Mikä ihmeen kuntoutus?

22.12.2016
kuntoutus
Blogi

Törmäämme kollegoideni kanssa arkityössämme kuntoutusta koskeviin käsityksiin, jotka herättävät ihmetystä, kummastuttavat ja jopa aiheuttavat väärinkäsityksiä. Haluankin tässä blogissani hieman avata näitä kysymyksiä ja kenties oikoa muutamaa sitkeässä istuvaa väärinkäsitystä.

”Meillä olisi yrityksessämme henkilö, joka aikoo hakea Varman tukemaa ammatillista kuntoutusta. Mikä olisi hänen eläkemenoarvionsa ja mitä kuntoutus maksaa työnantajalle?"

Työeläkeyhtiöiden tukemasta ammatillisesta kuntoutuksesta ei aiheudu työnantajalle kustannuksia, eikä Varman tukema ammatillinen kuntoutus vaikuta työnantajan maksuluokkaan. Asia on varsin simppeli. Maksuluokkaan vaikuttavat vain toistaiseksi myönnetyt työkyvyttömyyseläkkeet ja osatyökyvyttömyyseläkkeet. Työnantaja voi siis suositella ammatillista kuntoutusta työntekijälleen aivan huoletta, murehtimatta maksujaan.

Työeläkeyhtiöt ovat tehneet todella tehokasta tiedottamista maksuluokkiin liittyen. Maksuluokka on kuitenkin aiheena hankala, ja se aiheuttaa väärinymmärryksiä, jotka nyt näkyvät valitettavasti hieman väärässä paikassa. Ammatillinen kuntoutus on nimenomaan keino vaikuttaa kuluihin, joten mitä aiemmin sitä hyödynnetään ja haetaan, sitä parempi.

”Työntekijämme on saanut ennakkopäätöksen oikeudesta ammatilliseen kuntoutukseen, eikä meillä ole muita töitä tarjolla. Mitä nyt?”

Ensinnäkin, hyvä homma jos tilanne on kartoitettu työpaikalla jo näinkin pitkälle. Ammatillisen kuntoutuksen edellytyksenä ei ole se, että työnantajalla on oltava sopivia töitä.

Työkykyongelmien ilmetessä työpaikalla on ensimmäiseksi hyvä pitää työterveysneuvottelu, jossa käydään läpi kokonaistilanne. Ajatuksena on, että neuvottelun jälkeen kaikki osapuolet ovat samalla viivalla ja tietoisia tilanteesta. Ja jos sitä jatkoa työpaikalla ei ole, tämäkin on hyvä todeta heti alkuunsa, jotta sopivan kuntoutussuunnitelman laadintaan päästään mahdollisimman nopeasti.
Jos kuntoutus suuntautuu kokonaan työnantajan ulkopuolelle, Varma hoitaa prosessin itsenäisesti.

”Mikä on kuntoutussuunnitelma ja kuka sen laatii?”

Kuntoutussuunnitelma on suunnitelma, jonka avulla kuntoutuja palaa työelämään. Käytännössä se voi tarkoittaa mm. työkokeilua tai vaikkapa uudelleenkouluttautumista.

Kuntoutujan oma aktiivisuus ja rooli korostuvat kuntoutussuunnitelman laadinnassa, mutta yksin ei tässäkään tarvitse jäädä. Jos ajatukset ja suunnitelmat tuntuvat olevan vain kaukainen haave, Varman kuntoutusasiantuntijoilta saa apua. Tarvittaessa tuemme kuntoutussuunnitelman laadintaa myös palveluntuottajiemme avulla. Palkkaamme kuntoutujallemme työvalmentajan, jonka kanssa suunnitelma saadaan laadittua.

Mystinen kuntoutus?

Ymmärrämme varsin hyvin työssämme sen, ettei työeläkeyhtiöiden tarjoama kuntoutus ole kovinkaan monelle kovinkaan tuttua. Ja itse asiassa, jos on onnekas, Varman tarjoamaan kuntoutukseen ei välttämättä koskaan törmää. Jos elämässä kuitenkin sattuu kohtaamaan takapakkeja tai esteitä, kuntoutus on oiva keino esteiden ylittämiseen, kun sairaus tai vamma uhkaavat työkykyä. Pystymme varsin usein ja tehokkaasti auttamaan kuntoutujiamme työhönpaluuvaihtoehtojen löytämisessä ja työelämään palaamisessa. Avoin keskustelu ja kyseleminen ovat tässäkin avainasemassa. Kyselkää siis jatkossakin aktiivisesti, me vastaamme mielellämme!

Lukuvinkkejä
Tietoa Varman kuntoutuksesta ja asiakkaidemme tarinoita
Työterveysneuvottelun muistilista 
www.tietyoelamaan.fi – uusi portaali osatyökykyisille tai osatyökykyisten kanssa työskenteleville. Myös Varma on ollut mukana portaalin testauksessa.
Maksuluokkatietoa 

Hanna Hänninen
Hanna Hänninen
Kuntoutusasiantuntija, Varma
Hanna Hänninen on Varman kuntoutusasiantuntija ja valtiotieteiden maisteri, joka ei malta lopettaa opiskelua. Hän opiskelee tällä hetkellä työn ohessa yhteisöviestintää ja suorittaa myös henkilöstöjohtamisen sivuaineopintoja.
var disqus_shortname = 'varmafi'; var disqus_identifier = '4fab6808-4839-42b4-b134-32119c42778b' + '-' + 'fi'; var disqus_title = 'Mikä ihmeen kuntoutus?'; var disqus_url = 'https://www.varma.fi/muut/blogi/postaukset/2016-q4/mika-ihmeen-kuntoutus/'; var disqus_config = function () { this.language = 'fi'; }; (function () { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();
(function (w, d, s, l, i) { w[l] = w[l] || []; w[l].push({ 'gtm.start': new Date().getTime(), event: 'gtm.js' }); var f = d.getElementsByTagName(s)[0], j = d.createElement(s), dl = l != 'dataLayer' ? '&l=' + l : ''; j.async = true; j.src = '//www.googletagmanager.com/gtm.js?id=' + i + dl; f.parentNode.insertBefore(j, f); })(window, document, 'script', 'dataLayer', 'GTM-MJL5CR'); (function(w, t, f) { var s='script',o='_giosg',h='https://service.giosg.com',e,n;e=t.createElement(s);e.async=1;e.src=h+'/live/'; w[o]=w[o]||function() {(w[o]._e=w[o]._e||[]).push(arguments)} ;w[o]._c=f;w[o]._h=h;n=t.getElementsByTagName(s)[0];n.parentNode.insertBefore(e,n); })(window,document,3860); (function(h,o,t,j,a,r){ h.hj=h.hj||function(){(h.hj.q=h.hj.q||[]).push(arguments)}; h._hjSettings={hjid:928553,hjsv:6}; a=o.getElementsByTagName('head')[0]; r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv='); var _paq = _paq || []; /* tracker methods like "setCustomDimension" should be called before "trackPageView" */ _paq.push(["setCookieDomain", "*.varma.fi"]); _paq.push(["setDomains", ["*.varma.fi"]]); _paq.push(['trackPageView']); _paq.push(['enableLinkTracking']); (function() { var u="//piwik.varma.fi/piwik/"; _paq.push(['setTrackerUrl', u+'piwik.php']); _paq.push(['setSiteId', '1']); var d=document, g=d.createElement('script'), s=d.getElementsByTagName('script')[0]; g.type='text/javascript'; g.async=true; g.defer=true; g.src=u+'piwik.js'; s.parentNode.insertBefore(g,s); })();