Vanhasta harrastuksesta uusi ammatti

Vanhasta harrastuksesta uusi ammatti

5.2.2014

Valokuvausharrastus auttoi uudelle alalle, kun toimistotyön ammattilainen joutui jättämään työnsä projektikoordinaattorina.

Kun Sirpa Saikko alkoi keväällä 2011 kärsiä oudoista kivuista, niille ei löytynyt selitystä eikä lääkärikään heti ymmärtänyt, mistä oli kyse. Kivut olivat niin kovat, ettei työstä tietoliikenneverkkoyhtiössä tullut mitään.

Saikko työskenteli projektikoordinaattorina, ja työhön kuului muun muassa varastokirjanpitoa, matkajärjestelyjä ja kokouksista ja asiakastilaisuuksista huolehtimista.

Kivut saatiin ensin vahvalla lääkityksellä kuriin, mutta lääkkeet olivat niin rankkoja, ettei numeroiden parissa työskentely enää onnistunut.

Oudot vaivat selvisivät hermovaurioiksi

Puolen vuoden kuluttua ensioireista viiltäville kivuille löytyi hermoratatutkimuksessa nimi: polyneuropatia. Monihermosairaus polyneuropatia tarkoittaa, etteivät hermojen viestit kulje niin kuin pitäisi. Kipujen lisäksi ongelmana on esimerkiksi vaikeus tuntea kylmää ja kuumaa. Sairaus liittyy usein diabetekseen, mutta sitä Sirpalla ei ole, kuten ei muitakaan polyneuropatiaan liitettyjä ongelmia.

Parantumisennusteet ovat heikot, joten oli selvää, ettei hän voinut jatkaa entisissä tehtävissään. Asiakastilaisuuksia ei voi hoitaa etänä eikä silloin, kun kunto sen sallii.

Uusi ammatti löytyi perhepiiristä

– Kerran kun soitin pojalleni, hän kertoi tehneensä töitä yrityksessään läpi yön. Ajattelin, että voisinkohan auttaa häntä, Sirpa kertoo.

Siitä alkoi melkein uusi elämä. Hän kokeili työntekoa pojan media-alan yrityksessä ensin kolme kuukautta Varman kuntoutusrahalla, ja kokemukset olivat rohkaisevat.

Koulutus ja työhönvalmennus

Tuossa vaiheessa hän alkoi etsiä netistä koulutusmahdollisuuksia. Kymenlaakson opiston Audiovisuaalisen viestinnän ammattitutkintoon johtava linja vaikutti sopivalta, ja Sirpa aloitti siellä opinnot syksyllä 2013.

Opiskeluun kuuluu kahden päivän lähiopetusjakso 2-3 viikon välein ja viikoittain etäopetusta verkon kautta. Opiskelun ohella Sirpa on työhönvalmennuksessa poikansa media-alan yrityksessä ja Varma maksaa kuntoutusrahan työhönvalmennuksen ja opiskelun perusteella.

Kuvankäsittelyohjelma PhotoShop oli koko ikänsä valokuvausta harrastaneelle Sirpalle tuttu, ja kuvankäsittely onnistui sairaudesta huolimatta. Takana on muun muassa tuhansien kuvien käsittely sähköalan yrityksen tuotekuvastoon.

Roolit vaihtuivat

Opiskelun ohessa Sirpa tekee töitä, kun terveys sen sallii. Välillä kunnon nopea heikkeneminen on tosin vienyt sairaalaan asti.

Osan työstä hän tekee kotonaan Espoossa ja osan yrityksen tiloissa Riihimäellä. Paikan päällä näkee ja oppii uusien ohjelmien käyttöä parhaiten. Uusia taitto-ohjelmia Sirpa opiskelee myös verkossa.

– Olen aina ollut visuaalinen ihminen, joten sommittelu ja esitteiden teko sujuu ja on todella mukavaa työtä. Olen onnekas sen suhteen, että löysin työn, jonka voin sanoa olevan unelma-alaani, yli 30 vuotta toimistotöitä tehnyt Sirpa toteaa.

Sirpan poika on ollut aikoinaan äidillä kesätöissä, joten roolit ovat nyt vaihtuneet.

– On pelkästään mukavaa, että näen poikaani enemmän kuin ennen.

Teksti: Katri Isotalo

Lue lisää henkilöasiakkaiden palveluista

{{errorMessage}}

Avainsanat

Blogi