Yleistä
Ifin ja Varman yhteistyössä toteuttamalla poissaolokustannuslaskurilla on tarkoitus arvioida henkilöstön tapaturma- ja sairauspoissaoloista työantajalle aiheutuvia kokonaiskustannuksia.
Laskuriin syötetään työntekijän keskimääräinen kuukausipalkka yrityksessä, yrityksen henkilöstömäärä sekä vuotuinen henkilöstön poissaoloprosentti (%). Poissaoloprosentin sijaan on mahdollista syöttää vuotuinen poissaolopäivien lukumäärä.
Mallin antama kustannusarvio ei sisällä vakavista yksittäisistä tapauksista aiheutuvia kustannuksia, kuten työkyvyttömyyseläkkeet ja kuolemantapaukset. Kustannusarvio on suuntaa antava ja pätee lyhytaikaisille tilapäisille poissaoloille.
Poissaolokustannusten erittely
Kokonaiskustannus
Kokonaiskustannus poissaolopäivältä on kolmen eri kustannuksen summa: palkkakustannukset, työvoiman sivukulut ja välilliset kulut.
Palkkakustannukset
Rahapalkka ennen veroja työpäiviltä, jolloin työntekijä on pois töistä. Palkka on kohdistettu työpäiville todellisen säännöllisen työajan perusteella. (EK Työaikakatsaus 2014)
Työvoiman sivukulut
Palkka korotettuna 30%, koostuen seuraavista:
- TyEL 19%
- Sosiaaliturva 2,08%
- Työttömyysvakuutusmaksu 0,8%
- Lomaraha 4,5%
- Pakolliset vakuutukset ja muut sosiaalikulut 3,62%
- Ryhmähenkivakuutus, työtapaturmavakuutus, työterveyshuolto, koulutukset, luontoisedut jne.
- Tämän osion suuruus voi vaihdella suuresti yrityskohtaisesti
Välilliset kustannukset
Työntekijän poissaoloon liittyvät epäsuorat kustannukset sisältävät mm. seuraavia: tuottavuuden menetys, tilapäisen työvoiman käyttö, ylityöt ja poissaolojen hallinnoinnista aiheutuva lisätyö.
Välillisten kustannusten laskelma perustuu työntekijän palkkaan ja sivukuluihin kerrottuna keskimääräisellä välillisten kustannusten ja työvoimakulujen suhdekertoimella.
Välillisten kustannusten määrä voi vaihdella yhtiöittäin ja työntekijän roolin mukaan suuresti.
Kuvaaja
Kuvaajassa on esitetty tapaturma- ja sairauspoissaolojen aiheuttamat kokonaiskustannukset eriteltyinä palkkakustannuksiin, työvoiman sivukuluihin ja välillisiin kustannuksiin.
Vaaka-akselilla on yrityksen vuotuinen poissaoloprosentti ja pystyakselilla vastaava vuotuinen poissaolopäivien kokonaiskustannus.