Luopumisen tuskasta pois

Leena Wallden 17.8.2016

Hesarin sunnuntain 7.8. Ura & työ -aukeama puhutteli minua. Pekka Seppänen kertoi kolumnissaan, miten hän heitti vanhat paperinsa pois. Minunkin pitäisi.

Hyllymetreittäin ohjeitaTulin 30 vuotta sitten (!) töihin Varman edeltäjään Eläke-Varmaan työsuhdeselvittelijäksi. Työeläkelainsäädäntö oli varsinainen viidakko ja tilkkutäkki, joten tarvittiin joukko ihmisiä selvittämään, kuuluuko joku työ vakuuttaa vai ei ja onko se ehkä telliä, lelliä, taellia vai yeliä. Siinä kertyi muutamakin hyllymetri työohjeita ja lakien soveltamisohjeita.

Vuonna 2005 tehtiin suuri eläkeuudistus, ja silloin viimeistään työeläkelakeihin saatiin sellainen tolkku, että tuo erillinen selvittelijöiden ammattikunta alkoi vähitellen siirtyä historiaan. Omat työni olivat muuttuneet jo muutamaa vuotta aiemmin jälkikäteisselvittelystä eläkeasioiden ennakkoneuvontaan, mutta vanhoja lain tulkintoja piti aina silloin tällöin tarkistella.

Nyt olen saanut jo useamman vuoden opetella viestimään eläkeasioista tavan ihmisten tavalla. Jos jotain yksityiskohtaa pitää tarkistaa, voin luottaa siihen, että netti tai asiantuntija auttaa. Helena Åhman sanoi sen Hesarin artikkelissa näin: "Voimme vaikkapa opetella kysymään itseltämme, miten voimme tehdä asioita nykyistä yksinkertaisemmin. Kun kysymme näin riittävän usein, osaamme pian yksinkertaistaa asioita ikään kuin automaattisesti."

Jaana Huhta kertoi Hesarin Näin minä teen -palstalla, että Tilastokeskuksessa ollaan muuttamassa monitilatoimistoon. Työkulttuurin muutos on edessä heillä kuten meillä Varmassakin. Kun muutamme nykyisestä maisemasta uusittuun ympäristöön toimitilaremontin jälkeen, hyllytila supistuu.

Luopuminen ja periksi antaminen on aina ollut minulle vaikeaa. Tosin tähän ikään mennessä jääräpääkin on joutunut opettelemaan nöyrtymistä, paljon. Mutta nyt kun valmistaudun tuhoamaan 30-vuotisen arkistoni, se tuntuu samalla siirtymäriitiltä "vanhukaisten" joukkoon. Kaikella työuran aikana oppimallani ei ehkä olekaan enää käyttöä?

Siispä lohduttaudun Helena Åhmanin neuvoilla: "Me kaikki luovumme kaikista asioista ennemmin tai myöhemmin. Sen vuoksi ärtymyksen sijaan tai lisäksi voisi ajatella, että asioista voi päästää irti. Se on aivan normaalia."

Lue myös: Ritva Lahtisen työuratarina