Mikä edistää työhyvinvointia asiantuntijaorganisaatiossa?

03.08.2017
työkykyjohtaminen
työelämä
Blogi

Sain lomalle lähtiessäni luettavaksi yllä olevalla otsikolla olevan tutkimuksen työhyvinvoinnista. Tutkielman pohjana olevissa haastatteluissa korostuivat työhyvinvointia edistävinä asioina arvostus, tasa-arvo, vapaus, joustavuus, sopivat haasteet ja luottamus avoimessa ilmapiirissä. Tutkimuksen tekijä oli entinen työntekijämme, joka viimeisteli maisteriopintonsa tällä tutkimuksella.

Minusta oli merkille pantavaa, miten arvostuksen saaminen oli yksi merkittävistä työhyvinvointia edistävistä tekijöistä.  Tutkimuksessa näkymättömän työn koettiin lisääntyneen ja näkymättömälle on vaikea saada arvostusta. Esimerkiksi rahan käsittelyyn liittyy paljon tarkistamista, täsmäyttämistä ja raportointia, joka ei mitenkään näy asiakkaalle tai erilaisista tilastoista asiaa tutkivalle. Pelkkä arvostus jossain mielen syövereissä ei myöskään riitä, vaan se pitää myös osata näyttää. Se luo merkitystä työnteolle.

Joskus on hyvä tarkastella myös omaa työtä kriittisesti. Mikä tekee työstäni mielekästä, antaako työ enemmän kuin ottaa? Tutkimuksen mukaan mahdollisuus säätää työroolia omien kykyjen ja kiinnostuksen mukaan vaikutti merkittävästi työhyvinvointiin. Samalla keskiöön nousi esimiestyö, sillä hyvä keskusteluyhteys esimiehen kanssa edesauttoi kehittymistä.

Ympäristön lisäksi myös yksilöllisillä tekijöillä on suuri vaikutus työhyvinvointiin. Tasa-arvon tai arvostuksen kokemukset olivat tutkimuksessa hyvin yksilöllisiä.  Samoin siinä oli paljon yksilöllistä vaihtelua, miten paljon työntekijä etsii uusia haasteita ja puhuu niistä ääneen. Jäin miettimään omaa työhyvinvointiani, miten paljon se riippuu henkilökohtaisesta tavastani kokea asiat ja siitä, miten helposti puhun ajatuksistani ääneen.

Olemme Varmassa tehneet vuoden sisällä paljon työtä tasa-arvon, vapauden ja joustavuuden lisäämiseksi. Etätyökäytännöt on vapautettu ja tasa-arvoistettu ja joustavuutta on lisätty myös esimerkiksi työaikaliukumia pidentämällä.

Samalla olemme pyrkineet erilaisilla uusilla välineillä ja menettelyillä parantamaan mahdollisuuksia osallistumiseen ja sitä kautta luomaan avointa ilmapiiriä. Välineet tuovat osallistumiskanavia, mutta tässä tutkimuksessa tuli esille se, miten tärkeä kuitenkin on avoin ja salliva ilmapiiri, jossa myös kriittiset näkökulmat ovat mahdollisia. 

Voppe Salokari
Voppe Salokari
Eläkepalvelujohtaja, Varma
var disqus_shortname = 'varmafi'; var disqus_identifier = 'fd0d8f96-2bad-45ff-aec2-dfe038e43747' + '-' + 'fi'; var disqus_title = 'Mikä edistää työhyvinvointia asiantuntijaorganisaatiossa?'; var disqus_url = 'https://www.varma.fi/muut/blogi/postaukset/2017-q3/mika-edistaa-tyohyvinvointia-asiantuntijaorganisaatiossa/'; var disqus_config = function () { this.language = 'fi'; }; (function () { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();
(function (w, d, s, l, i) { w[l] = w[l] || []; w[l].push({ 'gtm.start': new Date().getTime(), event: 'gtm.js' }); var f = d.getElementsByTagName(s)[0], j = d.createElement(s), dl = l != 'dataLayer' ? '&l=' + l : ''; j.async = true; j.src = '//www.googletagmanager.com/gtm.js?id=' + i + dl; f.parentNode.insertBefore(j, f); })(window, document, 'script', 'dataLayer', 'GTM-MJL5CR'); (function(w, t, f) { var s='script',o='_giosg',h='https://service.giosg.com',e,n;e=t.createElement(s);e.async=1;e.src=h+'/live/'; w[o]=w[o]||function() {(w[o]._e=w[o]._e||[]).push(arguments)} ;w[o]._c=f;w[o]._h=h;n=t.getElementsByTagName(s)[0];n.parentNode.insertBefore(e,n); })(window,document,3860); (function(h,o,t,j,a,r){ h.hj=h.hj||function(){(h.hj.q=h.hj.q||[]).push(arguments)}; h._hjSettings={hjid:928553,hjsv:6}; a=o.getElementsByTagName('head')[0]; r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv='); var _paq = _paq || []; /* tracker methods like "setCustomDimension" should be called before "trackPageView" */ _paq.push(["setCookieDomain", "*.varma.fi"]); _paq.push(["setDomains", ["*.varma.fi"]]); _paq.push(['trackPageView']); _paq.push(['enableLinkTracking']); (function() { var u="//piwik.varma.fi/piwik/"; _paq.push(['setTrackerUrl', u+'piwik.php']); _paq.push(['setSiteId', '1']); var d=document, g=d.createElement('script'), s=d.getElementsByTagName('script')[0]; g.type='text/javascript'; g.async=true; g.defer=true; g.src=u+'piwik.js'; s.parentNode.insertBefore(g,s); })();