Onko YEL kannattava sijoitus?

Ville Elsinen 4.9.2015

Autan päivittäisessä työssäni Varman puhelinpalvelussa yrittäjiä, niin kokeneita konkareita, kuin uusia aloittajiakin, asettamaan YEL-työtulonsa oikealle tasolle.

Keskustelin yhdessä Varman asiakastapahtumassa erään yrittäjän kanssa, jonka mielestä YEL ei olisi kannattava sijoitus, koska markkinoilta samalle rahalle saa paremman tuoton.

"Ei olekaan", vastasin. "Koska YEL ei ole sijoitus, se on vakuutus."

Mitä sitten pitäisi huomioida, jos mietitään onko YEL kannattava vakuutus?

Vakuutuksella varaudutaan aina jotain riskejä vastaan. YEL:n kohdalla – ja työeläkevakuutusten kohdalla yleensäkin – näitä ovat työkyvyttömyys, yrittäjän vanhempainvapaa, perheen huoltajan kuolema sekä pitkä ikä. Vakuutuksesta niin työeläke- kuin vaikkapa palovakuutuksesta on jälkikäteen helppo todeta, oliko se kannattava. Jos riski toteutui, vakuutus oli kannattava. Jos taas ei, niin ilmankin olisi pärjännyt. Koska vakuutuksessa on aina kyse riskin jakamisesta, on aina niitä, jotka hyötyvät ja niitä, jotka eivät hyödy. Yrittäjä, jonka työkyky on pettänyt tai äkillinen sairaus on yllättänyt, on varmasti sitä mieltä, että vakuutus on kannattanut. Kunhan on maksanut itselleen riittävää työtuloa.

Jos siis ajatellaan riskin toteutumista työeläkevakuutuksessa, kyse on pitkästä eliniästä. Koska eläkettä maksetaan kaikille hautaan saakka, suurimpia hyötyjiä ovat ihmiset, jotka elävät pisimpään.

Välillä aina kysytään, että kannattaako jatkaa alimman eläkeiän yli töissä ja siten kasvattaa eläkettä. Saako siitä rahansa takaisin? Tähän olen vastannut – ja vastasin muuten myös mainitulle yrittäjälle keskustelussamme – että kannattaa miettiä paitsi elinajanodotettaan, myös sitä minkälaista elämä olisi eläkkeellä. Riittääkö eläkkeeni niiden asioiden tekemiseen, joita haluan tehdä? Entä, jos eläke kasvaisi satasen, kaksi tai kolme? Miten se vaikuttaisi elämääni eläkeläisenä?

Kun sinä mietit, mille tasolle asettaisit YEL-työtulosi, muista mitä riskejä vastaan itsesi vakuutat. Loppuelämäsi toimeentulo voi olla siitä kiinni.

Lisää aiheesta:
Yrittäjätilastoja Varman SlideSharessa
Merja Vallen blogi YEL-työtulolla on väliä: Teron tarina