Työskentelytapojen äärellä: suorittamisesta keskittymiseen

Työskentelytapojen äärellä: suorittamisesta keskittymiseen

27.07.2018
työelämä
Blogi

Lomalla on aikaa pysähtyä ja miettiä omia tekemisen tapojaan. Laiturin nokassa ajatus juoksee ja asiat saavat kaivattua perspektiiviä. Näin ainakin minulla, sillä pohdin lomani aikana paljon tapaani toimia. Apua ajatusteni jäsentelyyn hain muun muassa johtamiseen, ajanhallintaan ja työelämään liittyvistä teoksista.

Ajatusteni sopivasti harhaillessa aloin pohtimaan työuraani, joka on aina vaatinut hillitöntä multitaskaamista ja valmiutta hyppiä tehtävästä toiseen. Olen oppinut tästä paljon, mutta kieltämättä kokenut myös kuormitusta. Kenties multitaskaaminen on ollut oman aikani lempilapsi.

Olemme vain suorittaneet työelämää.

Tällä hetkellä työn tekemisen trendi näyttäisi lupaavasti liukuvan multitaskaamisesta kohti aivoergonomisempaa monotaskaamista. Trendi on hyvä, mutta huomaan, että me hektisen työelämän kolmekymppiset olemme hukassa. Pienikin hetki tylsyyttä tai vain yhtä tehtävää, ja alan kaivamaan puhelintani esille. Moni ystävistäni tunnusti keskustellessamme sortuvansa samaan.

Työmme vaativat jatkuvaa tavoitettavissa oloa, projektien aikataulut ovat tiukat ja juoksevat tehtävät tulee hoitaa nopeasti. Elämme kiireisiä työn ruuhkavuosia, emmekä oikeastaan ole edes pysähtyneet miettimään tapojamme toimia, tai sitä, olisiko niitä mahdollista muuttaa. Olemme vain suorittaneet työelämää.

Uusiin työskentelytapoihin kannattaa suhtautua avoimesti, sillä vain kokeilemalla voi voittaa.

Uutta tutkimusta työstä ja työn tekemisen tavoista tulee jatkuvasti. En usko, että kaikkiin trendeihin on mahdollista sukeltaa, mutta aina aika ajoin on syytä seisahtua miettimään tekemistään. Tuntuvatko tehtäväni mielekkäiltä? Mitkä asiat kuormittavat minua? Miten voisin itse muuttaa tapojani? Salliiko työympäristöni tapojen muuttamisen? Mahdollisista haasteista huolimatta uusiin työskentelytapoihin kannattaa suhtautua avoimesti, sillä vain kokeilemalla voi voittaa.

Lomani aikana lupasin itselleni tutustua monotaskaamiseen. Sen ideologiaan kuuluu, että työt hoidetaan tehtävä kerrallaan. Väitetysti työteho paranee ja stressi vähenee. Ja mikäli aivotutkija Minna Huotilaista ja Katri Saarikiveä on uskominen, joka tapauksessa tietoinen tarkkaavaisuutemme voi kohdistua vain yhteen asiaan kerrallaan.

Alla vapaasti käytettävissä oleva listani, jolla aion startata kokeiluni.

  • Listaan tekemättömät tehtäväni, priorisoin ja lyhennän listaa vain tehtävä kerrallaan.
  • Otan pois turhat ilmoitukset sähköpostista ja puhelimestani.
  • Hyväksyn sen, että minun ei aina tarvitse olla reaaliaikaisesti tavoitettavissa. Riittää, että luen sähköpostini esimerkiksi kahdesti päivässä.
  • Suljen selaimestani turhat välilehdet.
  • Tauotan tekemistäni. Juon rauhassa kahvit kollegoideni kanssa ja pidän työpäiväni pituuden kurissa.
  • Kokeilen jotakin tauottamisen sovellusta ja tapaa, esimerkiksi Pomodoroa.
  • Kirjaan mieleeni ponnahtaneet asiat ylös, mutta palaan niihin vasta myöhemmin.
  • Teen etätöitä mahdollisuuksien mukaan.

Hyvä lukuvinkki laiturin nokkaan on Minna Huotilaisen ja Katri Saarikiven teos Aivot työssä (2018).

Hanna Hänninen
Hanna Hänninen
Kuntoutusasiantuntija, Varma
Hanna Hänninen on Varman kuntoutusasiantuntija ja valtiotieteiden maisteri, joka ei malta lopettaa opiskelua. Hän opiskelee tällä hetkellä työn ohessa yhteisöviestintää ja suorittaa myös henkilöstöjohtamisen sivuaineopintoja.
var disqus_shortname = 'varmafi'; var disqus_identifier = 'eff6b1e5-1d4a-47ed-ad43-66cc439d7ee9' + '-' + 'fi'; var disqus_title = 'Työskentelytapojen äärellä: suorittamisesta keskittymiseen'; var disqus_url = 'https://www.varma.fi/muut/blogi/postaukset/2018-q3/tyoskentelytapojen-aarella-suorittamisesta-keskittymiseen/'; var disqus_config = function () { this.language = 'fi'; }; (function () { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();
(function (w, d, s, l, i) { w[l] = w[l] || []; w[l].push({ 'gtm.start': new Date().getTime(), event: 'gtm.js' }); var f = d.getElementsByTagName(s)[0], j = d.createElement(s), dl = l != 'dataLayer' ? '&l=' + l : ''; j.async = true; j.src = '//www.googletagmanager.com/gtm.js?id=' + i + dl; f.parentNode.insertBefore(j, f); })(window, document, 'script', 'dataLayer', 'GTM-MJL5CR'); (function(w, t, f) { var s='script',o='_giosg',h='https://service.giosg.com',e,n;e=t.createElement(s);e.async=1;e.src=h+'/live/'; w[o]=w[o]||function() {(w[o]._e=w[o]._e||[]).push(arguments)} ;w[o]._c=f;w[o]._h=h;n=t.getElementsByTagName(s)[0];n.parentNode.insertBefore(e,n); })(window,document,3860); (function(h,o,t,j,a,r){ h.hj=h.hj||function(){(h.hj.q=h.hj.q||[]).push(arguments)}; h._hjSettings={hjid:928553,hjsv:6}; a=o.getElementsByTagName('head')[0]; r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv='); var _paq = _paq || []; /* tracker methods like "setCustomDimension" should be called before "trackPageView" */ _paq.push(["setCookieDomain", "*.varma.fi"]); _paq.push(["setDomains", ["*.varma.fi"]]); _paq.push(['trackPageView']); _paq.push(['enableLinkTracking']); (function() { var u="//piwik.varma.fi/piwik/"; _paq.push(['setTrackerUrl', u+'piwik.php']); _paq.push(['setSiteId', '1']); var d=document, g=d.createElement('script'), s=d.getElementsByTagName('script')[0]; g.type='text/javascript'; g.async=true; g.defer=true; g.src=u+'piwik.js'; s.parentNode.insertBefore(g,s); })();