Sekö on tärkeintä, mistä ei vielä puhuta?

Pauliina Hilkamo 18.5.2015

Eläkeuudistuksesta syntyi sopimus syksyllä. Eläkeikä kiepsahti ylöspäin minulla kuten monella muullakin. Uutisista saatu tieto omasta uudesta eläkeiästä hitsautui nopeasti mieleen. Osaan vaivatta kertoa alimman eläkeikäni. Siinäpä se.

Sopimus toi myös tavoite-eläkeiän. Ei tule mieleen, mihin oman tavoite-eläkeikäni nyt on laskettu asettuvan. Ounastelen näin olevan monella kanssakulkijallakin. Tavoite-eläkeikä ei ole saanut huomiota eikä ole päässyt keskustelun aiheeksi.

Tavoite-eläkeiän ajatus on hieno. Sen kautta pidennetään työuria ja varmistetaan rahoitusta. Tavoiteikään työskentelyn tuoma lisä eläkkeen määrään korvaa elinaikakertoimen tekemää vähennystä. Se tarkoittaa lisää rahaa. Kun elämme aina vaan vanhemmiksi, ehdimme nauttia eläkkeestä pitempään.

Työ tunnistetaan tärkeäksi elämän sisällöksi, mutta siitä puhuminen saa mieluusti olla vähän karua. Työhön liittyvät haaveet ja itsensä toteuttaminen ovat yksityisiä asioita, ja niistä ajatukset on hyvä pitää omana tietonaan. Helpompaa ja suositumpaa on puhua toiveesta jäädä terveenä eläkkeelle. Se lienee jo osa suomalaista unelmaa. Terveenä eläkkeelle on myös perusteluna haaveelle jäädä aikaisin pois työelämästä.

Suomalaiset ovat yhä terveempiä ja haluavat monipuolisesti nauttia eläkeajan tuomasta vapaasta. Eläke antaa pitkäaikaisen ja säännöllisen toimeentulon, mutta on pienempi kuin työstä saatu tulo. Jotta eläkeaikainen tulotaso riittää unelmien toteuttamiseen, kannattaa alkaa katsella tavoite-eläkeiän suuntaan. Mitä mieltä muut siitä ovat?