Hölläämisen taito

21.03.2017
työkykyjohtaminen
työelämä
eläketurva
Blogi

Juttelin piakkoin eläkkeelle jäävän ystäväni kanssa työelämästä ja sen muutoksesta. Kysyin häneltä tekisikö hän nyt jotakin toisin, kun työuraa voi jo katsoa taaksepäin. Vastaus oli mielenkiintoinen: "aina ei olisi tarvinnut tehdä niin paljoa töitä."

Olen aiemmissa blogeissani kirjoittanut oman ikäluokkani työelämähaasteista. Me omaamme valtavan halun kehittyä, edetä ja tahdomme olla monessa mukana. "Perusduuni" ilman haasteita tuntuu tylsältä, ja kyllästyminen vaanii ikävästi nurkan takana. Kehittymisen halussa piilee kuitenkin vaara, sillä liiallinen into saattaa kääntyä itseään vastaan.

Salakavala työuupumus

Työuupumuksesta on keskusteltu viime aikoina paljon. Erityisen karmivaa siinä on sen normalisoituminen - töitä vain kuuluu tehdä todella paljon, jopa oman jaksamisen kustannuksella. Miksi ihmeessä näin? Miksi työikäisistä useampi kuin joka neljäs kärsii jossain kohden työuupumuksen oireista? Miksi pitää jatkaa vaikka väkisin?

Työterveyslaitoksen mukaan uupuminen on pitkä prosessi, joka etenee salakavalasti. Sen tyypillisiin oireisiin kuuluu väsymystä, kyynistymistä ja voimakkaita riittämättömyyden tunteita. Psykologiystäväni kommentoi uupumuksen olevan kuin riippuvuus, joka etenee hyvän olon tunteesta pohjakosketukseen. Vasta tämän jälkeen toipuminen voi alkaa.

Missä kulkevat omat rajani?

Työuupumus tuskin on kenenkään tavoitteena. Jos työuransa selvittäneet ovat sitä mieltä, että oma työtahti olisi voinut olla välillä leppoisampi, miten vältän tilanteen, jossa pohdin joskus samoin? Miten määrittää kohtuus ja mikä on riittävä taso?

Kysymyksiä pohdittuani olen entistä varmempi siitä, että avain uupumisen estämiseen löytyy itsetuntemuksesta, itsearvostuksesta ja omien rajojensa löytämisestä. En usko, että työelämässä enää kukaan muu toteaa sinun tehneen tarpeeksi. Kollegoiden, perheen ja ystävien havainnoille kannattaa kuitenkin antaa painoarvoa, sillä lähipiiri huomaa uupumisoireilun usein ensimmäisenä.

Ikä ja kokemus tuovat onneksi turvaa ja itsetuntemusta, mutta mikäli jaksamisen rajat rikkoutuvat, ongelmista on voitava puhua avoimesti. Uupumistilanteessa hyvä esimiestyö ja avoin keskustelu ovat äärimmäisen tärkeitä. Syyllistäminen tai moralisointi kannattaa haudata syvälle romukoppaan.

Ajatuksista opiksi

Annan ison painoarvon eläkkeelle jäävän ystäväni kommenteille. Keskustelumme jälkeen huolehdin entistä tarkemmin työ- ja vapaa-aikani tasapainosta. En edelleenkään aio laatia burn out- suunnitelmaa, vaan jatkan omien rajojeni tarkkailua, opettelen hölläämään ja nautin sparrauskeskusteluista työelämän konkareiden kanssa.

Kun suljen työpaikkani oven, en selaile sähköpostia puhelimestani, enkä lupaa olla tavoitettavissa. Aina tämä ei ole helppoa, mutta pyrkimyksissäni minua auttavat mielekkäät harrastukset sekä kärkevät kommentit puolisoltani, ystäviltäni ja kollegoiltani. He muistuttavat asioista, jotka ovat työtä tärkeämpiä.

Mitkä ovat sinun keinosi työuupumuksen estämiseen?


Lisälukemista:

Burn out suunnitelma –blogi

Työterveyslaitoksen tietoa työuupumuksesta sekä vinkkejä sen torjumiseenHanna Hänninen
Hanna Hänninen
Kuntoutusasiantuntija, Varma
Hanna Hänninen on Varman kuntoutusasiantuntija ja valtiotieteiden maisteri, joka ei malta lopettaa opiskelua. Hän opiskelee tällä hetkellä työn ohessa yhteisöviestintää ja suorittaa myös henkilöstöjohtamisen sivuaineopintoja.
var disqus_shortname = 'varmafi'; var disqus_identifier = '0f6eeea1-ee5b-46e6-b1fd-f22425fcbea8' + '-' + 'fi'; var disqus_title = 'Hölläämisen taito'; var disqus_url = 'https://www.varma.fi/muut/blogi/postaukset/2017-q1/hollaamisen-taito/'; var disqus_config = function () { this.language = 'fi'; }; (function () { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();
(function (w, d, s, l, i) { w[l] = w[l] || []; w[l].push({ 'gtm.start': new Date().getTime(), event: 'gtm.js' }); var f = d.getElementsByTagName(s)[0], j = d.createElement(s), dl = l != 'dataLayer' ? '&l=' + l : ''; j.async = true; j.src = '//www.googletagmanager.com/gtm.js?id=' + i + dl; f.parentNode.insertBefore(j, f); })(window, document, 'script', 'dataLayer', 'GTM-MJL5CR'); (function(w, t, f) { var s='script',o='_giosg',h='https://service.giosg.com',e,n;e=t.createElement(s);e.async=1;e.src=h+'/live/'; w[o]=w[o]||function() {(w[o]._e=w[o]._e||[]).push(arguments)} ;w[o]._c=f;w[o]._h=h;n=t.getElementsByTagName(s)[0];n.parentNode.insertBefore(e,n); })(window,document,3860); (function(h,o,t,j,a,r){ h.hj=h.hj||function(){(h.hj.q=h.hj.q||[]).push(arguments)}; h._hjSettings={hjid:928553,hjsv:6}; a=o.getElementsByTagName('head')[0]; r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv='); var _paq = _paq || []; /* tracker methods like "setCustomDimension" should be called before "trackPageView" */ _paq.push(["setCookieDomain", "*.varma.fi"]); _paq.push(["setDomains", ["*.varma.fi"]]); _paq.push(['trackPageView']); _paq.push(['enableLinkTracking']); (function() { var u="//piwik.varma.fi/piwik/"; _paq.push(['setTrackerUrl', u+'piwik.php']); _paq.push(['setSiteId', '1']); var d=document, g=d.createElement('script'), s=d.getElementsByTagName('script')[0]; g.type='text/javascript'; g.async=true; g.defer=true; g.src=u+'piwik.js'; s.parentNode.insertBefore(g,s); })();