Hyvässä kunnossa eläkkeelle

Hyvässä kunnossa eläkkeelle

4.12.2014

Ari Saarela on tehnyt pitkän uran turvajalkineiden myyntitöissä. Millaisin miettein jää vuodenvaihteessa eläkkeelle ikänsä urheillut, aktiivinen myyntitykki? 

Ari on tehnyt pitkän uran turvajalkineiden parissa.

– Aloitin vuonna 1980 Aaltosen kenkätehtaalla turvajalkineiden ja hiihtokenkien myyntimiehenä. Kohderyhmänä ovat siis olleet alusta lähtien suomalaiset teollisuusyritykset, hän kertoo. 

Ari onkin päässyt näkemään aitiopaikalta suomalaisen teollisuuden rakennemuutokset.

– Olen työni kautta tutustunut koko suomalaisen teollisuuden kenttään. Surullinen tosiasia on toki se, että Suomesta on hävinnyt vuosien varrella 100 000 teollista työpaikkaa, mutta onneksi työsuojelussa on kuljettu positiiviseen suuntaan. Urani alkuaikoina työsuojelun asema oli monessa yhtiössä vielä lapsenkengissä, vaikka jo 70-luvulla oli tehty tutkimuksia, joiden mukaan vähintään kolmen vuorokauden sairauspoissaolon vaativat jalkoihin kohdistuneet työtapaturmat olisi voitu välttää asianmukaisilla turvajalkineilla. Tänä päivänä tiedetään, että yli puolet työtapaturmista liittyy suoraan vammoihin, jotka kohdistuvat kämmeniin, ranteisiin, sormiin, jalkoihin, nilkkoihin ja varpaisiin. Vuosien aikana on kuljettu pitkä tie, ja onneksi työsuojeluun suhtaudutaan tänä päivänä hyvin vakavasti. 

Parasta on muutos 

Omassa työssä aktiiviselle Arille on ollut jatkuva muutos.

– Työn sisältö on pysynyt mielenkiintoisena, sillä alalla on tapahtunut paljon lainsäädännöllisiä muutoksia, tuotteet ovat kehittyneet ja suhtautuminen työsuojeluun on vuosien varrella muuttunut. Kiteytetysti voisi todeta, että olen oman työni kautta päässyt näkemään Suomen teollisuuden läpileikkauksen. Meillä on myös ollut loistava myyntitiimi kaikki nämä vuodet. Vaikka organisaatio on kasvanut vuosien varrella, ei ydinporukassa ei ole tapahtunut juurikaan muutoksia. Porukka on ollut tiivis ja sitä on johdettu hyvin. Siksi kaikki ovat viihtyneet tässä työssä. 

Urheilu on osa elämää 

Ari on erittäin hyvässä fyysisessä kunnossa, sillä hän kertoo urheilleensa aina.

– Pelaan edelleen ikämiesjääkiekkoa noin kolme kertaa viikossa eli suunnistan aamuseitsemältä jäille ja lähden kahdeksalta suihkun raikkaana töihin. Hiihto ja purjehdus ovat myös tärkeitä lajeja, samoin kuntosali. Kuntoilun ja urheilun avulla olen pitänyt itseni hyvässä työkunnossa ja olen tyytyväinen siihen, että voin edelleen jatkaa itselle tärkeitä harrastuksia. 

Mitä työuran jälkeen? 

Vaikka kunto on kohdillaan ja tarmoa riittää, on Ari pohdiskellut elämää työuran jälkeen.

– Olen koko ikäni lähtenyt aamulla töihin. Totta kai sitä on joutunut pohtimaan, mitä sitten tapahtuu kun en enää lähdekään töihin? Se on kysymysmerkki, sillä jonkinlainen tyhjiö elämään jää ainakin hetkeksi. Täytynee opetella uusia taitoja ja mennä vaikkapa navigaatiokurssille, hän pohdiskelee. 

Ejendals Suomen HR-päällikkö Hanna Peltokangas kertoo, kuinka työkykyjohtamisen hyvät käytännöt toteutuvat yrityksen arjessa:

– Ari on erinomainen esimerkki työntekijästä, joka on aktiivinen, urheilullinen ja joka on pitänyt itsestään hyvää huolta. Se on tutkimustulostenkin valossa merkittävä tekijä työssä jaksamisessa. Siksi olemme pyrkineet yhtiössämme innostamaan henkilöstöä huolehtimaan kunnostaan ja painottaneet sitä työhyvinvointiohjelmassamme. Meillä on erilaisia kampanjoita, joilla tuemme fyysisen kunnon ylläpitoa ja esimerkiksi viime vuonna siirsimme kuntosalimme parempaan paikkaan ja panostimme salin viihtyvyyteen. Nyt olemme hankkineet sinne uusia laitteita ja ensi vuonna haluaisimme lisätä ohjattua liikuntaa sekä tarjota kaikille mahdollisuuden omaan kuntosaliohjelmaan. Näin harjoittelu ei ole ainakaan sijainnista tai saatavuudesta kiinni. Viime aikoina olemme painottaneet myös työturvallisuuteen liittyviä asioita ja olemme iloisia siitä, että joulukuussa olemme tehneet Jokipiin tehtaalla töitä 600 päivää ilman työtapaturmia! 

Teksti: Commia/Mia Heiskanen 
Kuva: Ejendals Suomi

Lue lisää:
Ejendals Suomi

{{errorMessage}}

Avainsanat

Blogi