Energiansäästöinvestoinnit maksavat itsensä takaisin nopeasti

07.10.2015
kiinteistöt
sijoitukset ja talous
Blogi

Varma on merkittävä yhteiskunnallinen vaikuttaja ja Suomen suurin kiinteistösijoittaja, joten energian säästäminen on meille luonnollinen tapa vaikuttaa kasvihuonepäästöihin. Varma liittyikin vuonna 2011 ensimmäisten joukossa Kansalliseen toimitilojen energiatehokkuussopimukseen. Sitouduimme tuolloin kuuden prosentin energiansäästötavoitteeseen aikavälillä 2011–2016. Olemme saavuttaneet tuon tavoitteen etuajassa, jo kesällä 2015.

Pohdin työkseni kiinteistöjen energiatehokkuutta Varman omistamissa kiinteistöissä ja kiinteistökehittäjän roolissani etsin uusia keinoja vähentää energian kulutusta. Pienempi energiankulutus vaikuttaa ympäristönäkökohtien lisäksi suoraan kannattavuuteen. Energian osuus kiinteistöjemme ylläpitokustannuksista on noin 35 prosenttia, ja rakennukset aiheuttavat lähes 40 prosenttia koko kansantalouden kasvihuonepäästöistä. Vaikutus on jo konkreettinen ja merkittävä.

Energiansäästötavoitteen saavuttaminen ei olisi onnistunut vain yhdellä keinolla, vaan olemme käyttäneet monia eri ratkaisuja sen saavuttamiseksi.

Merkittävin, mutta samalla myös edullisin keino saavuttaa säästöjä on saada olemassa olevat tekniset järjestelmät toimimaan optimaalisesti. Tämä tarkoittaa esimerkiksi ilmanvaihdon, lämmityksen, valaistuksen ja vesikalusteiden säätämistä toimimaan käytön mukaan, oikeilla tehoilla ja oikeaan aikaan – kuitenkaan tinkimättä käyttäjätyytyväisyydestä. Merkittävin säästö saatiinkin aikaan ilman merkittäviä investointeja olemassa olevien järjestelmien säädöillä ja käyttöperiaatteiden muutoksilla.

Säätöjen jälkeen olemme tarttuneet investointeihin: merkittävimpinä investointeina olemme vaihtaneet valaistusta ledivalaisimiin ja muuttaneet valaistuksen ohjausta. Valaistuksen ohjauksella valot on asetettu syttymään ja sammumaan automaattisesti, ja ne ovat päällä vain tarpeen mukaan. Lisäksi toimitiloissamme on tehty ilmanvaihtokoneisiin peruskorjauksia ja lukuisia pienempiä toimenpiteitä, kuten puhaltimien uusimisia ja taajuusmuuttajien asennuksia. Tämä on fiksua, sillä energiankulutuksesta suuri osa aiheutuu ilmanvaihtokoneiden toiminnasta.

Etävalvonnan käyttöönotto on toimenpide, joka on edistänyt energiansäästötavoitteeseen pääsemistämme ja varmistaa järjestelmien energiatehokkaan toiminnan myös jatkossa. Suuri osa kiinteistökohteistamme on liitetty etävalvontaan. Se tarkoittaa, että valvomosta pystytään asiantuntijan silmin ohjaamaan järjestelmiä kootusti ja seuraamaan laitteiden toimintaa ja energiankulutusta. Näin säästetään aikaa ja vaivaa sekä helpotetaan valvontatyötä.

Saavuttamiemme säästöjen määrä vastaa noin 700 sähkölämmitteisen omakotitalon vuotuisia hiilidioksidipäästöjä. Se on paljon se. Säästöjen vaatimat investoinnit ovat olleet noin miljoona euroa, ja sijoitetut rahat saamme vuosittain takaisin pienentyneiden energiakustannusten avulla – kannattavaa siis.

Vaikka olemme päässeet tavoitteeseen, tavoittelemme jatkossakin noin prosentin vuotuista energiansäästöä. Säästöt edellyttävät investointeja, ja ne ovat usein sekä taloudellisesti että ympäristön kannalta katsoen järkeviä. Uutta tekniikkaa tulee jatkuvasti ja olemassa oleva tekniikka tulee edullisemmaksi, joten potentiaalia säästää on tulevaisuudessakin.

Varma on sitoutunut vastuullisuuteen sijoitustoiminnassaan, ja siihen kuuluu toki paljon muitakin asioita kuin ympäristö- ja energia-asiat. Työeläkeyhtiönä ja merkittävänä palveluiden tilaajana meille on erittäin tärkeää, että kiinteistöjemme ylläpidossa ja rakennushankkeissa noudatetaan tilaajalle asetettuja vaatimuksia muun muassa työturvallisuuden ja lakisääteisten velvoitteiden osalta. Näistä asioita pyrimme huolehtimaan yhteistyökumppaneidemme valinnalla, sopimusteknisesti sekä valvonnalla. Toki tilaajan lisäksi kaikkien hankintaketjun osapuolten tulee omalta osaltaan omaksua vastuullisen toiminnan periaatteet, jotta velvoitteet tulee täytettyä aukottomasti.

Myös energia-asioissa vastuunsa on kiinteistösijoittajan lisäksi myös muilla toimijoilla: tilojen rakentajilla, ylläpitäjillä ja käyttäjillä. Arkipäivän valinnoilla on vaikutusta, ja yhdessä voimme vaikuttaa merkittävästi energiankulutukseen ja säästää niin ympäristöä kuin rahaakin.

Aarne Markkula
Kiinteistökehitysjohtaja, Varma
var disqus_shortname = 'varmafi'; var disqus_identifier = '69f17da3-c532-4899-925b-888af1abf5f7' + '-' + 'fi'; var disqus_title = 'Energiansäästöinvestoinnit maksavat itsensä takaisin nopeasti'; var disqus_url = 'https://www.varma.fi/muut/blogi/postaukset/energiansaastoinvestoinnit-maksavat-itsensa-takaisin-nopeasti/'; var disqus_config = function () { this.language = 'fi'; }; (function () { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();
(function (w, d, s, l, i) { w[l] = w[l] || []; w[l].push({ 'gtm.start': new Date().getTime(), event: 'gtm.js' }); var f = d.getElementsByTagName(s)[0], j = d.createElement(s), dl = l != 'dataLayer' ? '&l=' + l : ''; j.async = true; j.src = '//www.googletagmanager.com/gtm.js?id=' + i + dl; f.parentNode.insertBefore(j, f); })(window, document, 'script', 'dataLayer', 'GTM-MJL5CR'); (function(w, t, f) { var s='script',o='_giosg',h='https://service.giosg.com',e,n;e=t.createElement(s);e.async=1;e.src=h+'/live/'; w[o]=w[o]||function() {(w[o]._e=w[o]._e||[]).push(arguments)} ;w[o]._c=f;w[o]._h=h;n=t.getElementsByTagName(s)[0];n.parentNode.insertBefore(e,n); })(window,document,3860); (function(h,o,t,j,a,r){ h.hj=h.hj||function(){(h.hj.q=h.hj.q||[]).push(arguments)}; h._hjSettings={hjid:928553,hjsv:6}; a=o.getElementsByTagName('head')[0]; r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv='); var _vwo_code = (function () { var account_id = 65925, settings_tolerance = 2000, library_tolerance = 2500, use_existing_jquery = false, // DO NOT EDIT BELOW THIS LINE f = false, d = document; return { use_existing_jquery: function () { return use_existing_jquery; }, library_tolerance: function () { return library_tolerance; }, finish: function () { if (!f) { f = true; var a = d.getElementById('_vis_opt_path_hides'); if (a) a.parentNode.removeChild(a); } }, finished: function () { return f; }, load: function (a) { var b = d.createElement('script'); b.src = a; b.type = 'text/javascript'; b.innerText; b.onerror = function () { _vwo_code.finish(); }; d.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(b); }, init: function () { settings_timer = setTimeout('_vwo_code.finish()', settings_tolerance); var a = d.createElement('style'), b = 'body{opacity:0 !important;filter:alpha(opacity=0) !important;background:none !important;}', h = d.getElementsByTagName('head')[0]; a.setAttribute('id', '_vis_opt_path_hides'); a.setAttribute('type', 'text/css'); if (a.styleSheet) a.styleSheet.cssText = b; else a.appendChild(d.createTextNode(b)); h.appendChild(a); this.load('//dev.visualwebsiteoptimizer.com/j.php?a=' + account_id + '&u=' + encodeURIComponent(d.URL) + '&r=' + Math.random()); return settings_timer; } }; }()); _vwo_settings_timer = _vwo_code.init(); var _paq = _paq || []; /* tracker methods like "setCustomDimension" should be called before "trackPageView" */ _paq.push(["setCookieDomain", "*.varma.fi"]); _paq.push(["setDomains", ["*.varma.fi"]]); _paq.push(['trackPageView']); _paq.push(['enableLinkTracking']); (function() { var u="//piwik.varma.fi/piwik/"; _paq.push(['setTrackerUrl', u+'piwik.php']); _paq.push(['setSiteId', '1']); var d=document, g=d.createElement('script'), s=d.getElementsByTagName('script')[0]; g.type='text/javascript'; g.async=true; g.defer=true; g.src=u+'piwik.js'; s.parentNode.insertBefore(g,s); })();