Eläkkeen sijasta uusi elämä

Eläkkeen sijasta uusi elämä

18.02.2015
kuntoutus
Artikkeli

Periksi ei anneta. Niin ajattelee vakavaa nivelreumaa lapsesta saakka sairastanut Jouni Salonen. Eikä ole periksi antanut, vaikka työkyvyttömyys uhkasi hieman päälle kolmekymppisenä. Nuorta eläkeläistä Salosesta ei kuitenkaan tullut.

Jouni Salonen työskenteli toistakymmentä vuotta hitsaajana, satamassa, teollisuuden kunnossapitotöissä. Äijätöissä. Sitten kävi niin, että elektroniikan kokoonpanotehdas ajettiin Porissa alas.

Siinä meni Saloselta työpaikka − mutta sitä ennen terveys oli ehtinyt mennä huonoon jamaan.

Eläkkeelle tai kouluun

− En ymmärtänyt sääliä itseäni, vaikka olin jo aika huonossa jamassa. Työpaikkalääkäri saneli vaihtoehdot: joko haen eläkettä tai haen koulun penkille. En olisi pystynyt jatkamaan fyysisissä töissä, enkä olisi niitä mistään saanutkaan, Jouni Salonen muistelee.

− Olin vähän päälle 30-vuotias. Tulin siihen tulokseen, että eläkkeelle en jää. Se olisi tuntunut kuolemantuomiolta. Piti miettiä, mitä pystyisin tekemään.

Siitä alkoi tie työeläkekuntoutukseen.

Mitä ihmettä, sosiaalialalle?

Salonen kävi työvoimatoimistossa testeissä. Ilmeni, että hän on sosiaalinen ja voisi soveltua hyvin sosiaali- ja terveysalalle. Salonen oli ajatuksesta lähinnä hämmästynyt.

− Olin halukas kouluttautumaan ja kehittymään, mutta pihalla siitä, mitä pystyisin tekemään. Ei ollut näkemystä, ja kapea katse työelämään ylipäätään. Ja olin paljon heikommassa kunnossa kuin nyt. Fyysinen työ vei kaikki voimat.

Ei mieleen ilman ohjausta

Terveydenhoitopuoli jäi heti pois laskuista, sillä niistä töissä vaaditaan sorminäppäryyttä. Sitä ei reumasormilla ole. Mutta pienen ajatukseen totuttelun jälkeen sosiaaliala alkoi kiinnostaa.

− Ala ei olisi tullut mielenkään ilman pakkoa ja testejä. Olin tehnyt koko ikäni äijätyötä, enkä olisi osannut muuta ajatellakaan. Olin tosin aina tehnyt vapaaehtoistyötä jossain muodossa, ja joutunut sairaudenkin vuoksi selvittelemään paljon asioita. Ensimmäinen reaktio oli silti: mitä sosiaalipuolella tehdään?

Ammattikorkeaan ja sosionomiksi

Alan mahdollisuuden alkoivat pian selvitä. Salonen huomasi, että sosiaalialalla on valtavasti erilaisia töitä, ja hyvät mahdollisuudet työllistyä. Hän pääsikin Diakonia-ammattikorkeakouluun opiskelemaan sosionomiksi.

Varma maksoi koulutuksen ajan kuntoutusrahaa, mikä mahdollisti keskittymisen koulun käyntiin. Siitä on nyt yli kymmenen vuotta.

− Oli hienoa käydä koulua ilman taloudellisia paineita. Tein koulutuksen eteen monta vuotta töitä. Ja on aika hienoa, että olen tehnyt jo vuosia töitä sen jälkeen. Jos ei ihmeitä tapahdu, en ole ihan heti jäämässä eläkkeelle, Salonen miettii.

Kehittymistä ja muutoksia

Vakituinen työ löytyi vielä opiskeluaikana. Jouni Salonen oli mukana suunnittelemassa ja kehittämässä Poriin mielenterveyskuntoutujien päivätoimintaa. Siellä vierähti kuusi vuotta. Sitten häntä pyydettiin kehittämään nuorten itsenäistymisyksikköä Porin kaupungille. Se oli valtakunnallisestikin uusi asia.

Viime kevät toi jälleen uutta Salosen työelämään. Hän ajoi alas yhtä lastensuojelulaitosta ja perusti samalla toista, suurempaa yksikköä. Uuteen paikkaan muutettiin joulun alla, mutta vanhassa on vielä toiminnan rippeitä jäljellä. Työ on muuttunut entistä enemmän esimies- ja asiantuntijatyöksi.

− Olen siis kahden työpaikan loukussa, Salonen naurahtaa.

Mutkat ovat olleet hyväksi

− Minulle on ollut plussaa se, että läksin vanhempana lukemaan sosionomiksi. On sairaushistoria ja elämänkokemusta. Ne ovat helpottaneet koulutuksessa ja työssä. Nuoria ymmärtää aika hyvin, kun ei ole itsekään mennyt suoraa reittiä.

− Olen myös esimerkkinä: aina ei tarvitse olla ihan täydellinen joka paikkaan, eikä aina tehdä 120 prosenttia. Välillä 80 prosenttia riittää. Silti hoitaa työnsä, ja silti pärjää.

Työeläkekuntoutus ja kuntoutusraha lyhyesti

  • Näin haet työeläkekuntoutusta
  • Kuntoutusraha: työkyvyttömyyseläkkeen määrä + 33 %
  • Kuntoutusrahaa maksetaan työeläkekuntoutuksen, esim. työkokeilun ja uudelleenkoulutuksen aikana
  • Jos jo kuntoutustuella (määräaikaisella työkyvyttömyyseläkkeellä), + 33 %:n korotus tukeen koulutuksen tai muun kuntoutuksen ajalta


Lue lisää työeläkekuntoutuksesta

Teksti: Riitta Gullman

(function (w, d, s, l, i) { w[l] = w[l] || []; w[l].push({ 'gtm.start': new Date().getTime(), event: 'gtm.js' }); var f = d.getElementsByTagName(s)[0], j = d.createElement(s), dl = l != 'dataLayer' ? '&l=' + l : ''; j.async = true; j.src = '//www.googletagmanager.com/gtm.js?id=' + i + dl; f.parentNode.insertBefore(j, f); })(window, document, 'script', 'dataLayer', 'GTM-MJL5CR'); (function(w, t, f) { var s='script',o='_giosg',h='https://service.giosg.com',e,n;e=t.createElement(s);e.async=1;e.src=h+'/live/'; w[o]=w[o]||function() {(w[o]._e=w[o]._e||[]).push(arguments)} ;w[o]._c=f;w[o]._h=h;n=t.getElementsByTagName(s)[0];n.parentNode.insertBefore(e,n); })(window,document,3860); (function(h,o,t,j,a,r){ h.hj=h.hj||function(){(h.hj.q=h.hj.q||[]).push(arguments)}; h._hjSettings={hjid:928553,hjsv:6}; a=o.getElementsByTagName('head')[0]; r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv='); var _paq = _paq || []; /* tracker methods like "setCustomDimension" should be called before "trackPageView" */ _paq.push(["setCookieDomain", "*.varma.fi"]); _paq.push(["setDomains", ["*.varma.fi"]]); _paq.push(['trackPageView']); _paq.push(['enableLinkTracking']); (function() { var u="//piwik.varma.fi/piwik/"; _paq.push(['setTrackerUrl', u+'piwik.php']); _paq.push(['setSiteId', '1']); var d=document, g=d.createElement('script'), s=d.getElementsByTagName('script')[0]; g.type='text/javascript'; g.async=true; g.defer=true; g.src=u+'piwik.js'; s.parentNode.insertBefore(g,s); })();