Matti Hänninen haluaa säilyttää tekemisessään pienen pajan tunnelman, vaikka yritys kasvaisikin isoksi.
Matti Hänninen haluaa säilyttää tekemisessään pienen pajan tunnelman, vaikka yritys kasvaisikin isoksi.
Uniikit kehysparit valmistetaan käsin kotimaisesta puusta ja huonekaluteollisuuden jämistä.
Uniikit kehysparit valmistetaan käsin kotimaisesta puusta ja huonekaluteollisuuden jämistä.

Puu taipuu nenälle

3.12.2014

Puisia silmälasikehyksiä valmistava Kraa Kraa Eyewear tähyää maailmalle. 

– Tarvitseeko tämäkin tehdä itse? 

Sitä tamperelainen puuseppä Matti Hänninen harmitteli kuusi vuotta sitten, kun hän ei puolen vuoden etsimisenkään jälkeen ollut löytänyt sopivia silmälaseja. 

Hänninen ryhtyi testaamaan, toimisivatko silmälasikehyksissä samanlaiset rakenteet kuin suksissa, rullalaudoissa ja jousipyssyissä. Omaan käyttöön valmistuneet kehykset osoittautuivat niin toimiviksi, että Hänninen päätti keskittyä kokonaisen kehysmalliston kehittämiseen ja kaupallistamiseen. 

Vuonna 2012 Hänninen perusti ystävänsä, vaatesuunnittelija Laura Lehtisen kanssa kehysten ympärille Kraa Kraa Eyewear -nimisen yrityksen, ja saman vuoden huhtikuussa ensimmäiset kotimaiset puukehykset myytiin uudelle omistajalle. 

Materiaalina jämäpuuta 

Nykyisin Kraa Kraan verstaalla Tampereen Tammelassa valmistuu puisia kehyksiä paitsi suomalaisille, myös vientiin. Jokainen kehyspari valmistetaan tilauksesta ja kokonaan käsin. 

Kehysten valmistus alkaa niputtamalla yhteen 4–6 ohuenohutta puuviilua. Pääasiassa materiaalina on kotimainen koivu. 

Kehysten pintakerroksissa käytetään myös ulkomaisia jalopuulajeja, kuten wengeä ja oregonmäntyä. Ne ovat huonekaluteollisuuden ylijäämää eikä Kraa Kraa edes suostuisi ostamaan niitä uutena. 

– Sademetsän puiden käyttö on eettisesti kyseenalaista, joten jos niitä ei saa jämänä, me voimme lopettaa niiden käytön, Lehtinen sanoo. 

Ei mitään tusinatavaraa 

Hänniselle ja Lehtiselle on alusta asti ollut selvää, ettei pelkkä kotimaan myynti riitä tuomaan heille leipää. 

– Jos tekisimme massatuotetta, Suomikin voisi riittää. Haluamme kuitenkin pitää tuotteemme erityisenä, joten mieluummin haemme volyymin ulkomailta, sanoo Lehtinen. 

Tänä syksynä Kraa Kraan silmälasimallisto lanseerattiin Japanissa, jossa suomalainen muotoilu on arvossaan. Kraa Kraan laseja myydään myös Saksassa, jossa pohjoismaisuus mielletään laadun takeeksi. 

Suomessa Kraa Kraa oli muutaman vuoden ainoa puukehysten valmistaja, mutta sai ensimmäisen kilpailijan tänä vuonna. Ulkomailla puukehysfirmoja on useita eikä pelkällä valmistusmateriaalilla erotu joukosta. 

– Jotta voimme olla vakavasti otettava kehysvalmistaja, meidän pitää tarjota muutakin kuin puukehyksiä, Lehtinen sanoo. 

Tänä vuonna Kraa Kraan verstaalla on kehitelty kehysmallistoa puuta perinteisemmästä kehysmateriaalista – metallista. Metallikehykset tulivat myyntiin syyskuussa. 

Istuvuus on nenästä kiinni 

Ensimmäisellä ulkomaan messuvierailulla Hännisen yllätti se, miten eri tavoin lasit istuivat erimaalaisten asiakkaiden kasvoille. Kraa Kraan kehyksiä ei saranattomuuden vuoksi voi säätää yhtä paljon kuin perinteisiä silmälaseja. 

– Tanskalaisille ja hollantilaisille kehyksemme istuivat todella hyvin, mutta jo naapurimaassa Belgiassa ne eivät aivan istuneet samalla lailla. 

Nykyisin jokaista Kraa Kraan perusmallin kehystä valmistetaan neljässä eri koossa ja kolmella eri kokoisella nenäaukolla. Lisäksi kaikkia puukehyksiä valmistetaan 15:nä eri värisenä. 

– Voin lyödä vetoa, että työntekijöitä kohden meillä on maailman suurin silmälasimallisto, Hänninen sanoo.

Käsityöstä ei tingitä 

Tällä hetkellä Kraa Kraa työllistää Hännisen ja markkinoinnista huolehtivan Lehtisen lisäksi yhden puusepän. Tulevaisuudessa yrittäjät toivovat työllistävänsä lisää ammattilaisia, jotka voisivat keskittyä yksinomaan tuotantoon. 

Sarjatuotanto tai tuotannon vieminen ulkomaille eivät ole Kraa Kraan suunnitelmissa – niin monia kompromisseja halpatuotannon perässä juokseminen tarkoittaisi tuotteen laadussa. 

– Parasta olisi pystyä säilyttämään pajamainen tunnelma, vaikka kasvaisimme isoksikin, Lehtinen sanoo.

Teksti: Mari Valkonen 
Kuvat: Marjaana Malkamäki 

Lue lisää:
Kraa Kraa Eyewear

{{errorMessage}}

Avainsanat

Blogi