Kämäräisen kyydissä: Yksi hyvä juttu arkeen

08.11.2016
työkykyjohtaminen
Blogi

Pettymys ensimmäisissä arvokisoissa, maailmanennätys hallissa, oma ennätys arvokisafinaalissa, EM- ja olympiakesän pilannut selkävamma. Kiekonheittäjä Sanna Kämäräinen tietää, että urheilun aallokossa motivaatio on helppo hukata, mutta sen löytää, kun tietää mistä etsii.

Siitä Kämäräinen puhuu Sport Business Clubille Helsingissä. Se on yksi Varman Urheilijat työelämässä -projektin poikimista puhetilaisuuksista, joissa kiekonheittäjä imaisee kuulijansa huippu-urheilun maailmaan. Matkalta Kämäräinen toivoo jokaisen löytävän ainakin yhden hyvän jutun arkeen.

Niitä riittää.

- Moniko teistä on kuullut sanottavan, että jos unelmasi eivät pelota sinua, ne ovat liian suuria?, Kämäräinen kysyy.

Käsiä nousee.

- Tykkään siitä itsekin. Mutta ei kai ihmisen hyvinvointi ja onnellisuus voi olla kiinni siitä, saavuttaako hän tuon yhden tavoittelemansa asian. Se on riskaabelia. Tavoitteen saavuttamiseen vaikuttaa niin moni tekijä, Kämäräinen sanoo.

- Entä jos onnistuisi koko ajan, ihan joka hetki. En tiedä teistä, mutta itse olen sellainen, että yritän antaa aina vähän enemmän kuin vaaditaan. Entäpä, jos tekisikin niin, ettei nosta rimaa, vaan laskee sitä. Rakentaa onnistumisen ihan pienistä askeleista, saavuttaa tavoitteet päivittäin, ja pääsee onnistumisen kierteeseen.

Kämäräinen päätyi itse soveltamaan pienten askelten -taktiikkaa sen jälkeen, kun uran huippuvuoden jälkeinen kilpailukausi tökki ja viime kesänä kilpailut jäivät selkävamman takia kokonaan väliin.

Omaa motivaatiotaan heittäjä voimisti myös kristallisoimalla tavoitteet?

- Toissa kesä oli minulle itsetutkistelun aikaa. Hain selitystä sille, miksi haluan urheilla. Syksyllä se kirkastui. Enää ei ole pienintäkään epäilystä, että miksi tätä teen. Minusta jokaisen kannattaa miettiä syitä omalle tekemiselleen.

Samaan hengenvetoon Kämäräinen muistuttaa, ettei motivaatio pesi vain mielen syvimmissä poimuissa. Hän antaa siitä esimerkin innostamalla kuulijansa kokeilemaan kuinka he kimmahtaisivat tuolilta, jos joku kertoisi heidän juuri voittaneen viisi miljoonaa lotossa?

- Minulta kysytään usein, että mistä saan energiaa? Vastaan, että kyllä se on meissä kaikissa koko ajan, niin kuin näkyy, Kämäräinen muistuttaa, kun miljoonakiljahdukset laantuvat.

Upeita ihmisiä, oppia, kontakteja

Jos Kämäräinen vie kuulijansa matkalle, sellaisella hän on itsekin. Varman Urheilijat työelämässä -projekti on koulinut, opettanut ja kirkastanut ajatuksia urheilu-uran jälkeisestä elämästä.

- Olen puhunut muun muassa motivaatiosta, palautumisesta ja henkilökohtaisesta kasvusta. Esiintymiset ovat tuoneet uskoa omiin kykyihin. On nähnyt mitä kaikkea sellaista itsessä on, jota ei välttämättä tiennyt. Olen myös huomannut miten paljon ammennettavaa urheilu-urassa on, Kämäräinen sanoo.

Energinen ja sanavalmis kiekonheittäjä on esiintynyt erilaisille yleisöille; johtajille, työntekijöille, yrittäjille.

- Olen tavannut upeita ihmisiä, päässyt verkostoitumaan ja saanut kokemusta esiintymisestä. Minulle tämä on työtä, jota haluaisin tehdä urheilu-uran jälkeen ja sen ohella, Kämäräinen sanoo.

- Minulla on sellainen harras toive ja tavoite, että pystyisin auttamaan ja innostamaan ihmisiä, olemaan heille inspiraationa.

Sanna Kämäräinen
Sanna Kämäräinen
Kiekonheittäjä
Sanna Kämäräinen on 29-vuotias kiekonheittäjä ja moninkertainen Suomen mestari, jonka oma ennätys on 61,07 metriä. Hän edustaa Lapinlahden Vetoa.
var disqus_shortname = 'varmafi'; var disqus_identifier = '9822abb4-d4c4-4443-bb46-edd1c1257625' + '-' + 'fi'; var disqus_title = 'Kämäräisen kyydissä: Yksi hyvä juttu arkeen'; var disqus_url = 'https://www.varma.fi/muut/blogi/postaukset/2016-q4/kamaraisen-kyydissa-yksi-hyva-juttu-arkeen/'; var disqus_config = function () { this.language = 'fi'; }; (function () { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();
(function (w, d, s, l, i) { w[l] = w[l] || []; w[l].push({ 'gtm.start': new Date().getTime(), event: 'gtm.js' }); var f = d.getElementsByTagName(s)[0], j = d.createElement(s), dl = l != 'dataLayer' ? '&l=' + l : ''; j.async = true; j.src = '//www.googletagmanager.com/gtm.js?id=' + i + dl; f.parentNode.insertBefore(j, f); })(window, document, 'script', 'dataLayer', 'GTM-MJL5CR'); (function(w, t, f) { var s='script',o='_giosg',h='https://service.giosg.com',e,n;e=t.createElement(s);e.async=1;e.src=h+'/live/'; w[o]=w[o]||function() {(w[o]._e=w[o]._e||[]).push(arguments)} ;w[o]._c=f;w[o]._h=h;n=t.getElementsByTagName(s)[0];n.parentNode.insertBefore(e,n); })(window,document,3860); (function(h,o,t,j,a,r){ h.hj=h.hj||function(){(h.hj.q=h.hj.q||[]).push(arguments)}; h._hjSettings={hjid:928553,hjsv:6}; a=o.getElementsByTagName('head')[0]; r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv='); var _vwo_code = (function () { var account_id = 65925, settings_tolerance = 2000, library_tolerance = 2500, use_existing_jquery = false, // DO NOT EDIT BELOW THIS LINE f = false, d = document; return { use_existing_jquery: function () { return use_existing_jquery; }, library_tolerance: function () { return library_tolerance; }, finish: function () { if (!f) { f = true; var a = d.getElementById('_vis_opt_path_hides'); if (a) a.parentNode.removeChild(a); } }, finished: function () { return f; }, load: function (a) { var b = d.createElement('script'); b.src = a; b.type = 'text/javascript'; b.innerText; b.onerror = function () { _vwo_code.finish(); }; d.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(b); }, init: function () { settings_timer = setTimeout('_vwo_code.finish()', settings_tolerance); var a = d.createElement('style'), b = 'body{opacity:0 !important;filter:alpha(opacity=0) !important;background:none !important;}', h = d.getElementsByTagName('head')[0]; a.setAttribute('id', '_vis_opt_path_hides'); a.setAttribute('type', 'text/css'); if (a.styleSheet) a.styleSheet.cssText = b; else a.appendChild(d.createTextNode(b)); h.appendChild(a); this.load('//dev.visualwebsiteoptimizer.com/j.php?a=' + account_id + '&u=' + encodeURIComponent(d.URL) + '&r=' + Math.random()); return settings_timer; } }; }()); _vwo_settings_timer = _vwo_code.init(); var _paq = _paq || []; /* tracker methods like "setCustomDimension" should be called before "trackPageView" */ _paq.push(["setCookieDomain", "*.varma.fi"]); _paq.push(["setDomains", ["*.varma.fi"]]); _paq.push(['trackPageView']); _paq.push(['enableLinkTracking']); (function() { var u="//piwik.varma.fi/piwik/"; _paq.push(['setTrackerUrl', u+'piwik.php']); _paq.push(['setSiteId', '1']); var d=document, g=d.createElement('script'), s=d.getElementsByTagName('script')[0]; g.type='text/javascript'; g.async=true; g.defer=true; g.src=u+'piwik.js'; s.parentNode.insertBefore(g,s); })();