta kevytyrittäjänä tehty työ kuuluu kuitenkin yrittäjän eläkevakuutuksen (YEL) piiriin.

YEL-vakuutus on lakisääteinen vakuutus, joka on kevytyrittäjän turvana eri elämäntilanteissa. Jos jäät eläkkeelle, sairastut tai jäät vanhempainvapaalle, eläkkeesi tai päivärahasi lasketaan YEL-vakuutuksesi työtulon mukaan. YEL-vakuutuksen ottamisesta pitää huolehtia, kun yritysmäinen toiminta kestää vähintään neljä kuukautta ja YEL-työtulo eli työpanoksen arvo ylittää YEL:n minimityötulon, joka vaihtelee vuosittain. Tarkista ajantasainen minimityötulo sivuiltamme.

Tutustu tarkemmin kevytyrittäjän YEL-vakuuttamiseen.

Varman markkinointiviestinnän tarkoitus on edistää työeläkevakuuttamista ja markkinoida Varman palveluita. Julkaisemme lisäksi muuta sisältöä, joka voi olla merkityksellistä tai kiinnostavaa vakuutuksenottajalle tai yritystoimintaa aloittavalle. Tämä sisältö on yleisluonteista tietoa ja Varma ei vastaa sen täydellisyydestä. Emme voi vastata sisällön soveltuvuudesta kaikkiin tilanteisiin ja emme näin ollen vastaa julkaisussa olevan tiedon käytön aiheuttamista mahdollisista vahingoista. Julkaisun tietojen käyttö tapahtuu käyttäjän omalla vastuulla.

Liity tyytyväisten yrittäjäasiakkaidemme joukkoon

Me tuemme sinua elämän ja yrityksesi muuttuvissa ja yllättävissä käänteissä olipa kyse sitten sairastumisesta, perheenlisäyksestä tai joustavien maksuaikajärjestelyjen tarpeesta. Voit hoitaa vakuutusasiasi itse verkossa tai olla yhteydessä asiantuntijoihimme puhelimitse, chatissa tai verkkoviestillä.

Ota YEL-vakuutus helposti verkossa

Jo yli 44 000 tulevaisuuden tekijää on valinnut Varman huolehtimaan eläketurvastaan! Uusi yrittäjä saa meiltä 22 %:n alennuksen YEL-maksusta ensimmäisen neljän vuoden ajan. Jos sinulla on jo YEL-vakuutus muualla, hoidamme irtisanomisen puolestasi.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä