YEL on yllättävän joustava – kokeile vaikka

Ville Elsinen 25.11.2015

Oletko koskaan kuullut YEL-maksun joustosta? Hienoa, jos olet. Ja jos et ole, niin ei se mitään, sillä väittäisin, että kyseessä on yksi YEL:n parhaiten varjeltuja "salaisuuksia".

Usein olen törmännyt väitteeseen, että YEL olisi kankea vakuutus, koska työtulo pitää määritellä etukäteen. Mahdollisuus joustoon tuo kuitenkin – no, nimensä mukaisesti – joustavuutta tähän.

Joustolla tarkoitetaan mahdollisuutta korottaa yksittäisen vuoden työtuloa, ja siten myös maksua, 10–100 % niin, että muutos koskee koko kalenterivuotta. Toisaalta maksua voi tilapäisesti myös pienentää 10–20 %.

Jos siis nyt tuntuu siltä, että ehkä työtulo on jäänyt tältä vuodelta alakanttiin, vielä ehdit hankkia itsellesi korkeamman eläkekertymän tälle vuodelle. Toimi kuitenkin nopeasti, sillä joustosta pitää ilmoittaa kirjallisesti, ja lisälasku pitää ehtiä lähettää ja vielä maksaa tämän vuoden puolella, jotta jousto myös toteutuu. Helpoiten muutoksen tekeminen onnistuu kirjautumalla verkkopalveluumme.

Jouston käyttö on mahdollista, kun tietyt edellytykset täyttyvät:

  • vakuutuksesi on voimassa koko vuoden samassa eläkeyhtiössä
  • et saa aloittavan yrittäjän alennusta
  • vakuutuksessa ei ole maksamattomia maksuja
  • joustoa voit käyttää viimeisen kerran sinä vuonna, kun täytät 62 vuotta
  • et saa vielä työeläkettä Suomesta
  • lisäksi jos joustolla haluaa pienentää vakuutusmaksuja, voi sen tehdä korkeintaan kolme kertaa seitsemän vuoden jaksolla
  • joustolla työtuloa ei voi laskea alle YEL-minimin tai korottaa yli maksimirajan.

Jousto vaikuttaa ainoastaan eläkkeen perusteena olevaan työtuloon, mutta ei varsinaisen YEL-työtulon mukaan määräytyviin muihin sosiaalietuuksiin, kuten sairauspäivärahaan. Se ei siis korvaa perinteistä työtulon muutosta silloin, kun työpanoksen arvossa on pysyvämpi muutos. Jousto on kuitenkin erittäin käyttökelpoinen väline, jolla voi korottaa eläkekertymäänsä tai toisaalta väliaikaisesti laskea maksutasoa, mikäli sille on tarvetta. Kannattaa myös muistaa, että YEL-maksujen verovähennysoikeus koskee myös jouston lisämaksua.

Lue lisää jouston hakemisesta osiosta joustoa YEL-vakuutusmaksuun.