Muutoksen ongelmana ovat ajattelevat työntekijät

17.02.2017
työelämä
Blogi

Opinnoissani minulla on ilo paneutua uusien ja minulle tuntemattomien organisaatioiden toimintatapoihin, käytänteisiin ja haasteisiin. Näitä uusia havaintoja on todella mielenkiintoista peilata omaa osaamistaan, kokemustaan ja käsityksiään vasten. Aivan vasta törmäsin itseäni mietityttävään erään organisaation tilanteeseen, jonka haluan jakaa kanssanne.

Kyseinen organisaatio oli jalkauttamassa uusia toimintatapoja, joiden jalkauttamiseen liittyvät ongelmat heidän mielestään keskittyivät työntekijöiden muutosvastarintaan. Organisaation edustajan mielestä juuri osaavat, kyseenalaistavat ja omilla aivoillaan ajattelevat asiantuntijat olivat suurin haaste muutosta jalkautettaessa. Omaa ajattelua ei tässä muutoksessa juuri kaivattu, vaan organisaation toiveena olisi nimenomaan ollut muutoksen läpivienti suoraan ”valuttamalla”, ylhäältä alaspäin johdettuna käskytettynä muutoksena varsin tayloristisen mallin mukaisesti. Liika mietintä ja osallistaminen aiheuttavat kuulemma vain ongelmia.

Jäin pohtimaan tematiikkaa ja sen nostattamia ajatuksia pidemmäksi aikaa. Miten niin asiantuntijat eivät saisi ajatella ja kyseenalaistaa? Eikö osallistaminen nimenomaan ole avain onnistuneeseen muutosstrategian läpivientiin? Mitä itse ajattelisin, jos työskentelisin kyseisessä organisaatiossa? Vastaus viimeiseen kysymykseen on helppo, sillä tunnen itseni jo sen verran hyvin, että harvoja juttuja nielen lainkaan pureksimatta. Koko tapahtuma sai kuitenkin ajatusmaailmani hetkeksi myllerrykseen, joka loppu viimein oli itse asiassa varsin avartavaa.

Uteliain mielin ja avoimesti ajatellen voidaan päästä pitkälle 

Aikani pohdittuani, ja samalla henkilöstöjohtamisen tenttiin valmistautuessani ja tutustuessani erilaisiin johtamisen ja viestinnän strategioihin, koin tietynlaisen ahaa-elämyksen. Kukin organisaatio rakentaa omanlaistaan toimintakulttuuria, johon vaikuttavat kunkin aikakauden muuttuvat johtamismallit. Konstruktionismi, ihmissuhteiden painotus, liiketoimintajohtaminen, byrokratia ja taylorismin opit kulkevat nätisti rinnakkain, kunkin organisaation miettiessä ja sopeuttaessa toimintaansa suhteessa ympäröivään maailmaan, toimintamalliin ja yhteiskuntaan. Tutkitusti etenkin taloustilanne synnyttää malleissa varsin voimakasta aaltoliikettä, jota on viime aikoina varmasti koettu myös suomalaisessa yhteiskunnassa ja organisaatioissa.

Viestijänä, ajattelijana ja kenties nuorena idealistina minun on kaikesta teoriapohjasta huolimatta hankala mieltää omakseni ajatusta, jonka mukaan työntekijöiden omat ajatukset hankaloittavat organisaation toimintaa. Tiukan rajoittamisen sijaan haluan uskoa siihen, että osallistamisella, avoimella keskustelulla sekä ihmisten ”törmäyttämisellä” saadaan aikaan parhaat tulokset. Tässä toimii mielestäni hieman kärjistäen kuulemani sananlasku, jonka mukaan kukko ei käskemällä laula. Houkuttelu toimii paremmin.

Aikani pohdittuani ja kontaktieni kanssa keskusteltuani ymmärsin, että tässäkin organisaatiossa ongelmien taustalla olivat kansainvälisyyden mukanaan tuomat haasteet. Erilaisissa kulttuureissa toimivat, pätevät ja vaikuttavat erilaiset johtamisen tavat, ja tässä tapauksessa nuo tavat, kulttuurit ja organisaatioiden kontekstit törmäsivät. Kokemus oli kuitenkin varsin opettavainen ja jälleen kerran hyvä muistutus siitä, että asiat ovat todella harvoin mustavalkoisia ja harvoin vain ensivilkaisu ongelmiin riittää. Tarinan opetus ainakin itselleni on siinä, että haluan jatkossakin pitää kiinni avoimesta uteliasuudestani. Kannustan muitakin kokeilemaan rohkeasti. Sen avulla voit tehdä hyvinkin mielenkiintoisia ja avartavia havaintoja ei niin mustavalkoisesta maailmasta.

Hanna Hänninen
Hanna Hänninen
Kuntoutusasiantuntija, Varma
Hanna Hänninen on Varman kuntoutusasiantuntija ja valtiotieteiden maisteri, joka ei malta lopettaa opiskelua. Hän opiskelee tällä hetkellä työn ohessa yhteisöviestintää ja suorittaa myös henkilöstöjohtamisen sivuaineopintoja.
var disqus_shortname = 'varmafi'; var disqus_identifier = '1bc7ac7b-b2d9-4f0c-b8b1-0cb17b63730c' + '-' + 'fi'; var disqus_title = 'Muutoksen ongelmana ovat ajattelevat työntekijät'; var disqus_url = 'https://www.varma.fi/muut/blogi/postaukset/2017-q1/muutoksen-ongelmana-ovat-ajattelevat-tyontekijat/'; var disqus_config = function () { this.language = 'fi'; }; (function () { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();
(function (w, d, s, l, i) { w[l] = w[l] || []; w[l].push({ 'gtm.start': new Date().getTime(), event: 'gtm.js' }); var f = d.getElementsByTagName(s)[0], j = d.createElement(s), dl = l != 'dataLayer' ? '&l=' + l : ''; j.async = true; j.src = '//www.googletagmanager.com/gtm.js?id=' + i + dl; f.parentNode.insertBefore(j, f); })(window, document, 'script', 'dataLayer', 'GTM-MJL5CR'); (function(w, t, f) { var s='script',o='_giosg',h='https://service.giosg.com',e,n;e=t.createElement(s);e.async=1;e.src=h+'/live/'; w[o]=w[o]||function() {(w[o]._e=w[o]._e||[]).push(arguments)} ;w[o]._c=f;w[o]._h=h;n=t.getElementsByTagName(s)[0];n.parentNode.insertBefore(e,n); })(window,document,3860); (function(h,o,t,j,a,r){ h.hj=h.hj||function(){(h.hj.q=h.hj.q||[]).push(arguments)}; h._hjSettings={hjid:928553,hjsv:6}; a=o.getElementsByTagName('head')[0]; r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv='); var _paq = _paq || []; /* tracker methods like "setCustomDimension" should be called before "trackPageView" */ _paq.push(["setCookieDomain", "*.varma.fi"]); _paq.push(["setDomains", ["*.varma.fi"]]); _paq.push(['trackPageView']); _paq.push(['enableLinkTracking']); (function() { var u="//piwik.varma.fi/piwik/"; _paq.push(['setTrackerUrl', u+'piwik.php']); _paq.push(['setSiteId', '1']); var d=document, g=d.createElement('script'), s=d.getElementsByTagName('script')[0]; g.type='text/javascript'; g.async=true; g.defer=true; g.src=u+'piwik.js'; s.parentNode.insertBefore(g,s); })();