Kiinteistökehittäjän visio tulevaisuudesta, työstä, toimistoista

04.02.2016
kiinteistöt
yrittäjyys
Blogi

Suomi on yrittäjien maa. Yrittää – mielenkiintoinen sana. Tuttavani viittasi tähän kerran, ja kuulostaahan se siltä, että yritetään vain, mutta ei tehdä. Nuoret Leijonat eivät ainoastaan yrittäneet, he loistivat. Suomen kielellä yritys, ruotsiksi företag, englanniksi company. Company. Good company. Hyvä porukka.

Jos ei lasketa maa-, metsä- ja kalataloutta, Suomessa on vajaat 300 000 yritystä. Ne työllistävät 1,4 miljoonaa ihmistä. Yli 90 prosenttia on alle 10 hengen yrityksiä.

Saamme lukea aika ajoin toimistotyön murroksesta ja pääkaupunkiseudun tilastoiduista yli miljoonasta tyhjästä toimistoneliömetristä ja yritysten hukkatiloista. Toimistotilaa on markkinoilla paljon, ja määrä tulee vielä kasvamaan. Ihmisiä tarvittaisiin aika paljon lisää Suomen-maahan, että saisimme nämä toimistotilat täytettyä. Ja nämä ihmiset tarvitsisivat myös asuntoja. Tästä asuntoaiheesta on kirjoitettu paljon, ja tullaan kirjoittamaan, joten ei mennä siihen nyt.

Pyörittelen nyt ajatuksia siitä, minkälaista työtä, miten ja missä me ihmiset tulemme tekemään tulevaisuudessa. Mihin me oikeastaan menemme töihin, vai olemmeko me töissä koko ajan? Miten meitä on opetettu tekemään töitä?

Millaista työtä: Työn tekemistä voi katsoa kahdelta kantilta. Se voi olla loputon prosessi tai paljon erilaisia projekteja. Riippuu, miten siihen suhtautuu. Uskon, että tulevaisuudessa kaikki työ tulee olemaan projektiluontoista tai jokainen kokee työn jonkinlaisena projektina.

Miten teemme töitä: Luin artikkelin vantaalaisesta koululuokasta, joka on heittänyt pulpetit takavasemmalle, olin innoissani. Jes, täydellinen toimisto! Lapset oppivat ala-asteelta asti siihen, miten työpaikalla kannattaa tehdä töitä. Ongelmia ratkotaan yhdessä, keskittymistä vaativaa opiskelua varten on paikka, jonne vetäytyä. Tämä oli aika kaukana siitä, mitä oli meikäläisen kouluaikana 80- ja 90-luvuilla.

Missä teemme työtä: Jos olisin yrittäjä ja haluaisin tehdä töitä muualla kuin kotona, olisi minulla aika paljon vaihtoehtoja, minne mennä. Kahvilat ovat mukavia paikkoja, mutta kohtaanko niissä ihmisiä oikealla tavalla? Voin ostaa hyvää kahvia, saan langattoman verkon käyttööni, ja ehkä pieni yhteisö on kahvilan sisällä kehittynyt? Toimii monelle.

Me ihmiset tarvitsemme toisiamme. Sellaisia me nyt vain olemme. Työtehtävät ratkomme paremmin, kun teemme ne porukassa. Hyvässä porukassa. Tämän takia keskikokoiset ja suuret yritykset tarvitsevat toimistoja - nyt ja tulevaisuudessa. Se, miten nämä yritykset tekevät tiloistaan samanlaisia kuin vantaalaisesta luokasta tehtiin, on sitten toinen aihe. Ei mennä siihenkään tänään.

Työ ja vapaa-aika sekoittuvat. Onko se hyvä vai huono asia? Tämä on myös herättänyt paljon keskustelua. Ole läsnä. Hyvä neuvo, missä tilanteessa ikinä oletkin. Todella vaikea noudattaa, ainakin allekirjoittaneella. Mutta läsnäolo on yksi iso osa-alue työ- ja vapaa-ajassa, johon itse keskityn.

Läsnäolo liittyy myös paljon siihen, mihin me menemme töihin. Tietokoneen ääreen kotiin tai toimistolle, tai paikkaan, missä on ihmisiä, joiden kanssa haluamme välillä keskustella ja sen jälkeen pyöritellä asioita koneen ääressä. Tai mihin on pakollista mennä, koska kaikki muutkin ovat siellä.

Missä ja miten me teemme työtä? Nämä sekoittuvat. Missä + miten = Misten. Kuten aiemmin totesin, keskikokoiset ja suuret yritykset tarvitsevat toimistoja, tai ehkä rakennuksella tulee olemaan toinen sanakin joskus, mutta pienemmät yritykset tarvitsevat myös näitä "toimistotiloja". Sellaisia, missä on muita pieniä yrityksiä.

Nopea hyppäys takaisin vantaalaiseen koululuokkaan: monta pientä yritystä yhdessä paikassa. Näitä paikkoja on maailmalla paljon ja Suomessakin muutama, ja niitä kutsutaan yleensä co-working-tiloiksi. Co-working, työskentelyä yhdessä, working in good company. Mutta helposti lähestyttäviä, helppokäyttöisiä, sopivan hintaisia, oikealla sijainnilla, useilla sijainneilla, eri tarpeisiin, varma vuokranantaja, hyvää kahvia - kaikki tarvittava, kun teet sitä mitä teet, etkä vain yritä? Tulisitko tällaiseen paikkaan? Ehkä uskaltaisit myös epätyypilliseen suomalaiseen tapaan avata suusi, esitellä itsesi tuntemattomalle ihmiselle ja mahdollisesti yhdessä keksiä jotain uutta.

Ihmiset, tila, tunnelma. Niitä me ihmiset tarvitsemme.

Benjamin Kalliola
Benjamin Kalliola
Kiinteistökehittäjä, Varma
Benjamin toimii Varmassa kiinteistökehittäjänä ja rakennuttajana. Hän kehittää hankkeita pääosin kehitysvaiheen alusta aina rakennuksen valmistumiseen asti. Hankkeita on paljon ja erilaisia: asuntoja, toimitiloja, hotelleja, opetustiloja. Benjaminia kiinnostavat erityisesti työn murros, kaupungistuminen, toimitilat ja tietysti kiinteistökehitys. Hän katsoo asioita aina kehittäjän silmin ja kehittäjän sydämellä.
var disqus_shortname = 'varmafi'; var disqus_identifier = 'cd68dee0-0d16-411c-acb0-b1ab8518e340' + '-' + 'fi'; var disqus_title = 'Kiinteistökehittäjän visio tulevaisuudesta, työstä, toimistoista'; var disqus_url = 'https://www.varma.fi/muut/blogi/postaukset/kiinteistokehittajan-visio-tulevaisuudesta-tyosta-toimistoista/'; var disqus_config = function () { this.language = 'fi'; }; (function () { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();
(function (w, d, s, l, i) { w[l] = w[l] || []; w[l].push({ 'gtm.start': new Date().getTime(), event: 'gtm.js' }); var f = d.getElementsByTagName(s)[0], j = d.createElement(s), dl = l != 'dataLayer' ? '&l=' + l : ''; j.async = true; j.src = '//www.googletagmanager.com/gtm.js?id=' + i + dl; f.parentNode.insertBefore(j, f); })(window, document, 'script', 'dataLayer', 'GTM-MJL5CR'); (function(w, t, f) { var s='script',o='_giosg',h='https://service.giosg.com',e,n;e=t.createElement(s);e.async=1;e.src=h+'/live/'; w[o]=w[o]||function() {(w[o]._e=w[o]._e||[]).push(arguments)} ;w[o]._c=f;w[o]._h=h;n=t.getElementsByTagName(s)[0];n.parentNode.insertBefore(e,n); })(window,document,3860); (function(h,o,t,j,a,r){ h.hj=h.hj||function(){(h.hj.q=h.hj.q||[]).push(arguments)}; h._hjSettings={hjid:928553,hjsv:6}; a=o.getElementsByTagName('head')[0]; r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv='); var _vwo_code = (function () { var account_id = 65925, settings_tolerance = 2000, library_tolerance = 2500, use_existing_jquery = false, // DO NOT EDIT BELOW THIS LINE f = false, d = document; return { use_existing_jquery: function () { return use_existing_jquery; }, library_tolerance: function () { return library_tolerance; }, finish: function () { if (!f) { f = true; var a = d.getElementById('_vis_opt_path_hides'); if (a) a.parentNode.removeChild(a); } }, finished: function () { return f; }, load: function (a) { var b = d.createElement('script'); b.src = a; b.type = 'text/javascript'; b.innerText; b.onerror = function () { _vwo_code.finish(); }; d.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(b); }, init: function () { settings_timer = setTimeout('_vwo_code.finish()', settings_tolerance); var a = d.createElement('style'), b = 'body{opacity:0 !important;filter:alpha(opacity=0) !important;background:none !important;}', h = d.getElementsByTagName('head')[0]; a.setAttribute('id', '_vis_opt_path_hides'); a.setAttribute('type', 'text/css'); if (a.styleSheet) a.styleSheet.cssText = b; else a.appendChild(d.createTextNode(b)); h.appendChild(a); this.load('//dev.visualwebsiteoptimizer.com/j.php?a=' + account_id + '&u=' + encodeURIComponent(d.URL) + '&r=' + Math.random()); return settings_timer; } }; }()); _vwo_settings_timer = _vwo_code.init(); var _paq = _paq || []; /* tracker methods like "setCustomDimension" should be called before "trackPageView" */ _paq.push(["setCookieDomain", "*.varma.fi"]); _paq.push(["setDomains", ["*.varma.fi"]]); _paq.push(['trackPageView']); _paq.push(['enableLinkTracking']); (function() { var u="//piwik.varma.fi/piwik/"; _paq.push(['setTrackerUrl', u+'piwik.php']); _paq.push(['setSiteId', '1']); var d=document, g=d.createElement('script'), s=d.getElementsByTagName('script')[0]; g.type='text/javascript'; g.async=true; g.defer=true; g.src=u+'piwik.js'; s.parentNode.insertBefore(g,s); })();