Elämä opettaa

Leena Korppoo 26.9.2016

”Ikäsyrjintä on ainoa syrjinnän laji, jonka jokainen meistä voi kohdata”, toteaa ikääntymistä ja työelämää tutkiva englantilainen professori Sheena Johnson. Jope Ruonansuun klassikkosanonta ”Aattelepa ite, omalle kohalles” sopii siis paremmin kuin hyvin tähän yhteyteen.

Puheenvuorossaan Tampereen yliopistolla elokuussa Johnson arvioi Suomessa syrjintää ehkäisevän lainsäädännön olevan hyvällä tasolla, mutta stereotyyppisten oletusten edelleen arjessa ohjaavan suhtautumista eri ikäisiin. Asenteet eivät muutu samalla hetkellä, kun lainsäädäntö astuu voimaan. Kokemuksesta tiedämme, että asennemuutos on hidas prosessi ja toteutuu vasta vuosien mittaan.

Häivyttääkseen ikään liittyvää syrjintää Sheena Johnson on monen muun tutkijan tavoin pyrkinyt tunnistamaan niitä ikääntymiseen liittyviä piirteitä, joista on erityistä etua työelämässä. Tuttu, mutta monelta huomaamatta jäänyt piirre, on iän myötä kehittyvä ihmisen kyky oppia hallitsemaan tunteitaan. Elämän myötä ja kantapään kautta ihminen oppii harkitsemaan, milloin on viisasta pysyä tyynenä ja milloin taas on aika purkaa tunteitaan. Ikääntyvää ihmistä ohjaa elämänviisauden lisäksi halu suojautua ylimääräiseltä stressiltä. Omien voimiensa rajallisuuden tunnistaa paremmin kuusikymppisenä kuin kaksikymppisenä.

Yritykset ovat heräämässä tähän ikään liittyvään taitoon ja löytäneet sille käyttöä. Kokeneen asiakaspalvelijan tyynen asiallinen ja empaattinen suhtautuminen on paras rauhoittava lääke hankalissa asiakaskontakteissa. Nuorilla on suurempi riski ottaa tilanteet ihon alle ja ajautua osaksi konfliktia.

Tunnemme kaikki sanonnan vihainen nuori mies ja tiedämme, että suurin osa heistä leppyy vuosien myötä päätyen korkeintaan kärttyisiksi vanhoiksi miehiksi. Sama pätee eläinmaailmassa: nuori kyy lataa iskiessään koko myrkkyvarastonsa, vaikka saalis olisi taipunut pienemälläkin määrällä. Vanhempi kyy sen sijaan on oppinut annostelemaan myrkkynsä määrän eikä tuhlaa kaikkea kerralla.