Lapsen eläkkeellä jatkuvuutta perheen toimeentuloon

01.02.2016
eläketurva
Blogi

Kevään aikana käynnistyy selvitys lakisääteisen perhe-eläketurvan kehittämis- ja ajanmukaistamisvaihtoehdoista. Jyrki Rasi käsitteli blogissaan leskeneläkettä ja sen ”yllätyksellisyyttä”. Leskeneläkkeet puhuttavat paljon, saajia on paljon ja meno on suuri. Vain pieni osa perhe-eläkkeensaajaperheistä on kuitenkin sellaisia, joissa on alaikäisiä lapsia - toisaalta huoltajan poismeno koskettaa rankimmin ehkä juuri heitä. Lapsen eläke turvaa näiden lasten elatusta, ja tätä tehtävää pidetään edelleenkin tärkeänä.

Lapseneläke - kenelle, minkä verran, miten pitkään?

Perhe-eläkettä ja siis myös lapseneläkettä voi saada työeläkkeenä, kansaneläkkeenä sekä tapaturman ja liikennevakuutuksen perusteella.

Työeläkelakien mukaista lapseneläkettä maksetaan alle 18-vuotiaalle, jos vanhempi tai perheen huoltaja kuolee. Kuten leskeneläke, myös lapseneläkkeen määrä perustuu sen työeläkkeen määrään, jota edunjättäjä sai tai olisi saanut työkyvyttömyyseläkkeenä, jos olisi tullut työkyvyttömäksi kuolinpäivänään.

Lapsen eläkkeeseen vaikuttaa edunsaajina olevien lasten lukumäärä. Lapset saavat edunjättäjän eläkkeestä määrätyn osuuden sen perusteella, kuinka monta lasta on edunsaajina. Esimerkiksi, jos lapsia on kaksi, he saavat yhteensä 7/12, ja tämä osuus jaetaan tasan lasten kesken. Leskelle ja lapsille maksetaan yhteensä täyttä edunjättäjän eläkettä, jos lapsia on vähintään kaksi.

Lapseneläke lakkaa lapsen täytettyä 18 vuotta, mutta Kelalta voi saada eläkettä 21-vuotiaaksi saakka opiskelun perusteella.  

Perhe eläke vanhemman kuollessa – näin se toimii

Terhin aviomies Vesa kuolee. Heillä on 16-vuotias poika Jaakko ja 13-vuotias tytär Maija.

Oletetaan, että perhe-eläkkeen perusteena oleva Vesan laskennallinen työkyvyttömyyseläke on 1 200 euroa.

Terhille maksettava leskeneläke on 5/12×1 200 euroa = 500 euroa.

Lapseneläkkeet ovat 7/12×1 200 euroa = 700 euroa, josta Jaakon ja Maijan kummankin osuus on puolet.

Kun Jaakko tulee täysi-ikäiseksi, hänelle työeläkejärjestelmän kautta maksettava lapseneläke loppuu. Samalla hänen äitinsä Terhin leskeneläkkeen (5/12 → 6/12) ja siskonsa Maijan lapseneläkkeen (50 % 7/12:sta  →  4/12) määrät kasvavat.

Kun nuorin lapsi Maija täyttää 18 vuotta, hänelle maksettava lapsen eläke päättyy ja äiti Terhille maksettavaa leskeneläkettä voidaan vähentää hänen oman työeläkkeen tai laskennallisen työkyvyttömyyseläkkeen perusteella.

Lapset numeroiden takaa

Vuonna 2014 lapseneläkettä maksettiin reilulle 20 000 lapselle, joista työeläkettä sai noin 14 000 lasta. Keskimääräinen lapseneläke oli reilut 350 euroa. Lapsen eläkkeensaajien osuus on laskenut noin 7 %:iin perhe-eläkkeensaajista, pelkissä työeläkkeissä niiden osuus on kutistunut 5 %:iin. Mikä hienointa – numerot kertovat alenevasta trendistä.

Ritva Tarkiainen
Ritva Tarkiainen
Vakuutustekniikan johtaja, Varma
var disqus_shortname = 'varmafi'; var disqus_identifier = '14965d1e-a338-4614-97ae-bd2169e5d64e' + '-' + 'fi'; var disqus_title = 'Lapsen eläkkeellä jatkuvuutta perheen toimeentuloon'; var disqus_url = 'https://www.varma.fi/muut/blogi/postaukset/lapsen-elakkeella-jatkuvuutta-perheen-toimeentuloon/'; var disqus_config = function () { this.language = 'fi'; }; (function () { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();
(function (w, d, s, l, i) { w[l] = w[l] || []; w[l].push({ 'gtm.start': new Date().getTime(), event: 'gtm.js' }); var f = d.getElementsByTagName(s)[0], j = d.createElement(s), dl = l != 'dataLayer' ? '&l=' + l : ''; j.async = true; j.src = '//www.googletagmanager.com/gtm.js?id=' + i + dl; f.parentNode.insertBefore(j, f); })(window, document, 'script', 'dataLayer', 'GTM-MJL5CR'); (function(w, t, f) { var s='script',o='_giosg',h='https://service.giosg.com',e,n;e=t.createElement(s);e.async=1;e.src=h+'/live/'; w[o]=w[o]||function() {(w[o]._e=w[o]._e||[]).push(arguments)} ;w[o]._c=f;w[o]._h=h;n=t.getElementsByTagName(s)[0];n.parentNode.insertBefore(e,n); })(window,document,3860); (function(h,o,t,j,a,r){ h.hj=h.hj||function(){(h.hj.q=h.hj.q||[]).push(arguments)}; h._hjSettings={hjid:928553,hjsv:6}; a=o.getElementsByTagName('head')[0]; r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv='); var _paq = _paq || []; /* tracker methods like "setCustomDimension" should be called before "trackPageView" */ _paq.push(["setCookieDomain", "*.varma.fi"]); _paq.push(["setDomains", ["*.varma.fi"]]); _paq.push(['trackPageView']); _paq.push(['enableLinkTracking']); (function() { var u="//piwik.varma.fi/piwik/"; _paq.push(['setTrackerUrl', u+'piwik.php']); _paq.push(['setSiteId', '1']); var d=document, g=d.createElement('script'), s=d.getElementsByTagName('script')[0]; g.type='text/javascript'; g.async=true; g.defer=true; g.src=u+'piwik.js'; s.parentNode.insertBefore(g,s); })();