Uteliaan rohkeasti kohti uusia polkuja

01.09.2017
kuntoutus
Blogi

Varman kuntoutus, varhaisen välittämisen mallit ja siihen päälle vielä kestävät yksilölliset kuntoutusratkaisut. Kuulostaa monimutkaiselta, mutta yhteistyön avulla se ei sitä ole. Yhteistyön avulla ketterien ja ennen kaikkea toimivien kuntoutusratkaisuiden saavuttaminen on hyvinkin todennäköistä.

Miksi ammatillinen kuntoutus ylipäätään kannattaa?

Työnantajalle ammatillinen kuntoutus on keino vaikuttaa sairaspoissaoloihin, TyEL- maksun työkyvyttömyysosaan ja osaavan työvoiman pysyvyyteen. Kuntoutuksesta ei myöskään aiheudu työnantajalle kustannuksia. Yksilön näkökulmasta kuntoutuksella puolestaan voidaan tukea työssä jatkamista, auttaa tarvittaessa uusille urille sekä turvata toimeentulo kuntoutuksen aikana. Hyödyt ja edut ovat kiistattomat.

Mitä varhaisemmin kuntoutuksessa päästään liikenteeseen, sen paremmat ovat tulokset. Vuonna 2016 Varmasta kuntoutusta itse hakeneista 77 % palasi takaisin työelämään. Sen sijaan kuntoutuksen tuloksellisuus heikentyy huomattavasti, jos kuntoutus lähtee käyntiin vasta työkyvyttömyysprosessin yhteydessä ilman, että henkilö on itse sitä hakenut. Tällöin vain 16 % kuntoutujista palasi työelämään. Mitä aiemmin ollaan liikenteessä, sen parempi.

Mitä varhainen liikkeellelähtö edellyttää?

Jotta työkykyongelmiin voidaan puuttua ajoissa, työpaikalla on oltava varhaisen välittämisen mallit, työterveysyhteistyö sekä esimiestyö kunnossa. Näin ongelmien ilmetessä niihin voidaan puuttua ajoissa. Tyypillisesti polut työkyvyttömyyseläkkeelle ovat pitkiä ja ongelmat tuppaavat kumuloitumaan. Siksi varhaisten merkkien havainnointi on keskeistä. Merkkejä voivat olla muun muassa yksittäiset toistuvat poissaolot, työkaverin havainnot tai vaikkapa selviytymättömyys omista tehtävistä. Tällaisissa tilanteissa, yhteistyön ja varhaisen tuen mallien toimiessa, on hyvä ajoissa pohtia keinoja eteenpäin.

Toimivan yhteistyön lisäksi kuntoutuksessa keskeistä on kuntoutujan oma aktiivisuus, motivaatio ja halu pysyä työelämässä. Kun nämä edellytykset ovat kaikki olemassa, pääsemme yhteistyön avulla hyviin ja kestäviin tuloksiin. Myös työpaikan omat työssä jatkamismahdollisuudet on hyvä miettiä tarkkaan.

Kestävät ratkaisut ja kuntoutuksen keinot?

Kuntoutuksen keinot ovat moninaiset ja kuntoutuspolut ovat kullekin kuntoutujallemme erilaiset ja yksilölliset. Usein nämä keinot ja polut voivat vaikuttaa ulkopuolisen silmiin hieman monimutkaisilta, mutta jälleen kerran yhteistyössä on voimaa. Emme missään nimessä odotakaan sitä, että työpaikalla olisi aina kaikki kuntoutuksen avaimet valmiina. Päinvastoin. Kestävät kuntoutusratkaisut edellyttävät aina yhteistyötä kuntoutujan, työnantajan, työterveyshuollon ja Varman kesken. Myöskään uteliaisuudesta, rohkeudesta ja keskustelusta ei ole haittaa. Kysykää ja haastakaa myös meitä!

Webinaaria odoteltaessa annamme teille vielä pienen pähkinän tosielämästä purtavaksi. Lopputuloksen kuulette 21.9.2017.

Villen tapaus

Ville, 38 v. on toiminut viimeiset 16 vuotta raskaissa sähköasennustehtävissä. Viimeisten vuosien aikana Villellä on ollut hieman hankaluuksia selviytyä tehtävistään kovenevien selkäkipujen vuoksi. Kivut ovat lopulta pahentuneet niin, että Villen selkää on jouduttu operoimaan kahdesti. Tällä hetkellä tilanne on se, että Ville on sairaslomalla ja miettii miten tästä eteenpäin. Nyt kysymys kuuluukin, miten sinä lähtisit etenemään?

Hanna Hänninen
Hanna Hänninen
Kuntoutusasiantuntija, Varma
Hanna Hänninen on Varman kuntoutusasiantuntija ja valtiotieteiden maisteri, joka ei malta lopettaa opiskelua. Hän opiskelee tällä hetkellä työn ohessa yhteisöviestintää ja suorittaa myös henkilöstöjohtamisen sivuaineopintoja.
var disqus_shortname = 'varmafi'; var disqus_identifier = '663f3775-255b-445b-ab81-5aeafe7c7734' + '-' + 'fi'; var disqus_title = 'Uteliaan rohkeasti kohti uusia polkuja'; var disqus_url = 'https://www.varma.fi/muut/blogi/postaukset/2017-q3/uteliaan-rohkeasti-kohti-uusia-polkuja/'; var disqus_config = function () { this.language = 'fi'; }; (function () { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();
(function (w, d, s, l, i) { w[l] = w[l] || []; w[l].push({ 'gtm.start': new Date().getTime(), event: 'gtm.js' }); var f = d.getElementsByTagName(s)[0], j = d.createElement(s), dl = l != 'dataLayer' ? '&l=' + l : ''; j.async = true; j.src = '//www.googletagmanager.com/gtm.js?id=' + i + dl; f.parentNode.insertBefore(j, f); })(window, document, 'script', 'dataLayer', 'GTM-MJL5CR'); (function(w, t, f) { var s='script',o='_giosg',h='https://service.giosg.com',e,n;e=t.createElement(s);e.async=1;e.src=h+'/live/'; w[o]=w[o]||function() {(w[o]._e=w[o]._e||[]).push(arguments)} ;w[o]._c=f;w[o]._h=h;n=t.getElementsByTagName(s)[0];n.parentNode.insertBefore(e,n); })(window,document,3860); (function(h,o,t,j,a,r){ h.hj=h.hj||function(){(h.hj.q=h.hj.q||[]).push(arguments)}; h._hjSettings={hjid:928553,hjsv:6}; a=o.getElementsByTagName('head')[0]; r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv='); var _paq = _paq || []; /* tracker methods like "setCustomDimension" should be called before "trackPageView" */ _paq.push(["setCookieDomain", "*.varma.fi"]); _paq.push(["setDomains", ["*.varma.fi"]]); _paq.push(['trackPageView']); _paq.push(['enableLinkTracking']); (function() { var u="//piwik.varma.fi/piwik/"; _paq.push(['setTrackerUrl', u+'piwik.php']); _paq.push(['setSiteId', '1']); var d=document, g=d.createElement('script'), s=d.getElementsByTagName('script')[0]; g.type='text/javascript'; g.async=true; g.defer=true; g.src=u+'piwik.js'; s.parentNode.insertBefore(g,s); })();