Turvallisuutta ja tyyliä työmaille

Turvallisuutta ja tyyliä työmaille

3.12.2014

Sukupolvenvaihdokseen valmistautuva perinteikäs työvaatevalmistaja Dimex pärjää kilpailussa ketteryydellä ja aktiivisella tuotekehityksellä. 

– Silloin kun aloittelimme toimintaa, oli harvinaista, että työnantaja osti työvaatteita henkilöstölle. 90-luvun puolivälissä tilanne alkoi kuitenkin muuttua voimakkaasti siihen suuntaan, että työvaatteita ei enää katsottu pelkäksi menoeräksi vaan turvallisuutta ja työtyytyväisyyttä lisääväksi tekijäksi, muistelee uraansa Suomen suurimpiin työvaatevalmistajiin kuuluvan Dimexin toimitusjohtaja Jukka Krogerus

Krogerus tuli veljensä Timon 1982 perustamaan yritykseen mukaan vuonna 1986. Timon luovuttua yrittäjäomistajan roolistaan vuonna 1995, on Dimex ollut Jukan ja hänen perheenjäsentensä omistuksessa. Seuraava iso etappi häämöttää jo edessä: sukupolvenvaihdosta on toimitusjohtajan mukaan valmisteltu hyvän matkaa, jotta se tapahtuisi hallitusti. 

– Tyttäreni Riitta ja Tuire olivat ensin muutaman vuoden töissä, kunnes tekivät päätöksen, että haluavat jatkaa toimintaa. Sanoin kyllä heille, että vaikka ette haluaisikaan jatkaa, niin olette silti edelleen erittäin tervetulleita käymään kotona, Krogerus naurahtaa. 

Länsinaapurissa kovat kilpailijat 

Pohjois-Savon Leppävirralla majaansa pitävän Dimexin palveluksessa on Suomessa 23 henkeä, joista valtaosa pääkonttorilla. Tuotannon osalta leikkaamotoiminnasta on kolmasosa Suomessa, ja loput teetetään Virossa ja Latviassa. 

Liikevaihtoa Dimexille kertyi 10,4 miljoonaa euroa vuonna 2013, ja tuotteita liikkuu vuosittain noin 300 000 kappaletta. Krogeruksen mukaan noin 90 prosenttia yrityksen myynnistä tulee kotimaasta. Jonkin verran vientiä on myös Baltiaan, Venäjälle ja Eurooppaan. 

– Meillä on kansainvälistymistavoitteita, mutta toki tämäkin on hyvin kilpailtu ala. Esimerkiksi Ruotsissa on vahva työvaateperinne ja brändejä, joiden kanssa käymme kisaa. 

– Tärkeää on, että olemme mahdollisimman aktiivisesti paitsi markkinoimassa myös jatkuvasti hakemassa palautetta ja kehittämässä tuotteita yhdessä asiakkaiden kanssa. Tuotekehitys ja toisaalta toimitusvarmuus ja nopeus ovat niitä ratkaisevia tekijöitä, joilla kilpailussa voi pärjätä, Krogerus korostaa. 

Yrittäjyys verissä 

Jukan vanhemman tyttären Riitta Krogeruksen vastuulla on tällä hetkellä varsinkin talous ja henkilöstö, mutta hän on laaja-alaisesti mukana kaikessa perheyrityksen toiminnassa. Tuire Krogerus työskentelee puolestaan Dimexin Tampereen myyntikonttorilla ja vastaa etenkin tuotekehityksestä ja kansainvälistymisestä. 

Riitasta on hyvä saada mahdollisimman kattava näkemys yrityksestä ennen kuin tulee Jukan eläkkeelle siirtymisen aika. 

– On tosi hyvä, että olemme vieneet sukupolvenvaihdosta eteenpäin hyvissä ajoin, jotta kaikki hiljainen tieto ja kokemus saadaan varmasti siirtymään seuraajille, Riitta sanoo. 

Hänen mukaansa ei ollut mitenkään itsestään selvää, että siskokset jatkaisivat perheyritystä. 

– Kyllä se on aina ollut tiedossa, ettei yrittäjän tie ole välttämättä niitä kaikkein helpoimpia, mutta toisaalta se voi olla hyvin palkitsevaa ja mielekästä. Parasta on, kun voi oikeasti vaikuttaa siihen miten ja mitä asioita tehdään. Ja toisaalta se on myös vaativinta, kun hankalissakin tilanteissa on kyettävä kantamaan vastuuta. 

Kannusta kaveria! 

Työvaateala on kulkenut Jukka Krogeruksen mukaan pitkän matkaa siitä, kun tarjolla oli vain tummanpuhuvan synkeitä haalareita. 

– Nyt kun katsotaan tuotteita, niin niiden pitää olla tyylikkäitä ja monikäyttöisiä ja lähestyä jo muotia. Kun työvaate on toimiva ja täyttää turvallisuussertifikaatit, se luo myös omalta osaltaan hyvää fiilistä ja työhyvinvointia. 

Työyhteisön hyvinvointiin panostetaan myös Dimexillä. Muun muassa työolosuhteiden ja -välineiden ergonomiaan on satsattu ja yrityksessä on myös nostettu esiin erityinen työhyvinvoinnin teema. Tänä vuonna se on kannustus. Työkavereita kehotetaan kertomaan toisilleen, kun asiat ovat menneet hyvin, ja auttamaan kun apua tarvitaan. 

– On vaikeaa puuttua globaaleihin suhdanteisiin ja taloustilanteeseen, mutta omaan tekemiseen voi aina vaikuttaa. Innostus ja positiivisuus tarttuu ja vie eteenpäin, Jukka Krogerus muistuttaa. 

Teksti: Timo Nykänen 
Kuva: Ari-Pekka Keränen

Lue lisää:
Dimex Oy

{{errorMessage}}

Avainsanat

Blogi