Hedge-rahastosijoitukset haastavat ja palkitsevat

15.10.2014
sijoitukset ja talous
Blogi

Varman sijoitussalkussa hedge-rahastojen osuus on nyt ennätyskorkealla. Sijoitusvarallisuudestamme 17 % eli noin 6,6 miljardia euroa (30.6.2014) on sijoitettu hedge-rahastoihin.

Keväällä Varmassa päätettiin laskea jonkin verran painoa osakesijoituksissa, joiden tuottonäkymät olivat mielestämme heikkenemässä. Osakkeista vapautuvat varat on tavattu siirtää korkosijoituksiin, mutta nyt korkojenkin näkymät ovat heikonlaiset ja epävarmat. Niinpä varat sijoitettiin hedge-rahastosijoituksiin.

Varmalle hedge-rahastot ovat jo pitkään olleet hyvä ja relevantti sijoitusmuoto. Aloitimme hedge-rahastosijoittamisen jo vuonna 2002. Halusimme silloin rakentaa merkittävän sijoitusmuodon, jolla saisimme hajautushyötyjä. Tavoittelimme tuottoa, joka olisi osake- ja korkosijoitusten välimaastossa ja riskitasoa, joka olisi kontrolloitu.

Panostus on kannattanut, sillä selkeiden hajautushyötyjen lisäksi hedge-rahastot ovat parantaneet vuosien varrella Varman sijoitusten kokonaistuottoa. Viimeisen 10 vuoden aikana Varman hedge-rahastosijoitukset ovat tuottaneet 7,1 %, kun sijoitustemme kokonaistuotto on ollut samana aikana 5,8 %. Vuosikymmenen kuluessa hedge-rahastot ovat tuottaneet Varmalle yhteensä noin 1,9 miljardia euroa. Myös viimeisen 5 vuoden aikana hedge-sijoitusten tuotto on ylittänyt Varman kokonaistuoton; hedge-rahastojen tuotto on ollut 10,5 %, kun Varman kokonaistuotto on ollut 7,9 % kyseisellä periodilla. Lisäksi hedge-sijoitusten arvon heilahtelu on ollut selkeästi vähäisempää kuin esimerkiksi osakesijoitusten.

Sijoitusmuoto on ollut toteutuneiden tulosten valossa hyvä lisä Varman sijoitussalkkuun, ja asetetut tavoitteet ovat täyttyneet hyvin.

On tärkeää huomata, että hedge-rahastot eivät ole esimerkiksi osakesijoitusten kaltainen omaisuusluokka, vaan rahastojen kautta voi sijoittaa lähinnä erilaisiin sijoitusstrategioihin. Hajauttaminen on myös tässä sijoitusmuodossa tärkeää, koska eri strategiat toimivat usein eri tavoin vaihtelevissa markkinaympäristöissä. Varman hedge-salkku onkin laajasti hajautettu erityyppisiin rahastoihin. Lisäksi osa hedge-sijoituksistamme on suunnattu perinteisten osake- ja korkomarkkinoiden ulkopuolelle sijoituslajeihin, joihin on melko vaikea sijoittaa muutoin. Esimerkiksi sijoitukset asunto- ja kiinteistöluottoihin ovat tuoneet meille merkittäviä lisätuottoja ja parantaneet hajautusta. Kokonaisuudessaan hedge-sijoitusten kautta olemme olleet vahvasti mukana hyötymässä Yhdysvaltain talouskasvusta ja Eurooppaa nopeammasta toipumisesta finanssikriisistä.

Hedge-rahastosijoittaminen on kieltämättä haasteellista. Rahastojen korkeat kulut ovat sijoittajan kannalta hyväksyttävissä vain, jos kulujen jälkeen saadaan vahvat nettotuotot. Lisäksi sijoittajan pitää olla kriittinen ja huolellinen rahastovalinnassa, koska rahastojen kirjo on valtava. Meillä Varmassa on oma organisaatio, joka hoitaa hedge-rahastosijoituksia päätyökseen. Lisäksi meillä on erinomainen globaali yhteistyökumppani, Blackstone, joka maailman suurimpana hedge-sijoittajana tekee paljon rahastotutkimusta ja riskienhallintaa, josta Varmakin hyötyy.

Jarkko Matilainen
Jarkko Matilainen
Hedge-rahastosijoituksista vastaava johtaja, Varma
var disqus_shortname = 'varmafi'; var disqus_identifier = '6d1658cc-a3c2-4078-85c9-f17b3670b96a' + '-' + 'fi'; var disqus_title = 'Hedge-rahastosijoitukset haastavat ja palkitsevat'; var disqus_url = 'https://www.varma.fi/muut/blogi/postaukset/hedge-rahastosijoitukset-haastavat-ja-palkitsevat/'; var disqus_config = function () { this.language = 'fi'; }; (function () { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();
(function (w, d, s, l, i) { w[l] = w[l] || []; w[l].push({ 'gtm.start': new Date().getTime(), event: 'gtm.js' }); var f = d.getElementsByTagName(s)[0], j = d.createElement(s), dl = l != 'dataLayer' ? '&l=' + l : ''; j.async = true; j.src = '//www.googletagmanager.com/gtm.js?id=' + i + dl; f.parentNode.insertBefore(j, f); })(window, document, 'script', 'dataLayer', 'GTM-MJL5CR'); (function(w, t, f) { var s='script',o='_giosg',h='https://service.giosg.com',e,n;e=t.createElement(s);e.async=1;e.src=h+'/live/'; w[o]=w[o]||function() {(w[o]._e=w[o]._e||[]).push(arguments)} ;w[o]._c=f;w[o]._h=h;n=t.getElementsByTagName(s)[0];n.parentNode.insertBefore(e,n); })(window,document,3860); (function(h,o,t,j,a,r){ h.hj=h.hj||function(){(h.hj.q=h.hj.q||[]).push(arguments)}; h._hjSettings={hjid:928553,hjsv:6}; a=o.getElementsByTagName('head')[0]; r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv='); var _paq = _paq || []; /* tracker methods like "setCustomDimension" should be called before "trackPageView" */ _paq.push(["setCookieDomain", "*.varma.fi"]); _paq.push(["setDomains", ["*.varma.fi"]]); _paq.push(['trackPageView']); _paq.push(['enableLinkTracking']); (function() { var u="//piwik.varma.fi/piwik/"; _paq.push(['setTrackerUrl', u+'piwik.php']); _paq.push(['setSiteId', '1']); var d=document, g=d.createElement('script'), s=d.getElementsByTagName('script')[0]; g.type='text/javascript'; g.async=true; g.defer=true; g.src=u+'piwik.js'; s.parentNode.insertBefore(g,s); })();