Suomalaisille hyvinvointivaltio on ollut siunaus. Tällä hetkellä digitaalisuus on noussut kestokäsitteeksi. Ihminen ei ole enää sidottu aikaan, paikkaan tai tilaan. Mahdollisuudet ovat rajattomat. Asioilla on usein kääntöpuolensa. Yhteiskunnalliset muutokset ovat vaikuttaneet elämäämme.
Esimerkiksi säännöllinen liikkuminen oli vielä 50-luvulla luontevaa, valtaosa ihmisistä teki fyysistä työtä. Maatalouden koneistuminen karsi työpaikkoja. Väki muutti toimeentulon perässä Etelä-Suomen teollisuus- ja palveluelinkeinojen pariin.
Koko ajan fyysisen työn osuus on vähentynyt. Suurin osa meistä tekee ei-fyysistä työtä, työnkuva on myös muuttunut henkisesti vaativammaksi. Ne jotka tekevät fyysistä työtä tekevät sitä vuorotyönä, josta palautuminen on äärimmäisen haastavaa: toimimme vastoin fysiologiaa, valvomme kun pitäisi nukkua.
Ajan tuoma teknologinen kehitys ja hektinen, epäsäännöllinen tavoitekeskeinen elämänrytmi ovat myös lisänneet huimasti kuormittavuutta. Ihmisen evoluutio ei toisaalta ole aikamatkustanut epämääräisellä jättiharppauksella eteenpäin, vaan olemme edelleen hyvin lähellä lajikehityksen näkökulmasta savannilla asuvaa metsästäjää.
Hektisyys ja epäsäännöllinen elämäntapa on räjähtänyt käsiin, mutta miten lisääntyneeseen kuormittavuuteen on vastattu? Nukumme vähemmän ja huonommin kuin koskaan. Yhtälö ei lupaa hyvää.
Väsymyksestä on tullut tapa olla ja elää. Puolet meistä suomalaisista aikuisista kokee arkisin olevansa pääsääntöisesti väsynyt. Ihmisen ei lähtökohtaisesti kuulu olla väsynyt. Surullista on havaita, että ihmiset ovat hyväksyneet väsymyksen osaksi arkeaan.
Uni on hyvän terveyden tärkein lähde: uni on elämämme kapellimestari. Usein ajattelemme unen olevan yksi olotila - kooma. Emme voisi enempään olla pielessä! Uni on todella aktiivinen aika elämässämme. Kaikki hyvä elimistössämme tapahtuu unen aikana tai jää tapahtumatta, riippuen siitä miten untasi arvostat ja huolehdit siitä.
Lääketiede on pitkään haaveillut polypilleristä, yhdestä tabletista, jolla saataisiin kaikki vaivat kerralla kuntoon; sydänsairastavuuden riskiä pienennettyä, kivunhoitoa, diabetesta parannettua, muistia kohennettua ja energisyyttä lisättyä. Itse asiassa meillä on jo sellainen – uni.
Maailman helpoin ja halvin tapa parantaa omaa hyvinvointia ja terveyttä on panostaa omaan nukkumiseen. Hyvällä unella kompensoidaan kuormittavuutta ja ennaltaehkäistään niin lyhyt- kuin pitkäaikaiset elämän rasitteet.
Ikävä kyllä, kun puhutaan unen ongelmista, puhutaan kansansairaudesta. Tällä hetkellä joka viides suomalainen kärsii pitkäaikaisesta unihäiriöstä. Suomessa yli 300 000 ihmistä käyttää säännöllisesti unilääkkeitä. Ongelma on myös globaali.
Nyt on aika toimia. Arvosta untasi! Hyvä uni ei ole itsestäänselvyys vaan se vaatii vaalimista.
Jokainen meistä pystyy halutessaan vaikuttamaan omaan nukkumiseensa. Nukkuminen on nimittäin ominaisuus, jota voi kehittää omilla toimillaan, arkielämän pienillä valinnoilla.
Miten nukut, määrittelee seuraavan päiväsi.