Pitääkö kesätöissä olla huolissaan eläketurvasta? No pitää!

Kuulutko niiden joukkoon, jotka ovat onnistuneet saamaan kesätöitä korona-ajasta huolimatta? Jos näin on, hieno juttu. Kesätöistä tulee ensin mieleen se, millaista työtä saat tehdä, mikä on palkkasi, työaikasi ja ovatkohan työkaverit kivoja. Eläketurva ei tule ensimmäisten asioiden listassa ymmärrettävästi heti mieleesi. Pitäisikö asialle, joka ei ole mitenkään ajankohtainen vuosikymmeniin, uhrata sittenkin pieni ajatus?

Vastuullinen työnantaja vakuuttaa työntekijänsä

Työnantajan velvollisuus on huolehtia työntekijän eläketurvan järjestämisestä. Eläketurva ei ole pelkästään työntekijän vanhuuden toimeentuloa varten, vaan se on myös osa sosiaaliturvaa työntekijän sairastuessa. Työntekijällä on mahdollisuus saada mm. kuntoutusta työkyvyn palauttamiseksi ja hänelle maksetaan työkyvyttömyyseläkettä pysyvän työkyvyttömyyden johdosta.

Käytännössä eläketurvan järjestäminen tarkoittaa, että työnantaja vakuuttaa työntekijänsä eläkeyhtiössä. Tämä koskee myös kesätyöntekijää, jos hän on täyttänyt 17 vuotta ja hänelle maksettava palkka on vähintään 60,57 € kuukaudessa. Työnantaja perii myös työntekijältä hänen maksuosuutensa eläkemaksusta ja tilittää sen oman osuutensa kanssa eläkeyhtiölle. Työntekijän osuus maksettavasta eläkemaksusta on 7,15 % palkastasi (17–52-vuotias). Tämä näkyy saamassasi palkkalaskelmassa samalla tavoin vähennyksenä kuin palkastasi peritty vero. Työnantajasi toimii vastuullisesti, kun huolehtii näistä kaikista asioista.

Miten tarkistaa, että työtehtävistä on kertynyt eläkettä?

Kuinka helppoa on sitten tarkistaa oma eläketurvansa? Asia on tullut esille myös omien kesätyöntekijöidemme kanssa. Osa on hämärästi muistanut, että joku paperinen lappu (= työeläkeote) taisi joskus postista tulla, mutta meniköhän se mainospostin mukana lehtiroskiin tai jonnekin. Ei tullut juuri katsottua. Työeläkeote kertoo, miten eri työtehtävistä on kertynyt eläkettä. Jos olet heittänyt paperin pois, voit aina tarkistaa tilanteen oman työeläkeyhtiön verkkopalvelusta tai Työeläke.fi-palvelusta.

Kesätyöntekijämme ovat yleensä innostuneet tarkastamaan omat tietonsa ja ovat olleet tyytyväisiä, kun myös heidän aiemmat työnantajansa ovat hoitaneet asiat oikein. Vuodesta 2005 alkaen 18 vuotta täyttäneille on karttunut eläkettä ansiotyöstä ja vuodesta 2017 alkaen jo 17-vuotias on kuulunut eläketurvan piiriin.

Joskus on valitettavasti käynyt niinkin, ettei aiempaa työsuhdetta ja ansiota olekaan löytynyt verkkopalvelusta. Sitten onkin pitänyt kaivaa vanhat työtodistukset esiin ja olla yhteydessä entiseen työnantajaan.

Mitä jos nyt uuden kesätyösi palkkalaskelmasta ei löydykään mainintaa työeläkevakuutusmaksusta eikä eläkekertymää näy myöskään työeläkeotteelta? Kannattaa keskustella asiasta työnantajasi kanssa. Varmista, että olette yhtä mieltä siitä, että olet työntekijänä tekemässä kesätyötä etkä tietämättäsi yrittäjänä. Autamme mielellämme, jos asia sinua pohdituttaa ja haluat varmistua, että asiat on hoidettu oikein ja eläketurvasi on kunnossa.

Iloista kesätyötä!

Tarkista eläkekertymäsi ja työeläkeotteesi sivultamme varma.fi/henkiloasiakas

Sinua on vedätetty – hait töitä, mutta työnantaja tekikin sinusta yrittäjän

Eläkettä kesätöistä

Työnantaja!

Oikein ja ajallaan ilmoitetut ansiot turvaavat työntekijäsi eläkkeen. Kesä- ja kausityöntekijän vakuuttaminen on helppoa. Lue lisää, milloin ja miten työntekijä pitää vakuuttaa TyEL-vakuuttaminen -sivultamme. Sivulta löytyy myös helppokäyttöinen Ota vakuutus -toiminto. 

Tiina Grönqvist

Vakuutuspalvelujohtaja

Voisit olla kiinnostunut myös näistä