Täydellinen pakkaus

Täydellinen pakkaus

3.12.2014

Ahkera Smart Tech haluaa paikata puuttuvan linkin matkatavaroiden käsittelyprosessissa. Automatisoitu ratkaisu tuo selvää säästöä ja muuttaa fyysisesti raskaan työvaiheen mielekkäämmäksi. 

Ahkera Smart Techin toimitusjohtaja Harri Ruoslahti esittelee yrityksen tuotetta käytännössä: Helsinki-Vantaan lentoaseman matkatavaroiden käsittelyhallin naapuriin on pystytetty ensimmäinen täysin toimiva prototyyppi. Pehmeällä otteella tarraava robotti siirtää laukun hihnalta lentokonttiin ja kallistaa konttia juuri oikeaan asentoon, jotta pakkaus onnistuu yläreunaan asti. 

Ahkera Smart Tech uskoo ratkaisunsa mullistavan fyysisesti raskaan työvaiheen ja tuovan tehostuneen prosessin myötä säästöjä lentoasemille. 

– Aiemmassa työssäni Finnairin maapalveluyhtiö Northportilla näin käytännössä miten raskasta työtä matkatavaroiden käsittely yhä edelleen on. Ei ole mahdotonta, että yksi ihminen joutuu nostamaan päivän aikana yli 10 000 kiloa. Sehän ei ole kuin noin 500 laukkua päivässä, Ruoslahti pohtii. 

Kumppanina Ahkeralla on pilottivaiheessa ollut palveluyhtiö ISS Palvelut Oy, jolta on saatu hyvää palautetta. Työturvallisuutta ja -hyvinvointia parantava ratkaisu muuttaa matkatavaroiden käsittelijän työnkuvaa mekaanisesta nostajasta koneen operaattoriksi. 

Saumaton prosessi 

Ajatus yhtiön innovaation taustalla syntyi Ruoslahden mukaan ihmetyksestä: kun laukku putoaa lajittelijalta kouruun ihmisen nostettavaksi lentokoneeseen menevään konttiin, häviää samalla iso osa informaatiosta, joka on siihen saakka seurannut laukkuja automatisoidussa prosessissa. 

– Tässä syntyy tietokatkos, kun ihmisen pitää lukea tieto uudestaan ja nostaa laukkua ehkä vain parin metrin matka. Meidän ajatuksenamme on sitoa saumattomasti yhteen lentokentän prosessi ja maapalveluyhtiön prosessi. Jostain syystä tämä osa-alue on jäänyt kehityksessä jälkeen, vaikka muutoin automaatiota on tuotu prosessin alkupäähän, esimerkiksi itsepalvelutiskeille check-in:iin. 

Lennossa kiinni laukkuvirtaan 

Ruoslahden mukaan hän ei toki voi ottaa ideasta kaikkea kunniaa itselleen, vaan maailmalla on ollut kilpailevia ratkaisuja kehittäviä yrityksiä ennen Ahkera Smart Techiäkin. Parissa asiassa Ahkera on kuitenkin ainutlaatuinen. 

– Meidän innovaatiomme on siinä, että ratkaisu on otettavissa helposti käyttöön missä tahansa lentoasemaympäristössä. Aktiiviseen lajittelujärjestelmään ei tarvita mitään muutoksia. Ratkaisu on modulaarinen ja skaalattavissa eli se taipuu joustavasti nykyiselle linjastolle. Ympärillä prosessi voi jatkua häiriintymättä samalla kuin meidän yksikköämme asennetaan. 

Ruoslahti lupaa, että parhaimmillaan yhden moduulin asennus pitäisi pystyä puristamaan viikkoihin. 

– Toinen erottumistekijä on se, että pystymme tällä hetkellä ainoana markkinoilla pakkaamaan lentokontin ilman ihmiskättä täyteen asti. Taustalla on MaxSmart-niminen ohjelmistomme, joka maksimoi pakkaustuloksen. 

MaxSmartin sekä laukkuvirran ohjausta optimoivan OptiSmart-ohjelmiston kehitystyöhön onkin uponnut valtaosa yhtiön alkuvaiheen panostuksista. 

Sopimus sinettiä vailla 

Ruoslahden lisäksi Ahkeran perustajajäsenet ovat aiemmalta uraltaan Konecranesin palveluksessa bisnesosaamista taloon tuonut Arto Juosila sekä tekniikan tohtori Juha Tuominen, jolla on kokemusta robotiikasta ja automatiikasta. 

Ruoslahden mukaan tiimin tavoitteena on vielä tämän vuoden aikana saada hanke etenemään seuraavalle tasolle. Kunhan Finavian puolelta näytetään vihreää valoa, edetään uudelle rahoituskierrokselle. Helsinki-Vantaalta saataisiin näin tärkeää näyttöä myös potentiaalisille kansainvälisille asiakkaille. 

– Meillä on alan toimijoiden kanssa jo selkeä suunnitelma siitä, miten tämä yksikkö laajennetaan liiketoiminnaksi, joka auttaa Helsinki-Vantaan maapalvelua parempiin tuloksiin. Vaikka olemme teknologiatalo, tässä ei ole kyse pelkästä tuotteesta vaan palveluinnovaatiosta. Haasteena on vain saada innovaatio todistettua käytännössä alalla, joka on aika vanhoillinen ja syystäkin varovainen. 

– Tämä on niin herkkää bisnestä, kun joka päivä voi tulla muutoksia aikatauluihin, henkilöstön saatavuuteen tai sääolosuhteisiin. Väitän, että meidän ratkaisullamme voidaan reagoida paremmin myös näihin yllätyksiin. 

Teksti: Timo Nykänen 
Kuva: Tommi Tuomi

Lue lisää:
Ahkera Smart Tech Ltd.

{{errorMessage}}

Avainsanat

Blogi