Suunnitteletko yrittäjyyttä? Tai oletko juuri aloittanut yrittäjänä?

15.12.2017
yrittäjyys
Blogi

Moni pohtii yrittäjäksi ryhtymistä. Et ole siis ainoa. Kuka ei olisi koskaan pohtinut? Esimerkiksi oma kahvila on varmaan yksi suosituimmista yrittäjähaaveista. Ennen puhuttiin, että sitten kun olen siinä ja siinä tilanteessa myöhemmin, niin sitten ryhdyn yrittäjäksi. Yrittäjyys on kuitenkin nykyään yhä selkeämpi vaihtoehto, usein jo heti uran alussa. Se on hienoa! Tai se on mahdollista toteuttaa jo ennen kuin se perinteinen työura on tehty. Tai se on mahdollista myös oman palkkatyön ohessa. Puhutaan usein työn murroksesta, mutta työ on jo siis muuttunut.

Yrittäjänä voit hyvin aloittaa jo sivutoimisesti. Tai voi hyvin toimia yrittäjien muodostamissa verkostoissa. Mahdollisuuksia on yhä enemmän, koska työn tekemisen tavat muuttuvat. Kun työ on murroksessa, se mahdollistaa myös yrittäjille uutta tilaa toimia. Työura voi jo hyvin muodostua useista erilaisista jaksoista, joskus niin hyppäyksestä yrittäjyyteen kuin joskus takaisin työntekijäksikin. Aina tilanteiden ja mahdollisuuksien mukaan.

Kun ympäröivä maailmamme muuttuu, niin se muuttaa myös yrittäjänä toimisen tapoja. Jos ennen oli kauppa kivijalassa, niin tänään sen ei välttämättä tarvitse sitä olla. Jos ennen auto oli välttämätön, tänään sitä voidaan lainata, tai sitä ei tarvita ollenkaan. Sitä ei tarvita välttämättä enää edes fyysistä tuotetta myytäessä. Se voidaan hyvin toimittaa asiakkaalle suoraan varastosta, joka ei ole yrittäjän omissa toimitiloissa.

Yrittäjänä sinä olet yritystoimintasi keskiössä

Nämä muutokset asettavat mielestäni yrittäjän oman yrityksensä ehdottomaan keskiöön. Erityisesti mietittäessä riskejä vakuuttamisen näkökulmasta. Yrityksen tärkein vakuutettava kohde on yrittäjä itse, jonka pitkä poissaolo voi pahimmillaan kaataa koko yrityksen. Yrittäjä on selkeästi itse yrityksensä tärkein tuotannontekijä. Yrittäjyyden riskejä on paljon parempi arvioida tuulilasin kuin peruutuspeilin kautta. Me kaikki siirrymme yhä enemmän aineettomaan maailmaan, myös yrittäjät. Se korostaa yrittäjän osaamisen merkitystä ja sitä kautta yrittäjän oman turvan tärkeyttä.

Mitä jos tulee vastaan tilanne, ettei pysty enää tilapaisesti yrittäjyyttä harjoittamaan? Jos vaikka sairastuu. Miten yritystoimintasi voisi jatkaa kulkuaan? Miten sinä itse pärjäät lisääntyneiden kulujen kanssa? Miten perheesi tulee toimeen?

Toki itse yrityksenkin toiminnassa on riskejä, mitä on syytä myös läpikäydä. Yksi esimerkki on oikeusturvavakuutuksen tarpeen korostuminen. Se ei ole tärkeää vain jo toimivilla yrityksillä. Se on erityisen tärkeää huolehtia jo alussa ennen kuin yhteenkään sopimukseen on yrittäjä nimensä laittanut. Aineeton maailma lisää sopimisen määrää. Usein se lisää sitä enenevässä määrin myös kansainvälisesti.

Jotta yrityksesi rahaliikenne sujuisi kitkatta, on tärkeää huolehtia myös aloittavan yrityksen maksuliikenteen sujuvuudesta. Liiketoiminnan sujuva aloittaminen ja kasvaminen tarvitsevat yleensä myös rahoituksen järjestymistä, sitäkin on hyvä miettiä ajoissa tarkoituksenmukaisella tavalla.

Muistilista aloittavan yrittäjän vakuutus- ja pankkiasioihin

  • Ota yrittäjän eläkevakuutus YEL kuuden kuukauden kuluessa yritystoiminnan aloittamisesta.
  • Ota yrittäjän tarvitsemat vapaaehtoiset vakuutukset kuten yrittäjän tapaturmavakuutus, oikeusturvavakuutus ja vastuuvakuutus.
  • Ota yrityksesi tarvitsema tili ja muut palvelut rahaliikennettä varten, suunnittele oman ja vieraan pääoman tarve sekä hae rahoitusta.

Suosittelen, että olet ajoissa hoitamassa asioita kuntoon. Näin vältyt ylimääräisiltä kuluilta ja voit tehdä oikeat ratkaisut itsellesi sekä voit keskittyä olennaiseen.

Tervetuloa mukaan aloittavan yrittäjän vakuutus- ja pankkiasioiden webinaariin 10.1.2018.

Käymme läpi yrittäjyyden alkutaipaleella esiin tulevia haasteita. Mitä yrittäjän tarvitsee tietää vakuutus- ja pankkiasioiden suhteen? Mitkä vakuutukset ovat tarpeellisia ja mitä palveluita pankki tarjoaa aloittaville yrittäjille?

Käy myös tutustumassa yrittäjän ilmaisiin työkaluihin OnnistuYrittäjänä.fi -sivustolla.

Juha Kangas
Juha Kangas
Yhteyspäällikkö, Varma
var disqus_shortname = 'varmafi'; var disqus_identifier = '1ab4c142-afba-4972-a807-5eecb18c0f74' + '-' + 'fi'; var disqus_title = 'Suunnitteletko yrittäjyyttä? Tai oletko juuri aloittanut yrittäjänä?'; var disqus_url = 'https://www.varma.fi/muut/blogi/postaukset/2017-q4/suunnitteletko-yrittajyytta-tai-oletko-juuri-aloittanut-yrittajana/'; var disqus_config = function () { this.language = 'fi'; }; (function () { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();
(function (w, d, s, l, i) { w[l] = w[l] || []; w[l].push({ 'gtm.start': new Date().getTime(), event: 'gtm.js' }); var f = d.getElementsByTagName(s)[0], j = d.createElement(s), dl = l != 'dataLayer' ? '&l=' + l : ''; j.async = true; j.src = '//www.googletagmanager.com/gtm.js?id=' + i + dl; f.parentNode.insertBefore(j, f); })(window, document, 'script', 'dataLayer', 'GTM-MJL5CR'); (function(w, t, f) { var s='script',o='_giosg',h='https://service.giosg.com',e,n;e=t.createElement(s);e.async=1;e.src=h+'/live/'; w[o]=w[o]||function() {(w[o]._e=w[o]._e||[]).push(arguments)} ;w[o]._c=f;w[o]._h=h;n=t.getElementsByTagName(s)[0];n.parentNode.insertBefore(e,n); })(window,document,3860); (function(h,o,t,j,a,r){ h.hj=h.hj||function(){(h.hj.q=h.hj.q||[]).push(arguments)}; h._hjSettings={hjid:928553,hjsv:6}; a=o.getElementsByTagName('head')[0]; r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv='); var _vwo_code = (function () { var account_id = 65925, settings_tolerance = 2000, library_tolerance = 2500, use_existing_jquery = false, // DO NOT EDIT BELOW THIS LINE f = false, d = document; return { use_existing_jquery: function () { return use_existing_jquery; }, library_tolerance: function () { return library_tolerance; }, finish: function () { if (!f) { f = true; var a = d.getElementById('_vis_opt_path_hides'); if (a) a.parentNode.removeChild(a); } }, finished: function () { return f; }, load: function (a) { var b = d.createElement('script'); b.src = a; b.type = 'text/javascript'; b.innerText; b.onerror = function () { _vwo_code.finish(); }; d.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(b); }, init: function () { settings_timer = setTimeout('_vwo_code.finish()', settings_tolerance); var a = d.createElement('style'), b = 'body{opacity:0 !important;filter:alpha(opacity=0) !important;background:none !important;}', h = d.getElementsByTagName('head')[0]; a.setAttribute('id', '_vis_opt_path_hides'); a.setAttribute('type', 'text/css'); if (a.styleSheet) a.styleSheet.cssText = b; else a.appendChild(d.createTextNode(b)); h.appendChild(a); this.load('//dev.visualwebsiteoptimizer.com/j.php?a=' + account_id + '&u=' + encodeURIComponent(d.URL) + '&r=' + Math.random()); return settings_timer; } }; }()); _vwo_settings_timer = _vwo_code.init(); var _paq = _paq || []; /* tracker methods like "setCustomDimension" should be called before "trackPageView" */ _paq.push(["setCookieDomain", "*.varma.fi"]); _paq.push(["setDomains", ["*.varma.fi"]]); _paq.push(['trackPageView']); _paq.push(['enableLinkTracking']); (function() { var u="//piwik.varma.fi/piwik/"; _paq.push(['setTrackerUrl', u+'piwik.php']); _paq.push(['setSiteId', '1']); var d=document, g=d.createElement('script'), s=d.getElementsByTagName('script')[0]; g.type='text/javascript'; g.async=true; g.defer=true; g.src=u+'piwik.js'; s.parentNode.insertBefore(g,s); })();