​Kuntoutustyötä monitoroimassa

26.04.2017
kuntoutus
Blogi

"Nyt mulla olis tässä tällainen lappunen. Mitä mä nyt teen?" ”Mikä on kuntoutussuunnitelma ja kuka sen tekee?”

Varmassa kuntoutujien määrä ylitti (historiallisesti) uusien työkyvyttömyyseläkkeiden määrän jo vuonna 2015. Työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyneiden määrä on laskenut tasaisesti samalla, kun kuntoutujien määrä on järjestelmätasolla nelinkertaistunut vuosikymmenessä. Sama voittokulku näyttää jatkuvan lähivuosinakin, sillä kuntoutujien määrän arvioidaan kasvavan ja mahdollisesti ohittavan työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyvien määrän vuosikymmenen loppuun mennessä.

Ammatillisella kuntoutuksella kieltämättä voidaan auttaa monia, ja kuntoutusta hakeneista asiakkaista peräti 77 % palasi työelämään Varman kuntoutuksen jälkeen. Tämä on tulos, josta olemme äärettömän ylpeitä.

Asiakkaiden tarpeet muuttuvat ja haluamme vastata niihin

Kuntoutus kehittyy ja uusia entistä monimuotoisempia kuntoutuksen suuntaviivoja 2020-luvulle mietitään parasta aikaa. Valitettavasti kaikesta suunnittelusta ja kuntoutuksen hyvästä tuloksellisuudesta huolimatta tietoisuus kuntoutuksesta ja sen keinoista on edelleen vajavaista ja kuntoutuksen kenttä sirpaleinen. Lisäksi terminologia on hankalaa ja pakko myöntää, että infoa tai apua kuntouksessa olevalle on vaihtelevasti tarjolla, etenkin sähköisessä muodossa.

Meille kuntoutustyötä tekeville erilaiset kuntoutuksen keinot sekä etuusviidakko ovat niin sanotusti joka päiväistä kauraa, mutta asiakkaillemme tilanne on uusi, tuntematon ja toivottavasti myös ainutkertainen. Siksi kuuntelemmekin herkällä korvalla asiakkaidemme ja sidosryhmiemme toiveita ja tarpeita. Palautteeseen olemme pyrkineet vastaamaan monitoroinnin ja palvelumuotoilun keinoja hyödyntäen.

Mitä se monitorointi on? Monitoroinnin avulla pyritään havainnoimaan ilmiöitä, teemoja tai kullekin toimijalle tärkeitä asiakokonaisuuksia. Meidän tapauksessamme monitorointi tarkoitti eri asiakasryhmien tarpeiden, ajatusten ja näkökulmien tunnistamista kuntoutukseen liittyen. Monitorointimme kohteena ovat olleet kuntoutujamme, työterveyslääkärit, asiakasyrityksemme, asiantuntijamme sekä muut sidosryhmiemme edustajat.

Digitaalisilla palveluilla entistä paremmat eväät sujuvaan kuntoutukseen

Palautteiden ja havaintojemme perusteella starttasimme kuntoutuksen kehitysprojektin, jota olemme kuluneen vuoden työstäneet hyvinkin intensiivisesti. Palautteen, kommenttien ja havaintojemme perustella olemme uudistaneet ja parantaneet kuntoutujiemme digitaalisia palveluita sekä verkkosivujamme. Haluamme aidosti tarjota asiakkaillemme entistä paremmat eväät sujuvaan kuntoutukseen ja asiointiin. Kuntoutujamme ovat aktiivista porukkaa ja heidän toiveidensa mukaisesti haluamme osallistaa ja vastuuttaa heitä.

Minulle on jäänyt eräästä kansainvälisestä seminaarista mieleen lause, joka kuvaa hyvin toteutettua muutosta ja uusien palveluidemme ideologiaa. ”Kuntoutus ei ole matkanjärjestäjä vaan matkakumppani. ”Tästä olen täysin samaa mieltä! Haastankin sidosryhmämme ja asiakkaamme tutustumaa uusiin palveluihimme ja varma.fi/kuntoutus -sivuihimme. Otamme edelleenkin mielellämme vastaan palautetta ja kehitämme palveluitamme yhdessä toiveiden ja tarpeiden ilmetessä. Kiinnostukaa, tutustukaa ja kommentoikaa.

Tutustu kuntoutuspalveluihimme
Tietoa kuntoutuksen kehityksestä

Hanna Hänninen
Hanna Hänninen
Kuntoutusasiantuntija, Varma
Hanna Hänninen on Varman kuntoutusasiantuntija ja valtiotieteiden maisteri, joka ei malta lopettaa opiskelua. Hän opiskelee tällä hetkellä työn ohessa yhteisöviestintää ja suorittaa myös henkilöstöjohtamisen sivuaineopintoja.
var disqus_shortname = 'varmafi'; var disqus_identifier = '9bf6e82b-ef7a-4dff-b6be-783a94a6dc36' + '-' + 'fi'; var disqus_title = '​Kuntoutustyötä monitoroimassa'; var disqus_url = 'https://www.varma.fi/muut/blogi/postaukset/2017-q2/kuntoutustyota-monitoroimassa/'; var disqus_config = function () { this.language = 'fi'; }; (function () { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();
(function (w, d, s, l, i) { w[l] = w[l] || []; w[l].push({ 'gtm.start': new Date().getTime(), event: 'gtm.js' }); var f = d.getElementsByTagName(s)[0], j = d.createElement(s), dl = l != 'dataLayer' ? '&l=' + l : ''; j.async = true; j.src = '//www.googletagmanager.com/gtm.js?id=' + i + dl; f.parentNode.insertBefore(j, f); })(window, document, 'script', 'dataLayer', 'GTM-MJL5CR'); (function(w, t, f) { var s='script',o='_giosg',h='https://service.giosg.com',e,n;e=t.createElement(s);e.async=1;e.src=h+'/live/'; w[o]=w[o]||function() {(w[o]._e=w[o]._e||[]).push(arguments)} ;w[o]._c=f;w[o]._h=h;n=t.getElementsByTagName(s)[0];n.parentNode.insertBefore(e,n); })(window,document,3860); (function(h,o,t,j,a,r){ h.hj=h.hj||function(){(h.hj.q=h.hj.q||[]).push(arguments)}; h._hjSettings={hjid:928553,hjsv:6}; a=o.getElementsByTagName('head')[0]; r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv='); var _paq = _paq || []; /* tracker methods like "setCustomDimension" should be called before "trackPageView" */ _paq.push(["setCookieDomain", "*.varma.fi"]); _paq.push(["setDomains", ["*.varma.fi"]]); _paq.push(['trackPageView']); _paq.push(['enableLinkTracking']); (function() { var u="//piwik.varma.fi/piwik/"; _paq.push(['setTrackerUrl', u+'piwik.php']); _paq.push(['setSiteId', '1']); var d=document, g=d.createElement('script'), s=d.getElementsByTagName('script')[0]; g.type='text/javascript'; g.async=true; g.defer=true; g.src=u+'piwik.js'; s.parentNode.insertBefore(g,s); })();