Osakemarkkinoilla on tyypillisesti nähty kausiluonteinen nousu vuoden loppua kohti, kun markkinoiden aktiviteetti vähenee ja institutionaaliset toimijat rauhoittuvat joulunaikaan. Vuoden viimeisillä viikoilla tapahtuvaa kausiluonteista osakemarkkinoiden nousua kutsutaan sijoitusmarkkinoilla joulupukkiralliksi. Tänäkin vuonna markkinoiden konsensusennusteiden mukaan osakemarkkinat nousevat vielä ylöspäin loppuvuotta kohti, mikäli poliittiset jännitteet hieman kevenevät.
Yhdysvalloissa käytiin marraskuun alkupuolella välivaalit. Tavallisesti vaalien jälkeen maan sisäpoliittisen epävarmuus vähenee, mikä tuo osakemarkkinoita ylöspäin. Näin on käynyt Yhdysvalloissa 1950-luvulta lähtien lähes jokaisena vuotena, kun välivaalit on pidetty. Miksipä ei siis kävisi nytkin, jos historiaan on uskomista? Toisaalta viimeisin vaalitulos takasi demokraateille enemmistön edustajainhuoneessa, joten istuvan presidentin on oletetusti jatkossa vaikeampi saada läpi uusia veronkevennyksiä ja muita finanssipoliittisia elvytystoimia parlamentissa.
Sijoitusmarkkinoille on tyypillistä, että markkinoiden hinnoittelema epävarmuus laskee merkittävien poliittisten tapahtumien jälkeen ja riskimarkkinat kääntyvät rauhoittumisen myötä nousuun. Näin on tapahtunut lähihistoriassa sekä Iso-Britannian brexit-kansanäänestyksen että Yhdysvaltojen presidentinvaalien jälkeen. Molemmissa tapauksissa osakemarkkinat kääntyivät pian alkuhämmennyksen jälkeen vahvaan nousuun siitäkin huolimatta, että vaalien toteutunutta lopputulemaa pidettiin etukäteen kriisiskenaariona.
Tänä syksynä maailmassa on ollut esillä erityisen paljon sijoitusmarkkinoiden epävarmuutta nostavia poliittisia uhkia, eikä riskitaso ole vieläkään kunnolla laskenut. Euroopassa epävarmuutta on pitänyt yllä hidas ja poukkoileva edistyminen neuvotteluissa brexit-erosopimuksen ehdoista. Lisäksi Italian populistihallitus on vaalilupauksensa mukaisesti pitänyt kiinni omasta elvyttävästä budjettiesityksestään, vaikka Euroopan komissio onkin vaatinut siihen muutoksia maan kestävyystavoitteiden saavuttamiseksi tulevina vuosina. Omaa lusikkaansa poliittisessa sopassa on pyörittänyt Yhdysvallat käydessään kauppasotaa Kiinaa vastaan ja lisätessään pakotteita Lähi-Idässä.
Poliittisten epävarmuustekijöiden väheneminen olisi toivottavaa vuoden lopun joulupukkirallin tukemiseksi. Marraskuun lopulla pidettävässä G20-huippukokouksessa selvinnee, onko Trumpilla tahtoa tehdä Kiinan kanssa diili ja lieventää kauppasodan uhkia. Sen sijaan Britanniassa brexit-sopimuksen hyväksyminen näyttää olevan vielä hyvin kaukana, vastustuskin on kasvanut yli puoluerajojen. Italian ja EU:n välisessä budjettikeskustelussa tuskin nähdään mitään edistymistä ennen vuoden loppua.
Vaikka poliittinen epävarmuus ei hellittäisi, on toki mahdollista, etteivät sijoitusmarkkinat jaksa murehtia maailmanpolitiikan uhkia koko loppuvuotta. Amerikkalaisten yritysten vahvana jatkuva tuloskehitys ja maltilliset inflaatio-odotukset voisivat jo itsessäänkin olla riittävä syy osakemarkkinanousulle. Joulupukki voisi siis tuoda markkinarallin tänäkin jouluna, sillä ehtiihän maailmanpolitiikan uhkia murehtia vielä ensi vuonnakin.