Kaaosta kesyttämässä

11.12.2015
työelämä
Blogi

Muutama viikko sitten heräsin siihen, kun aurinko osui silmiini. Jokainen tietenkin ymmärtää, että Suomessa valohavainto tähän aikaan vuodesta ei ole mahdollista ennen aamu kahdeksaa. Nopea vilkaisu kelloon kertoi, että lasten koulupäivä alkoi juuri sillä hetkellä. Nousin rauhallisesti ylös, hengitin syvään ja suuntasin herättämään pieniä. En juossut enkä hosunut. Kerroin, että nukuimme nyt hieman liian pitkään ja että he eivät ehdi kahdelle ensimmäiselle tunnille. Tarkistin kalenterini ja ilmoitin opettajalle.

Entinen Mari olisi juossut ympäri asuntoa lapsille tiuskien. Olisin kiihdyttänyt itseni hermokimpuksi ja loppu päivän mieli olisi harmitellut pilalle mennyttä aamua. Nyt toimin kuitenkin rauhallisesti. Jokin käyttäytymisessäni on muuttunut.

Tie tähän tilanteeseen on vaatinut oivalluksen. Se, miten minä myöhästymiseeni suhtaudun, on täysin minun itseni hallittavissa. Vaikka minua edelleen harmittaa, kun aikataulut menevät pilalle ja lapset myöhästyvät koulusta, voin suhtautua epätäydellisyyteeni ymmärtäen. Olen oppinut laittamaan asiat oikeisiin mittasuhteisiin. Se, että satuin tekemään virheen, ei merkitse suuressa kuvassa yhtään mitään: kukaan ei ole kuollut, elämä jatkuu. Olen selvinnyt niin paljon kiperämmistäkin tilanteista, kaikki on hyvin.

En tietenkään väitä, että olisin täysin kylmähermoinen kaikissa tilanteissa. Varsinkin silloin, kun en ole pitänyt itsestäni riittävästi huolta tai olen antanut jonkun muun aikatauluttaa elämääni, alan helpostikin hyperventiloimaan. Olen kuitenkin opetellut eroon negatiivisten asioiden jauhamisesta. Se vie aivan liian paljon energiaa.

Aikatauluta työsi, hallitse mieltäsi

Hallinnantunne on tärkeää työelämässä. Yritykset satsaavat tehokkuuteen ja tuottavuuteen, ja samaan aikaan täytyisi olla innovatiivinen ja luova. Kuinka sitten yhdistää nämä asiat, kun kalenteri piippaa punaista?

Aalto-yliopiston innovaatiotutkija ja Lupa toimia eri tavalla -kirjan kirjoittaja Anssi Tuulenmäki suosittelee, että kalenteriin lisätään aikaa myös luovaan toimintaan. Missä välissä ihminen innovoi, jos siihen ei ole varattu aikaa? Se, mikä ei ole kalenterissa, sitähän ei ole.

Minä olen harjoitellut mielenhallintaa muun muassa meditaation kautta. Palautumista ja stressitasoja seuraan parhaillaan siihen tarkoitetun mittarin avulla. Opettelussa on myös kalenterin haltuunotto. Olen ymmärtänyt, että oman elämän hyvinkin tarkka aikatauluttaminen lisää hallinnantunnetta. Kalenteriin täytyy muistaa laittaa myös niitä hetkiä, jolloin aivojen on lupa vain olla. Ja silloin kuin aikataulut räjähtävät käsiin pommiin nukkumisen takia, voi käyttää mielenhallinnan tekniikoita asiasta yli pääsemiseen.

Lopuksi kolmen kohdan kustannustehokas ohje, joka on auttanut minua kaoottisissa tilanteissa:

  1. Hengitä kolme kertaan syvään sisään ja ulos. Ajattele sisään hengittäessäsi kirkkaan valon puhdistavan koko elimistösi. Ulos hengittäessä puhalla suun kautta pois kireys ja kiire.

  2. Suhteuta. Miten tämä tilanne merkitsee koko elämän kannalta?

  3. Sano itsellesi: sinä selviät. Tämä ei varmasti ollut ensimmäinen ja viimeinen kerta, kun kaaos yllättää. Hymyile, koska tätähän tämä elämä on.
Mari Keränen
Mari Keränen
Työkykyjohtamisen kehityspäällikkö, Varma
Mari Keränen on (johtamisen psykologiaan erikoistunut) Varman työkykyjohtamisen kehityspäällikkö.
var disqus_shortname = 'varmafi'; var disqus_identifier = 'ccfcaa35-1919-4520-8062-04de31af07a8' + '-' + 'fi'; var disqus_title = 'Kaaosta kesyttämässä'; var disqus_url = 'https://www.varma.fi/muut/blogi/postaukset/kaaosta-kesyttamassa/'; var disqus_config = function () { this.language = 'fi'; }; (function () { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();
(function (w, d, s, l, i) { w[l] = w[l] || []; w[l].push({ 'gtm.start': new Date().getTime(), event: 'gtm.js' }); var f = d.getElementsByTagName(s)[0], j = d.createElement(s), dl = l != 'dataLayer' ? '&l=' + l : ''; j.async = true; j.src = '//www.googletagmanager.com/gtm.js?id=' + i + dl; f.parentNode.insertBefore(j, f); })(window, document, 'script', 'dataLayer', 'GTM-MJL5CR'); (function(w, t, f) { var s='script',o='_giosg',h='https://service.giosg.com',e,n;e=t.createElement(s);e.async=1;e.src=h+'/live/'; w[o]=w[o]||function() {(w[o]._e=w[o]._e||[]).push(arguments)} ;w[o]._c=f;w[o]._h=h;n=t.getElementsByTagName(s)[0];n.parentNode.insertBefore(e,n); })(window,document,3860); (function(h,o,t,j,a,r){ h.hj=h.hj||function(){(h.hj.q=h.hj.q||[]).push(arguments)}; h._hjSettings={hjid:928553,hjsv:6}; a=o.getElementsByTagName('head')[0]; r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv='); var _vwo_code = (function () { var account_id = 65925, settings_tolerance = 2000, library_tolerance = 2500, use_existing_jquery = false, // DO NOT EDIT BELOW THIS LINE f = false, d = document; return { use_existing_jquery: function () { return use_existing_jquery; }, library_tolerance: function () { return library_tolerance; }, finish: function () { if (!f) { f = true; var a = d.getElementById('_vis_opt_path_hides'); if (a) a.parentNode.removeChild(a); } }, finished: function () { return f; }, load: function (a) { var b = d.createElement('script'); b.src = a; b.type = 'text/javascript'; b.innerText; b.onerror = function () { _vwo_code.finish(); }; d.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(b); }, init: function () { settings_timer = setTimeout('_vwo_code.finish()', settings_tolerance); var a = d.createElement('style'), b = 'body{opacity:0 !important;filter:alpha(opacity=0) !important;background:none !important;}', h = d.getElementsByTagName('head')[0]; a.setAttribute('id', '_vis_opt_path_hides'); a.setAttribute('type', 'text/css'); if (a.styleSheet) a.styleSheet.cssText = b; else a.appendChild(d.createTextNode(b)); h.appendChild(a); this.load('//dev.visualwebsiteoptimizer.com/j.php?a=' + account_id + '&u=' + encodeURIComponent(d.URL) + '&r=' + Math.random()); return settings_timer; } }; }()); _vwo_settings_timer = _vwo_code.init(); var _paq = _paq || []; /* tracker methods like "setCustomDimension" should be called before "trackPageView" */ _paq.push(["setCookieDomain", "*.varma.fi"]); _paq.push(["setDomains", ["*.varma.fi"]]); _paq.push(['trackPageView']); _paq.push(['enableLinkTracking']); (function() { var u="//piwik.varma.fi/piwik/"; _paq.push(['setTrackerUrl', u+'piwik.php']); _paq.push(['setSiteId', '1']); var d=document, g=d.createElement('script'), s=d.getElementsByTagName('script')[0]; g.type='text/javascript'; g.async=true; g.defer=true; g.src=u+'piwik.js'; s.parentNode.insertBefore(g,s); })();