Suomesta joukkokukoistuksen majakkamaa

Lauri Järvilehto 1.2.2014

Kun markkinat muuttuvat yhä nopeammin, on tulevaisuuden ennustaminen päivä päivältä vaikeampaa. Mikä siis avuksi? Suomessa taannoin vieraillut taloustieteen nobelisti Edmund Phelps esittää vastaukseksi joukkokukoistusta. Phelpsin mukaan modernismin aikaan yksilötason innostus ja pioneerihenki synnyttivät hetken aikaa huikeaa tuottavuuden ja talouden kasvua.

Joukkokukoistus tarkoittaa sitä, että markkinatalouden ja tuottavuuden ajureina toimivat itseilmaisu, henkilökohtainen kasvu ja merkityksellisyyden kokemus. Tämä kuitenkin menetettiin maailman painuessa sosialismin ja korporatismin pihteihin. Kummassakin kun oletetaan, että johdolla on valmiit vastaukset.

Kun maailma muuttuu yhä nopeammin, ei valmiita vastauksia enää ole. Ne pitää usein keksiä lennosta. Jos tällaista dynamismia ei saada puhallettua takaisin yrityksiimme, nähdään pian lisää Kodakin ja Nokian tapaisia jättiromahduksia.

Ihmistä ohjaavat psykologiset perustarpeet, vapaus, virtaus ja vastuu. Jos nämä tyydyttyvät, ihminen voi hyvin ja kukoistaa. Jos eivät, ihminen ahdistuu ja stressaantuu. Meistä jokainen kuolee jonakin päivänä. Jos olemme onnekkaita, saamme tuolloin hetken miettiä sitä, minkälaisen elämän elimme. Ja joka ikinen meistä haluaa tuossa hetkessä katsoa taaksepäin ja ajatella: "Täällä olollani oli väliä."

Merkityksen kokemus syntyy vasta, kun palvelemme muita. Mutta palvella ei voi itsensä kustannuksella, muutoin palaa loppuun. Siksi vastuu syntyy vapauden ja virtauksen kautta. Suomella on ainutlaatuinen mahdollisuus rakentaa joukkokukoistavaa yhteiskuntaa. Oppimisosaamisemme ja innovaatiokykymme on noteerattu maailmalla Washingtonista Pekingiin. Meillä ei myöskään heilutella käsiä vaan tartutaan sisukkaasti toimeen.

Muuttuvassa maailmassa tarvitaan ruohonjuuritason innostusta. Tätä pitää rakentaa niin yksilö-, yhteisö- kuin yhteiskuntatasollakin. Jos onnistumme lisäämään suomalaisten vapautta, virtausta ja vastuuta, voimme toimia suunnannäyttäjinä myös muulle maailmalle.

Tehdään Suomesta joukkokukoistuksen majakkamaa!


Lauri Järvilehto

Lauri Järvilehto

Lauri Järvilehto (FT) on Filosofian Akatemian perustaja ja hallituksen puheenjohtaja; metafyysinen tutkimusmatkailija ja Sherlock Holmes -fani. Laurista mielekäs elämä on fundamentaalinen ihmisoikeus. Siihen kuuluu mielekäs työ, oppiminen ja innostus. Lauri on myös tutkija, yritysjohdon valmentaja ja tuottelias kirjailija. Esimerkiksi teokset Monenkirjavia kuvitelmia, Hauskan oppimisen vallankumous, Upeaa työtä ja Tee itsestäsi mestariajattelija ovat Laurin käsialaa.

Lauri Twitterissä @varma_tweet Varma LinkedInissä