Pitkää ikää ja rakentavaa asennetta

Pitkää ikää ja rakentavaa asennetta

21.08.2018
työkykyjohtaminen
työelämä
eläketurva
Blogi

Ihmisen mieli hakee turvallisuuden tunnetta tutusta ja totutusta. Elämä koetaan ikuiseksi ja ikävät asiat tapahtuvat joillekin muille. Keski-ikäisyyttä pidettiin ennen ahdistavana etappina, jolloin elämä alkaa polkea paikoillaan, mitään uutta ja innostavaa ei enää tapahdu, elämän peräseinä alkaa lähestyä pahaenteisesti ja lopullinen luisu vanhuuteen tapahtuu vääjäämättä. Sitkeässä on mielikuva kärttyisistä vanhuksista, joilla on vain vaivoja ja valittamista, toimintakyky rapautunutta ja ymmärrys heikkoa. Mutta mitä jos avaisimme silmämme vuoteen 2018 ja tutkailtaisiin elämämme ympäristöä ja tilastollisia faktoja.

Suvun juhlissa kokoonnuttaessa on meillä tapana kutsua suvun vanhin ensi ottamaan ruokaa ja kahvia. Ennen se tarkoitti huivipäistä tai käsikynkässä tuettavaa seitsenkymppistä. Nykyään yhä useammat perheet pääsevät juhlimaan satavuotiaan synttäreitä ja 95-vuotiaat voivat asua tyytyväisinä yksin omissa asunnoissaan. Matkanjärjestäjien retket ulkomaille tai teattereihin täyttyvät hyväkuntoisista kasikymppisistä, jotka vielä harrastavat esimerkiksi tanssia tai opiskelua.

Työelämässä elinajan piteneminen näkyy keskimääräisen eläköitymisiän nousussa, eläkkeeltä takaisin töihin palaavien työtarmossa ja osa-aikaisten työjärjestelyjen kysynnässä.

Ihmiset elävät entistä pitempään, ovat tottuneet käyttämään lääkkeitä ja terveyspalveluja, harrastavat yhdessä ja kuntoilevat lempilajinsa parissa. Työleireiksi haukutut kesämökit toimivat nykyään yhteiskunnan aliarvostettuina avokuntoutuspaikkoina ja perinteiset pitkät työsuhteet turvaavat ikääntyneille sekä oman elämän riippumattomuutta että mahdollisuutta hankkia tarvittavia tukipalveluja.

Tutkimusten mukaan 50 ikävuoden jälkeen alkaa työssäkäyvien osaamisessa, motivaatiossa ja työkyvyssä näkyä merkittävää hajontaa. Eläkejärjestelmän uudistusten myötä on myös Suomessa painetta nostaa alinta mahdollista eläkkeelle siirtymisen ikärajaa, jotta yhä terveempinä ja pitempään elävinä ihmiset pitäisivät yhteiskunnan rattaat käynnissä ja pienen maamme kilpailukykyisenä. Vaikka ”seiskyt on uusi kuuskyt”, ei vuosikymmenien elämänkokemusta ja työelämän kokemusta voi ohittaa pyyhkimällä pois tehtyjä virheitä, opittuja oppeja, koettuja iloja ja täyttymättömiä unelmia. Jos haluamme yhdessä tarttua pitkän elämän tarjoamiin mahdollisuuksiin, tulee myös meidän yhteisten ja yksilöllisten elämänasenteiden uudistua. Työelämässä nousee yhä tärkeämmäksi ihmisten johtamisen taidot, elämän yllätyksellisyyden ymmärtäminen hyvässä ja pahassa sekä kiinnostus toisen ihmisen tarinaa, ajatuksia ja tunteita kohtaan.

On tärkeää, että pystymme tunnistamaan ja hyödyntämään yksilöiden monipuolista elämänkokemusta. Vain rakentavalla yhteistyöllä on tulevaisuudessa mahdollista onnistua pysymään työkykyisenä töissä ja päästä vielä terveenä eläkkeellekin.

Paula Syväniemi
Paula Syväniemi
Paula Syväniemi
Työkykyjohtamisen kehityspäällikkö Varmassa
var disqus_shortname = 'varmafi'; var disqus_identifier = 'a1f6b244-9a42-4222-9b9b-871f41574265' + '-' + 'fi'; var disqus_title = 'Pitkää ikää ja rakentavaa asennetta'; var disqus_url = 'https://www.varma.fi/muut/blogi/postaukset/2018-q3/pitkaa-ikaa-ja-rakentavaa-asennetta/'; var disqus_config = function () { this.language = 'fi'; }; (function () { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();
(function (w, d, s, l, i) { w[l] = w[l] || []; w[l].push({ 'gtm.start': new Date().getTime(), event: 'gtm.js' }); var f = d.getElementsByTagName(s)[0], j = d.createElement(s), dl = l != 'dataLayer' ? '&l=' + l : ''; j.async = true; j.src = '//www.googletagmanager.com/gtm.js?id=' + i + dl; f.parentNode.insertBefore(j, f); })(window, document, 'script', 'dataLayer', 'GTM-MJL5CR'); (function(w, t, f) { var s='script',o='_giosg',h='https://service.giosg.com',e,n;e=t.createElement(s);e.async=1;e.src=h+'/live/'; w[o]=w[o]||function() {(w[o]._e=w[o]._e||[]).push(arguments)} ;w[o]._c=f;w[o]._h=h;n=t.getElementsByTagName(s)[0];n.parentNode.insertBefore(e,n); })(window,document,3860); (function(h,o,t,j,a,r){ h.hj=h.hj||function(){(h.hj.q=h.hj.q||[]).push(arguments)}; h._hjSettings={hjid:928553,hjsv:6}; a=o.getElementsByTagName('head')[0]; r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv='); var _paq = _paq || []; /* tracker methods like "setCustomDimension" should be called before "trackPageView" */ _paq.push(["setCookieDomain", "*.varma.fi"]); _paq.push(["setDomains", ["*.varma.fi"]]); _paq.push(['trackPageView']); _paq.push(['enableLinkTracking']); (function() { var u="//piwik.varma.fi/piwik/"; _paq.push(['setTrackerUrl', u+'piwik.php']); _paq.push(['setSiteId', '1']); var d=document, g=d.createElement('script'), s=d.getElementsByTagName('script')[0]; g.type='text/javascript'; g.async=true; g.defer=true; g.src=u+'piwik.js'; s.parentNode.insertBefore(g,s); })();