Opiskelevan kuntoutujan kysymykset

Mitä tarkoitetaan päätoimisilla opinnoilla?
Työeläkekuntoutuksena voidaan tukea vain päätoimisia opintoja. Ammatilliset opinnot ovat päätoimisia, jos niiden laajuus on vähintään 4,5 osaamispistettä/opintokuukausi. Korkeakouluopinnot ovat päätoimisia, jos niiden laajuus on vähintään 5 opintopistettä/opintokuukausi.

Opiskelun alkaessa

Milloin minun pitää ilmoittaa opiskelun alkamisesta Varmaan?

  • Kun olet saanut hyväksymisilmoituksen oppilaitoksesta: Lähetä ilmoitus Varmaan kirjautumalla kuntoutujan palveluihin > Liitteet > Hyväksymisilmoitus.
  • Kun olet aloittanut opiskelun: Tee aloitusilmoitus heti opiskelun alkaessa kirjautumalla kuntoutujan verkkopalveluun > Matkalasku ja ilmoitukset > Ilmoitus opiskelusta.

Saanko korvausta koulumatkoista?
Jos päivittäinen koulumatkasi on vähintään 10 km yhteen suuntaan, tee matkalasku verkkopalvelussamme kuukausittain jälkikäteen. Yhteenveto kulukorvauksista

Voinko tehdä palkkatyötä opiskelun aikana?
Voit työskennellä, kunhan työ ei hidasta opiskeluasi ja ansiosi pysyvät rajoissa, jotka voit tarkistaa kirjautumalla verkkopalveluun. Tarkista ansiorajasi
Jos työsi on vakinaista, ilmoita siitä Varmaan. Jos ansiorajasi ylittyy, kuntoutusetuutesi voidaan maksaa osakuntoutusrahana, joka on puolet täydestä kuntoutusrahasta. Ansiorajaa ei tarvitse noudattaa kesäaikana eikä muina loma-aikoina.

Tammikuu

Miten ilmoitan uuden lukukauden alkamisesta vuodenvaihteen jälkeen?
Tee ilmoitus opiskelun jatkumisesta kirjautumalla kuntoutujan verkkopalveluun > Matkalasku ja ilmoitukset > Ilmoitus opiskelusta. Maksamme sinulle opiskeluun liittyvän korvauksen opiskeluilmoituksesi perusteella. Jos matka asunnostasi oppilaitokseen on yli 10 km, tee matkalasku kuukausittain jälkikäteen.

Pitääkö minun toimittaa uusi verokortti Varmaan?
Kyllä, ilman verokorttia joudumme pidättämään kuntoutusrahastasi veroa 45 % helmikuusta alkaen. Lue lisää verotuksesta 

Touko-kesäkuu

Saanko kuntoutusrahaa kesäkuukausilta?
Maksamme kuntoutusrahaa myös kevät- ja syyslukukausien väliseltä kesäloma-ajalta, eikä tätä kesäajan toimeentuloa tarvitse hakea erikseen. Yli kuukauden loma-aika tulee hyödyntää opintojen edistämiseen, mutta määriteltyä opintopistemäärää ei ole.

Mitä jos valmistumiseni viivästyy?
Jos sinun alkuperäisen kuntoutussuunnitelmasi mukaan piti valmistua keväällä, mutta joutuisitkin jatkamaan opintoja vielä kesällä, sinun pitää esittää meille oppilaitoksen kirjallinen opintosuunnitelma (suoritettavat kurssit, aikataulutus, suoritettava opintopistemäärä, arvioitu valmistumisaika) sekä todistus jo suoritetuista opinnoista. Harkitsemme erikseen, voimmeko tukea jatkosuunnitelmaasi. 

Voinko olla oppisopimuksen aikana kesälomalla?
Oppisopimus sitoo sinua ja työnantajaa kuten määräaikainen työsopimus. Voit olla lomalla, jos sinulle on kertynyt lomaa työehtosopimuksen mukaisesti.

Elo-syyskuu

Pitääkö syyslukukauden alkamisesta ilmoittaa?
Tee ilmoitus opiskelun jatkumisesta, kun olet aloittanut opiskelun syksyllä. Maksamme sinulle opiskeluun liittyvän korvauksen, kun olemme saaneet ilmoituksesi opintojen jatkumisesta kuntoutujan verkkopalvelussa > Matkalasku ja ilmoitukset > Ilmoitus opiskelusta.

Opiskelun päättyessä

Mitä teen, kun opiskelu päättyy?
Kun valmistut ja lopetat opiskelun, Varman kuntoutus päättyy ja sinun on aika hakea töitä. Jos valmistut etuajassa tai opiskelusi keskeytyy, ilmoita siitä aina Varmaan, jotta voimme tarkistaa oikeutesi kuntoutusrahan maksuun ja vältät takaisinperinnän.

(function (w, d, s, l, i) { w[l] = w[l] || []; w[l].push({ 'gtm.start': new Date().getTime(), event: 'gtm.js' }); var f = d.getElementsByTagName(s)[0], j = d.createElement(s), dl = l != 'dataLayer' ? '&l=' + l : ''; j.async = true; j.src = '//www.googletagmanager.com/gtm.js?id=' + i + dl; f.parentNode.insertBefore(j, f); })(window, document, 'script', 'dataLayer', 'GTM-MJL5CR'); (function(w, t, f) { var s='script',o='_giosg',h='https://service.giosg.com',e,n;e=t.createElement(s);e.async=1;e.src=h+'/live/'; w[o]=w[o]||function() {(w[o]._e=w[o]._e||[]).push(arguments)} ;w[o]._c=f;w[o]._h=h;n=t.getElementsByTagName(s)[0];n.parentNode.insertBefore(e,n); })(window,document,3860); (function(h,o,t,j,a,r){ h.hj=h.hj||function(){(h.hj.q=h.hj.q||[]).push(arguments)}; h._hjSettings={hjid:928553,hjsv:6}; a=o.getElementsByTagName('head')[0]; r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv='); var _paq = _paq || []; /* tracker methods like "setCustomDimension" should be called before "trackPageView" */ _paq.push(["setCookieDomain", "*.varma.fi"]); _paq.push(["setDomains", ["*.varma.fi"]]); _paq.push(['trackPageView']); _paq.push(['enableLinkTracking']); (function() { var u="//piwik.varma.fi/piwik/"; _paq.push(['setTrackerUrl', u+'piwik.php']); _paq.push(['setSiteId', '1']); var d=document, g=d.createElement('script'), s=d.getElementsByTagName('script')[0]; g.type='text/javascript'; g.async=true; g.defer=true; g.src=u+'piwik.js'; s.parentNode.insertBefore(g,s); })();