Vinkki: työeläkekuntoutus toimii, vie takaisin töihin ja säästää

Merja Valle 16.3.2015

Työnantaja ja työterveyshuolto ohoi! Tässä ilmainen vinkki: työeläkekuntoutuksella säästää roimasti rahaa ja hermoja. Kuntoutus on nimittäin tuloksellista, ja siitä on näyttöä. Liikkeelle kannattaa lähteä ajoissa, ei vasta silloin, kun työntekijällä on takanaan pitkiä sairaslomia.

Työkyvyttömyys maksaa. Kipuna ja kärsimyksenä, turhautumisena, joskus syrjäytymisenäkin. Se maksaa työkyvyttömäksi joutuvalle, hänen perheelleen ja läheisilleen. Se maksaa hänen työnantajalleen − jopa hirmuisesti, jos kyseessä on nuori ihminen. Ja se maksaa yhteiskunnalle, viime kädessä siis meille kaikille.

Selkävaivainen keskiverto-Matti, 48 v.

Otetaan Matti, 48 v., tilastojen mukainen keskiverto-Matti. Matti on potenut selkäänsä pitemmän aikaan. Hän on sinnitellyt töissä ja jäänyt välillä sairaslomalle. Ollut taas vähän aikaa töissä, sitten jälleen sairauslomalla. Matti ei voi oikein tehdä mitään, ja mieli mustuu. Koira tosin on tyytyväinen seurasta, mutta ihmettelee lyhyitä ja hitaita lenkkejä.

Useampi kuukausi vierähtää. Palkka ei enää juokse, vaan tilille tulee Kelan sairauspäiväraha. Alkaa tuntua ikävältä. Välillä puhutaan työkyvyttömyydestä, vaikka ei Matti sitä haluaisi ajatella. Nuori mies vielä.

Työkokeilun kautta takaisin töihin

On toinenkin reitti. Reitti, jossa polku työkyvyttömyyseläkkeelle voidaan katkaista. Työterveyslääkäri ehdottaa hakemista ammatilliseen työeläkekuntoutukseen. Paperit pannaan kuntoon, ja päätös työeläkeyhtiöstä tulee nopeasti. Matin tilannetta lähdetään kartoittamaan ja hänelle tehdään kuntoutussuunnitelma.
Matti pitää työstään ja haluaisi palata siihen. Suunnitelman tekoon kuluu jonkin verran aikaa, mutta alkaa myös selvitä, mikä on mahdollista ja mikä ei. Työterveyslääkäri käy Matin ja hänen työnantajansa kanssa läpi mahdollisuuksia muokata Matin työn kuvaa ja työergonomiaa.

Matti koettaa palata työhönsä työkokeilulla. Hänen työtehtäviään on muutettu niin, että selkä ei rasittuisi entiseen tapaan. Kolmen kuukauden lyhennetyn työajan jälkeen Matti palaa normaaliarkeen. Työnantajalle ei koidu kustannuksia työkokeilusta, sillä työeläkeyhtiö maksaa Matille kuntoutusrahaa.

Kolme neljästä palaa työelämään

Kuvitteellisella Matilla reitti meni suoraviivaisesti. Monesti niin ei ole. Kolme neljästä Matista ja Maijasta palaa työelämään, vaikka reitti olisikin paljon pidempi. Moni joutuu − tai pääsee − kouluttautumaan kokonaan uuteen ammattiin.

Työnantaja saa pitää ammattilaisensa ja säästää rahaa

Mitä Matin tai Maijan työnantaja tästä hyötyy? Se saa pitää ammatti-ihmisen, joka osaa talon tavat ja jolla on paljon hiljaista tietoa. Tai se saa uuden, taatusti motivoituneen työntekijän. On nimittäin melkoinen järkytys kuulla olevansa likimain työkyvytön.

Saa työnantaja myös riihikuivaa rahaa. Työkokeilun kustantaa työeläkeyhtiö. Työnantaja myös säästää sievoisen summan, jos firmasta ei jäädäkään työkyvyttömyyseläkkeelle. Se voi alentaa yrityksen työkyvyttömyysmaksuja huomattavasti.

Kuin liikennevakuutus

Työnantajalle työkyvyttömyyseläkkeet toimivat kuin liikennevakuutus. Mitä enemmän kolaroi, sitä enemmän menettää bonuksia ja sitä suuremmat ovat vakuutusmaksut. Sama logiikka: mitä enemmän yrityksestä jäädään työkyvyttömyyseläkkeelle, sitä suuremmat vakuutusmaksut.

Niitä määriteltäessä katsotaan tilannetta aina kaksi vuotta taaksepäin. Lisäksi huomioidaan työpaikan koko, sen ikärakenne ja toimiala. Tilannetta verrataan yrityksen toimialan ja koon perustilanteeseen koko maassa. ”Sakkoa” tulee, jos poikkeaa ruodusta ylöspäin. Jos alaspäin, rahaa säästyy.

Jos kävisi niin, että 40-vuotias työntekijä joutuu työkyvyttömyyseläkkeelle ja saisi noin 2 000 euron eläkkeen kuukaudessa, se kustantaisi yritykselle kohonneina maksuina noin 300 000 euroa. Jos työntekijä on vasta kolmekymppinen, kustannukset nousevat liki 350 000 euroon.

Työeläkekuntoutus saattaa joka vuosi ison joukon ihmisiä takaisin työelämään. Työkyvyn ongelmiin kannattaa siis puuttua ajoissa. Se on todella rahanarvoista työtä, ihan tuloslaskelma-tase-tasolla. Jos nyt ihmisten elämää halutaan numeroina katsoa.