Historiasi on värikkäämpi kuin muistat

Mari Keränen 27.6.2016

Kuvasimme viime viikolla työkykyjohtamisen kehityspäällikön työtä ja siinä samalla kertoilin haastattelijalle ja kuvaajalle taustoistani. Olen monen muun työn lisäksi toiminut televisiotoimittajana, joten toki minun täytyi tästä mainita. Vaikka se asetti lieviä paineita; yrityksiä muistaa, mitä ei saanut syödä ennen haastattelua, kuinka saada vartalo rennoksi, miten piti pitää päätä, artikuloida selkeästi ym. Silti kokemus kyseisestä työstä antoi varmuutta esiintyä kameralle. Tiesin, mistä televisiohaastattelussa on kyse.

Olin jostain syystä aika hervottomalla päällä – juhannus tulossa – joten sivumennen höpöttelin introvertille epätyypillisesti myös kaikesta muusta, mitä olen vuosien varrella tehnyt. Muisteluni lomassa yllätyin itsekin kuinka monipuolinen työ- ja kokemushistoriani on. Olen 38 ikävuoteen mennessä muun muassa hoitanut pitkäaikaisosastolla sairaita, toiminut apulaisjohtajana sekä lastentarhanopettajana päiväkodissa, myynyt kenkiä tavaratalossa, ollut hoitajana kehitysvammaisten keskuksessa Oxfordissa, apulaisopettajana Tansanian Morogorossa sekä tv-, radio-, aikakaus- ja sanomalehtitoimittajana.

Työni ja opiskeluni ovat antaneet minulle kokemuksia, jotka eivät ikinä unohdu. Olen esimerkiksi ollut mukana ruumiinavauksessa, lajitellut postia Ulkomaanpostissa ja käsikirjoittanut sekä ohjannut päiväkodin joulujuhlan ohjelman. Eräs toimittajakeikka vei minut tunturiin, Suomen ja Venäjän raja-alueelle, minne pääsevät oikeasti vain rajaviranomaiset. Naistenlehden seurapiiripalstalle etsin puolestaan täytettä yökerhojen avajaisista ja teattereiden ensi-illoista. Poliittisessa lehdessä työskennellessäni pääsin lähelle Suomen päättäjiä ja tutustuin ilmiöihin, jotka päätöksenteon taustalla vaikuttavat. Tästä ääripää on järjestäytyneen rikollisuuden lähellä toimineen prostituoidun haastattelu salaa hotellissa. Olen kuullut kokemuksia sekä lainsäätäjiltä, lainvalvojilta että niiden rikkojiltakin.

Uteliaisuus ja halu ymmärtää maailmaa ovat vieneet moneen eri paikkaan. Runsaan tiedollisen pääoman lisäksi mieleen ovat jääneet erityisesti asiat, jotka ovat koskettaneet sydäntä. Jokaisesta työ- ja opiskelupaikasta on tarttunut mukaan ihmisiä, joiden elämässä haluan olla mukana vieläkin. Kohtaamiset kestävät joskus vain hetken.

Nykyisessä työkykyjohtamisen kehityspäällikön työssä rikkaasta työhistoriasta on runsaasti hyötyä. Substanssin ymmärtämiselle on oma paikkansa, mutta erityisesti kokemukseni ovat tuoneet minulle taidon ymmärtää ihmisten - ja myös itseni - käyttäytymistä eri tilanteissa. Asiakaskohtaamisethan ovat vuorovaikutustilanteita.

Kokemushistorian kirjaamisesta on apua kaikille. Emme usein huomaa, kuinka laaja ja ainutlaatuinen tietotaitopankki meillä on. Vaikka ihminen olisi työskennellyt samalla työnantajalla ja samassa kaupungissa koko ikänsä, hänen kokemuksensa ovat uniikkeja. Monelle myös työn ulkopuolinen harrastustoiminta tai vuosien kotiäitinä oleminen antaa sellaisia kokemuksia ja taitoja, joista on työelämässä huutava pula. Historiasta voi löytyä kohtaamisia, jotka ovat merkittävästi vaikuttaneet ihmisen työskentelyyn ja esimerkiksi tapaan kohdata toinen ihminen. Tehdessäsi oman osaamisesi näkyväksi ammatillinen identiteettisi vahvistuu ja itsetuntemuksesi kasvaa. Tästä hyötyvät sekä sinä että työyhteisösi.

Marin vinkit:

  1. Kirjaa ylös työ- opiskelu- ja/tai harjoittelupaikkasi (myös yläasteen TET lasketaan!)
  2. Mitkä viisi asiaa tai tapahtumaa ovat jääneet erityisesti mieleesi edellä mainituista paikoista?
  3. Mitä olet tapahtumista oppinut? Miten se on vaikuttanut tapaasi tehdä työtä? 

Mari Keränen

Mari Keränen

Mari Keränen on (johtamisen psykologiaan erikoistunut) Varman työkykyjohtamisen kehityspäällikkö.

Mari Twitterissä @varma_tweet Varma LinkedInissä