Tunnetko yhtään vastuutonta sijoittajaa?

18.02.2016
vastuullisuus
sijoitukset ja talous
Blogi

Veikkaan, että et. Vastuuttomuus sijoitustoiminnassa ei ole mitään sellaista, jota huudeltaisiin toreilla ja josta oltaisiin ylpeitä. Vastuuttomuuden käsite on tosin sisällöltään hämärä, mutta negatiivinen sävy on ilmeinen.

Vastuullinen sijoittaminen on täysin eri asia, ja vielä sellainen, joka on noussut viime vuosina arvoon arvaamattomaan. Aiemmin vastuullisuus käsitteenä rajoittui pitkälti yritystoimintaan ja ehkä kirkon sijoitustoimintaan, mutta nykyään jokainen itseään kunnioittava sijoittaja tuntee termin ja kertoo olevansa vastuullinen. Osa on asian suhteen ujompia, osa hyvinkin kovaäänisiä, mutta kaikkia tuntuu yhdistävän vastuullisuus sijoitustoiminnassa, sijoitusstrategiasta riippumatta.

Harvemmin puhutaan ongelmasta, joka yhdistää vastuullisen ja vastuuttoman sijoittamisen: kummankin määritelmä on lievästi sanottuna epäselvä. Tarkoitetaanko vastuullisella sijoittamisella sitä, ettei sijoiteta tupakkayhtiöihin? Ydinaseisiin? Ympäristörikkureihin? Näissä tapauksissa kyse on ennemmin sijoituksille asetetuista minimivaatimuksista tai sijoittajan eettisistä valinnoista, kun taas vastuullisuuden käsite on laajempi.

Yleisimmin käytetyn määritelmän mukaan vastuullinen sijoittaminen on sitä, että sijoitustoiminnassa huomioidaan ympäristöön, yhteiskuntaan ja hyvään hallintotapaan liittyvät kriteerit. Tosin seuraava kysymys on, mitä ihmettä käsitteellä tarkoitetaan. Eikö fiksu sijoittaja huomioi sijoituspäätöksessään muutenkin kaiken saatavilla olevan tiedon? Voiko sanoa olevansa vastuullinen, jos ymmärtää, että ympäristötekijöitä kannattaa miettiä vaikka kaivosyhtiöön sijoitettaessa. Tai että it-alalla työntekijöiden motivointi ja kannustaminen ovat keskeisiä tekijöitä tuloksentekokykyä arvioitaessa, ilman työntekijöiden panostusta kun ei tule tulostakaan.

Nykytilanteessa sijoittaja voi kummassakin esimerkissä sanoa olevansa vastuullinen. Vastuuton olisi silloin pelkkään taloudelliseen tietoon keskittyvä sijoittaja, jonka päätökset perustuvat tiukasti tuloslaskelman ja taseen lukuihin – standardisoituun ja tilintarkastettuun tietoon.

Itse veisin määritelmän askelta pidemmälle ja käyttäisin vastuullisuuden sijasta sanaa fiksu sijoittaja. Vastuutonta, vain numeroihin keskittyvää sijoittajaa, voisi siten kutsua osaamattomaksi sijoittajaksi, sijoittajaksi, joka ei hahmota yritysten todellista toimintaympäristöä: monimutkaista kokonaisuutta, jossa ympäristö ja yhteiskunta luovat puitteet yrityksen toiminnalle ja yrityksen hallinnoinnilla on merkitystä.

Otsikon kysymyksen voisi siten muotoilla toisella tavalla: tunnetko yhtään sijoittajaa, joka sijoittaa yhtiöihin tuntematta tarkasti näiden toiminnan vaikutusta ympäröivään yhteiskuntaan tai vaikka yhtiön kannustinjärjestelmää? Veikkaan, että tunnet.

- - -

Kirjoittaja työskentelee vastuullisen sijoittamisen asiantuntijana Varmassa ja tekee parhaansa, jotta Varman sijoitustoiminta olisi sekä vastuullista että fiksua. Lisää tietoa toiminnasta seuraa myöhemmin keväällä blogissa mm. siitä, miten ilmastonmuutosta pohditaan Varman sijoitustoiminnassa.

var disqus_shortname = 'varmafi'; var disqus_identifier = '8b800347-fb0d-4dab-8330-3b8e68337756' + '-' + 'fi'; var disqus_title = 'Tunnetko yhtään vastuutonta sijoittajaa?'; var disqus_url = 'https://www.varma.fi/muut/blogi/postaukset/tunnetko-yhtaan-vastuutonta-sijoittajaa/'; var disqus_config = function () { this.language = 'fi'; }; (function () { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();
(function (w, d, s, l, i) { w[l] = w[l] || []; w[l].push({ 'gtm.start': new Date().getTime(), event: 'gtm.js' }); var f = d.getElementsByTagName(s)[0], j = d.createElement(s), dl = l != 'dataLayer' ? '&l=' + l : ''; j.async = true; j.src = '//www.googletagmanager.com/gtm.js?id=' + i + dl; f.parentNode.insertBefore(j, f); })(window, document, 'script', 'dataLayer', 'GTM-MJL5CR'); (function(w, t, f) { var s='script',o='_giosg',h='https://service.giosg.com',e,n;e=t.createElement(s);e.async=1;e.src=h+'/live/'; w[o]=w[o]||function() {(w[o]._e=w[o]._e||[]).push(arguments)} ;w[o]._c=f;w[o]._h=h;n=t.getElementsByTagName(s)[0];n.parentNode.insertBefore(e,n); })(window,document,3860); (function(h,o,t,j,a,r){ h.hj=h.hj||function(){(h.hj.q=h.hj.q||[]).push(arguments)}; h._hjSettings={hjid:928553,hjsv:6}; a=o.getElementsByTagName('head')[0]; r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv='); var _paq = _paq || []; /* tracker methods like "setCustomDimension" should be called before "trackPageView" */ _paq.push(["setCookieDomain", "*.varma.fi"]); _paq.push(["setDomains", ["*.varma.fi"]]); _paq.push(['trackPageView']); _paq.push(['enableLinkTracking']); (function() { var u="//piwik.varma.fi/piwik/"; _paq.push(['setTrackerUrl', u+'piwik.php']); _paq.push(['setSiteId', '1']); var d=document, g=d.createElement('script'), s=d.getElementsByTagName('script')[0]; g.type='text/javascript'; g.async=true; g.defer=true; g.src=u+'piwik.js'; s.parentNode.insertBefore(g,s); })();