Yrittäjän liiketoiminta kärsii, kun työkyky kärsii

30.01.2018
työkykyjohtaminen
yrittäjyys
Blogi

Kun lähdemme pohtimaan, mistä yrittäjän työkyky koostuu, niin siellä on samoja lainalaisuuksia kuin kaikilla muillakin. Mutta ovatko nämä tutut asiat meille riittävän tärkeitä? Miten yrittäjänä osaat johtaa itseäsi?

Yrittäjä on roolissaan isossa solmukohdassa toimintansa vaikuttaessa moneen, että työkykyyn vaikuttavia riskejä on tärkeää pohtia. Linkki liiketoimintaan on suora. Yrittäjänä olet yrityksesi tärkein tuotannontekijä. Jos yrittäjä ei ole yrityksensä moottorina kunnossa, niin miten käy liiketoiminnan? Yrittäjä voi sairastua siinä kuin kuka tahansa meistä. Miten silloin pärjäät, jos terveytesi horjuu? Miten perheesi pärjää?

On toki ymmärrettävää, että yrittäjänä aloittaessa ei ajatella liiketoiminnan johtavan epäonnistumiseen. Siten on ymmärrettävää, että kukaan ei lähtökohtaisesti ajattele sairastuvansakaan. Kuitenkin niin saattaa käydä.

Sankariyrittäjän myytin voisimme jo samalla heittää romukoppaan, vai mitä? Tosimieshän ei lääkärillä käy. Ja tosinaisella on miljoona rautaa tulessa. Jokainen jaksaa hetken. Mutta miten kun mennään vuosia eteenpäin?

Pysähdy kanssamme hetkeksi pohtimaan. Kokoamme tähän sinulle näkökulmastamme muutamia pointteja, mihin voit nopeasti vaikuttaa tai mistä sinun on hyvä olla tietoinen.

Ennaltaehkäisevä toiminta

Yrittäjien kanssa keskustellessa YEL-vakuutus nähdään usein pelkkänä eläkevakuutuksena. Kuitenkin kyse on mitä suurimmassa määrin riskivakuutuksesta, koska YEL:n määrittää yrittäjän koko sosiaaliturvan. Mistä siinä on oikein kyse? Puhuttaessa työkyvystä on yrittäjä YEL:n perusteella oikeutettu sairauspäivärahaan. Kuluva sairastumispäivä on nykyään yrittäjälle enää omavastuuna, sen jälkeen on oikeutettu lääkärin sairaslomaa määrätessä työtulon mukaiseen sairauspäivärahaan. Eli YEL:llä on aidosti vaikutusta, jos sen niin vain haluaa nähdä.

Jos YEL on takaamassa yrittäjälle sairastumisen suhteen perustoimeentuloa, niin toinen paremmin hyödynnettävän jutun soisi olevan, että yrittäjät enemmän järjestäisivät itselleen työterveyshuoltoa. Mitä jos sinulla olisi oma luottolääkäri? Mitä jos sinulla olisi oma yksi paikka, missä kävisit lääkärintarkastuksissa? Oman terveyden seurannan avulla saat tietoa työkyvyn ylläpitämiseesi.

Usein auto on vakuutettu hyvin. Sitä huolletaankin hyvin. Tai itseasiassa sitä on pakko huoltaa, on pakko vaihtaa öljyt säännöllisin väliajoin, muuten leikkaa kiinni. Kuka heittää ensimmäisen kiven? Milloin olemme viimeksi itse käyneet lääkärintarkastuksessa? Suosittelemme yrittäjällekin työterveyshuollon järjestämistä, johon hän saa myös tukea. Työterveyshuollon ammattilainen osaa tulkita terveydentilaa suhteutettuna yrittäjätoimintaan. Huomioimalla nämä kaksi asiaa pääset jo pitkälle ennakoinnissa.

Työkyvyn horjuminen

Silloin, kun työkyky alkaa horjua, ihminen tarvitsee eniten apua, mutta joutuu myös tekemään paljon työtä työkyvyn ja tilanteen hoitamiseen. Tilanne voi tuntua jopa siltä, että uppoaisi suohon apua hakiessa tai eksymiseltä etuusviidakkoon. Liikkeelle lähtö voi olla haastavaa. On tärkeää tiedostaa etukäteen, että on olemassa keinoja sairastuneen tueksi. Suosta on pelastusrengas saatavilla.

Sairastuneen yrittäjän on mahdollista hakea sairaspäivärahaa ja työeläkekuntoutusta siinä missä työntekijänkin. Tunnetusti yrittäjä sinnittelee työssä, vaikka työkyky alkaa heiketä toimeentulon menettämisen pelossa. Joskus sairaspäivärahalla oleminen, voi olla yrityksesi pelastus, sen moottorin eli itsesi huoltamista kuntoon. Onko parempi olla hetki poissa, kuin hetken päästä sinnittelyn tuloksena mahdollisesti lopettaa kokonaan?

Työeläkekuntoutus puolestaan tarjoaa mahdollisuuden yrittäjälle jatkaa työssä myös taloudellisen tuen turvin, jos työkyky horjuu. Sen hakemista ei kannata viivästyttää siihen saakka, että työkyky on jo täysin mennyt. Paremmat mahdollisuudet on, kun lähtee liikkeelle ajoissa. Työeläkekuntoutuksen keinoista yrittäjän työkokeilun avulla yrittäjä voi kokeilla työhön paluuta sairasloman jälkeen saaden kuntoutusrahaa, joka turvaa toimeentuloa työhön paluussa. Tai työntekijä voi muuttaa yritystoimintaa esimerkiksi yrittäjän työhönvalmennuksen ja koulutuksen tai elinkeinotuen avulla näin saaden liiketoiminnalleen muutosta myös terveydentilalle sopivammaksi lopettamatta kuitenkaan yritystoimintaa.

Yrittäjän ei tarvitse sairauden tai muutosmietteiden kanssa jäädä yksin. Tarvittaessa sairastuneen yrittäjän avuksi voi työeläkeyhtiö ostaa apua työhön paluun seurantaan tai liiketoiminnan muutoksien suunnitteluun kuntoutuksen kumppaneilta.

Tervetuloa mukaan webinaariin yrittäjän työkyvystä 7.2.2018!

Tämä on tarkoitettu työkykynsä parantamisesta kiinnostuneille yrittäjille. Käsittelemme siinä tarkemmin mistä koostuu yrittäjän työkyky ja millaista tukea yrittäjälle on saatavilla, jos työkyky horjuu.

Tutustu myös yrittäjän työkaluihin ja muihin tuleviin yrittäjyyswebinaareihimme.

Juha Kangas ja Suvi Tella
Juha Kangas ja Suvi Tella
Juha Kangas, yhteyspäällikkö, Varma
Suvi Tella, kuntoutuspalvelupäällikkö, Varma
var disqus_shortname = 'varmafi'; var disqus_identifier = 'f1033da9-b81c-470d-a2fe-8f0fd1a97ae1' + '-' + 'fi'; var disqus_title = 'Yrittäjän liiketoiminta kärsii, kun työkyky kärsii'; var disqus_url = 'https://www.varma.fi/muut/blogi/postaukset/2018-q1/yrittajan-liiketoiminta-karsii-kun-tyokyky-karsii/'; var disqus_config = function () { this.language = 'fi'; }; (function () { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();
(function (w, d, s, l, i) { w[l] = w[l] || []; w[l].push({ 'gtm.start': new Date().getTime(), event: 'gtm.js' }); var f = d.getElementsByTagName(s)[0], j = d.createElement(s), dl = l != 'dataLayer' ? '&l=' + l : ''; j.async = true; j.src = '//www.googletagmanager.com/gtm.js?id=' + i + dl; f.parentNode.insertBefore(j, f); })(window, document, 'script', 'dataLayer', 'GTM-MJL5CR'); (function(w, t, f) { var s='script',o='_giosg',h='https://service.giosg.com',e,n;e=t.createElement(s);e.async=1;e.src=h+'/live/'; w[o]=w[o]||function() {(w[o]._e=w[o]._e||[]).push(arguments)} ;w[o]._c=f;w[o]._h=h;n=t.getElementsByTagName(s)[0];n.parentNode.insertBefore(e,n); })(window,document,3860); (function(h,o,t,j,a,r){ h.hj=h.hj||function(){(h.hj.q=h.hj.q||[]).push(arguments)}; h._hjSettings={hjid:928553,hjsv:6}; a=o.getElementsByTagName('head')[0]; r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv='); var _vwo_code = (function () { var account_id = 65925, settings_tolerance = 2000, library_tolerance = 2500, use_existing_jquery = false, // DO NOT EDIT BELOW THIS LINE f = false, d = document; return { use_existing_jquery: function () { return use_existing_jquery; }, library_tolerance: function () { return library_tolerance; }, finish: function () { if (!f) { f = true; var a = d.getElementById('_vis_opt_path_hides'); if (a) a.parentNode.removeChild(a); } }, finished: function () { return f; }, load: function (a) { var b = d.createElement('script'); b.src = a; b.type = 'text/javascript'; b.innerText; b.onerror = function () { _vwo_code.finish(); }; d.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(b); }, init: function () { settings_timer = setTimeout('_vwo_code.finish()', settings_tolerance); var a = d.createElement('style'), b = 'body{opacity:0 !important;filter:alpha(opacity=0) !important;background:none !important;}', h = d.getElementsByTagName('head')[0]; a.setAttribute('id', '_vis_opt_path_hides'); a.setAttribute('type', 'text/css'); if (a.styleSheet) a.styleSheet.cssText = b; else a.appendChild(d.createTextNode(b)); h.appendChild(a); this.load('//dev.visualwebsiteoptimizer.com/j.php?a=' + account_id + '&u=' + encodeURIComponent(d.URL) + '&r=' + Math.random()); return settings_timer; } }; }()); _vwo_settings_timer = _vwo_code.init(); var _paq = _paq || []; /* tracker methods like "setCustomDimension" should be called before "trackPageView" */ _paq.push(["setCookieDomain", "*.varma.fi"]); _paq.push(["setDomains", ["*.varma.fi"]]); _paq.push(['trackPageView']); _paq.push(['enableLinkTracking']); (function() { var u="//piwik.varma.fi/piwik/"; _paq.push(['setTrackerUrl', u+'piwik.php']); _paq.push(['setSiteId', '1']); var d=document, g=d.createElement('script'), s=d.getElementsByTagName('script')[0]; g.type='text/javascript'; g.async=true; g.defer=true; g.src=u+'piwik.js'; s.parentNode.insertBefore(g,s); })();