Kun eläkeasiasta tulee ajankohtainen

Kun eläkeasiasta tulee ajankohtainen

16.02.2018
eläketurva
Blogi

Kun ikävuosia on päälle 50 ja ollaan vielä vahvasti kiinni työelämässä, ajatus eläkkeestä voi jo yllättäen vilahtaa mieleen. Viimeistään siinä vaiheessa, kun 60 vuoden ikä lähestyy, asioita mietitään jo suuremmalla mielenkiinnolla. Paljonko saisin eläkettä, mitä vaihtoehtoja minulla on ja milloin voisin jäädä eläkkeelle?

Eläketurvakeskuksen kesäkuussa 2017 julkaiseman Eläkebarometrin mukaan eläkeasiat alkavat kiinnostaa yli 50-vuotiaita. Tutkimuksessa 50–64-vuotiaista vastaajista 63 % ilmoitti, että eläkeasiat kiinnostavat paljon tai melko paljon. Tämä näkyy myös Varman verkkopalveluiden käytössä, Varman henkilöasiakkaan palvelun kävijöistä yli 50 % on yli 55-vuotiaita.

Kiinnostus eläkkeisiin näkyy Varman eläkeneuvonnassa. Suurin asiakaskunta ovat eläkeikää lähestyvät, jotka etsivät tietoa, tekevät eläkearvioita ja haluavat usein vielä henkilökohtaisesti keskustella asiantuntijan kanssa. Eläkkeelle jääminen on aina ainutlaatuinen tilanne, useimpia eläkkeelle jääminen koskettaa vain kerran elämässä. Hyvin tyypillinen eläkeneuvonnan kysymys on: Olen jäämässä eläkkeelle, mitä minun tulee tehdä?

Työnantajatkin pitävät eläketietoa tärkeänä ja ovat meihin yhteydessä tarkistaakseen eläkkeelle jäämiseen liittyviä yksityiskohtia. Eläkeasiat koskettavat aina myös työantajaa, vaikka kyse onkin työntekijän henkilökohtaisesta tilanteesta. On hyvä, jos eläkkeelle siirtymiseen liittyviä asioita voidaan ottaa puheeksi työpaikoilla. Kun asioista ollaan etukäteen perillä, niistä on myös helpompi yhdessä keskustella. Työntekijän ja esimiehen välinen keskustelu eläkeaikeista ja eläkkeelle siirtymisen ajankohdan suunnittelu hyvissä ajoin on tärkeää. Näin varmistetaan työntekijän arvokkaan tietotaidon ja hiljaisen tiedon jakaminen ja eläkkeelle siirtyminen työntekijän ja yrityksen kannalta hyvään aikaan.

Mitä eläkeasioista on hyvä tietää jo etukäteen?

Työssäni eläkeneuvonnan palvelupäällikkönä käyn Varman asiakasyrityksissä jakamassa tietoa työeläkeasioista. Kerromme eläkeinfoissa yleisesti työeläketurvasta ja käymme läpi eri eläkevaihtoehtoja, tärkeää faktaa niin työntekijöille kuin työnantajillekin. Eläkkeelle siirtyminen on tänä päivänä joustavaa. Voi jatkaa pidempään työelämässä esimerkiksi keventämällä työtä ja hakemalla osittaista vanhuuseläkettä 61 vuotta täytettyään. Kun ikää tulee lisää, voi jäädä vanhuuseläkkeelle ja tehdä töitä eläkkeen rinnalla. Entä sitten, jos työsuhde päättyy ennen eläkeikää tai terveys ei kestä vanhuuseläkkeelle saakka? Varman eläkeneuvonta auttaa asiakkaita heidän kysymyksissään, jotta heillä olisi oikea tieto kaikista vaihtoehdoista ja niihin vaikuttavista asioista.

Muutokseen kannattaa valmistautua jo ennalta

Päätös eläkkeelle jäämisestä on lopulta aina jokaisen henkilön oma, toki joissain tilanteissa olosuhteiden sanelema. Eläkesuunnitelmiin vaikuttaa moni asia, se voi olla esimerkiksi tulevan eläkkeen määrän kasvattaminen, työn mielekkyys, muutostilanne yrityksessä, halu saada lisää vapaa-aikaa, lähiomaisen hoidon tarve tai oma terveys. Kun faktat ovat selvillä, tulevaisuuden suunnittelu on helpompaa ja ratkaisun tekeminen selkeämpää. Silti eläkkeelle siirtyminen on aina muutostilanne, osalle helppoa ja helpottavaa, osalle pelottavaakin. Tähän muutokseen kannattaa varautua ennalta ja tukea siihen tarjoaa myös Varman uusi eläkevalmennussivusto. Tässä iässä 53+ -sivusto tarjoaa tietoa ja näkökulmia oman eläkevalmennuksen suunnitteluun. Miltä elämä näyttää iässä 53+, tänään ja huomenna?

Ikä ja eläke -webinaari on tarkoitettu eläkeasioista kiinnostuneille työnantajille, työntekijöille ja yrittäjille. Mitä eläkkeestä on jo hyvä tietää etukäteen, vaikka työvuosia on vielä jäljellä?

Tutustu myös muihin tuleviin Uudistuva työeläke -polun webinaareihin.

Elina Juth
Elina Juth
Palvelupäällikkö
var disqus_shortname = 'varmafi'; var disqus_identifier = '79c8e840-f177-473c-92a4-c18bfc88deaa' + '-' + 'fi'; var disqus_title = 'Kun eläkeasiasta tulee ajankohtainen'; var disqus_url = 'https://www.varma.fi/muut/blogi/postaukset/2018-q1/kun-elakeasiasta-tulee-ajankohtainen/'; var disqus_config = function () { this.language = 'fi'; }; (function () { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();
(function (w, d, s, l, i) { w[l] = w[l] || []; w[l].push({ 'gtm.start': new Date().getTime(), event: 'gtm.js' }); var f = d.getElementsByTagName(s)[0], j = d.createElement(s), dl = l != 'dataLayer' ? '&l=' + l : ''; j.async = true; j.src = '//www.googletagmanager.com/gtm.js?id=' + i + dl; f.parentNode.insertBefore(j, f); })(window, document, 'script', 'dataLayer', 'GTM-MJL5CR'); (function(w, t, f) { var s='script',o='_giosg',h='https://service.giosg.com',e,n;e=t.createElement(s);e.async=1;e.src=h+'/live/'; w[o]=w[o]||function() {(w[o]._e=w[o]._e||[]).push(arguments)} ;w[o]._c=f;w[o]._h=h;n=t.getElementsByTagName(s)[0];n.parentNode.insertBefore(e,n); })(window,document,3860); (function(h,o,t,j,a,r){ h.hj=h.hj||function(){(h.hj.q=h.hj.q||[]).push(arguments)}; h._hjSettings={hjid:928553,hjsv:6}; a=o.getElementsByTagName('head')[0]; r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv='); var _paq = _paq || []; /* tracker methods like "setCustomDimension" should be called before "trackPageView" */ _paq.push(["setCookieDomain", "*.varma.fi"]); _paq.push(["setDomains", ["*.varma.fi"]]); _paq.push(['trackPageView']); _paq.push(['enableLinkTracking']); (function() { var u="//piwik.varma.fi/piwik/"; _paq.push(['setTrackerUrl', u+'piwik.php']); _paq.push(['setSiteId', '1']); var d=document, g=d.createElement('script'), s=d.getElementsByTagName('script')[0]; g.type='text/javascript'; g.async=true; g.defer=true; g.src=u+'piwik.js'; s.parentNode.insertBefore(g,s); })();