Fondiassa uskalletaan tehdä asioita toisin

Fondiassa uskalletaan tehdä asioita toisin

17.03.2015
työkykyjohtaminen
Artikkeli

Fondia tunnetaan lakimaailmassa rohkeana uudistajana, joka on uskaltanut pöllyttää konservatiivisen alan työtapoja ja arvomaailmaa.

Kun Fondia perustettiin kymmenen vuotta sitten, perustajien unelmana oli tehdä Fondiasta Suomen paras työpaikka juristille.

– Heillä oli myös vahva visio tuulettaa lakialaa ja luoda Fondiaan erilainen, ainutlaatuinen työkulttuuri, henkilöstöjohtaja Pirta Karlsson kertoo.

Karlssonin mukaan lakiala oli ja on edelleen tunnettu pitkistä työpäivistä, hierarkiasta, kovasta sisäisestä kilpailusta ja kyynärpäätaktikoinnista.

– Omistajamme pohtivatkin, voisiko tälle alalle synnyttää sellaisen työkulttuurin, joka ruokkii tiedon jakamista, yhdessä tekemistä ja pohjaa luottamuksen kautta syntyneeseen yksilön vapauteen? Kantavana ajatuksena oli, että jokaisella olisi mahdollisuus tehdä töitä kunnianhimoisesti, mutta elää myös muuta elämää.

Arvot ovat aidosti läsnä

Rohkeaa missiota lähdettiin toteuttamaan käytännössä arvojen kautta.

– Arvot rohkeus, yrittäjähenkisyys, avoimuus, jakaminen ja huolenpito ovat aidosti läsnä Fondian arjessa. Olemme määrittäneet ne yhdessä ja pohdimme tasaisin väliajoin, ovatko ne edelleen relevantteja tai onko niiden sisältöihin tullut uusia vivahteita.

Karlsson kertoo, että Fondian arvot on määritetty siten, että jokainen työntekijä tietää, mitä arvo tarkoittaa kun työskennellään talon sisällä tai asiakkaiden parissa.

–Arvot on kirjattu myös työsopimuksiin eli jokainen uusi työntekijä allekirjoittaa ne tullessaan meille töihin. Tällä haluamme viestiä sitä, että arvot ovat meille aidosti tärkeitä. Peilaamme niitä myös päätöksenteossa. Meillä on ollut tilanteita, jossa päätös olisi ollut liiketaloudellisesti kannattava, mutta olemme jättäneet sen tekemättä, koska se ei tukenut arvojamme.

Luottamus luo vapautta

Fondiaan onkin vuosien varrella muodostunut ainutlaatuinen työkulttuuri, joka nojaa luottamukseen ja vapauteen.

– Luotamme siihen, että meillä työskentelee hyviä ihmisiä, jotka haluavat tehdä parhaansa, kehittyä ammatissaan, mutta ei keinolla millä hyvänsä. Me tarjoamme vastineeksi vapauden, joka mahdollistaa sen, että yksilö voi tehdä työnsä hyvin, mutta toteuttaa itseään myös työn ulkopuolella.

Vapaus näkyy Fondiassa monin eri tavoin.

– Meillä on käytössä työaikapankki. Se tarkoittaa, että jokaisen työaika on 40 tuntia viikossa, ja mahdolliset ylimääräiset tunnit voi pitää täysimääräisesti vapaana. Seuraamme tilannetta ja puutumme hyvin nopeasti, mikäli työtunnit alkavat paukkua yli. Toki on tilanteita, jolloin työpäivää on pakko venyttää, mutta se ei saa olla jatkuva tila.

Fondialla koetaan huolenpito & välittäminen -arvon mukaisesti hyvin tärkeäksi myös se, että työntekijöillä on mahdollisuus sovittaa joustavasti yhteen työ- ja vapaa-aika.

– Läsnäolo toimistolla ei ole itseisarvo, vaan töitä voi tehdä silloin kun itselle sopii, siellä missä se itselle parhaiten sopii. Joku haluaa kenties nukkua pidempään, käydä keskellä päivää kuntosalilla tai olla kotona kun lapset tulevat koulusta. Kaikki on ookoo, kunhan asiakastyöt tulevat hoidettua ja asiakas on tyytyväinen. Olemme näin halunneet antaa ihmisille vapauden valita ja poistaa työn tekemiseen liittyvät keinotekoiset esteet. Järjestelmämme tekee sen mahdolliseksi, mutta toisaalta läpinäkyvyys ei myöskään mahdollista vapaamatkustamista tai vapauksien väärinkäyttöä.

Väärinpäin käännetty kolmio

Fondian juristeilla on myös mahdollisuus tehdä perinteiseen malliin verrattuna huomattavasti vapaammin töitä asiakkaiden parissa.

– Lakialalle tyypillisessä kolmionmallisessa organisaatiossa asiakkaan kohtaa huipulla oleva partneri ja kaikki konkreettinen tekeminen valuu organisaation alatasolle. Se tarkoittaa, että töitä hyväksytetään useilla tasoilla, eikä alin taso välttämättä koskaan kohtaa asiakasta tai tiedä mihin kokonaisuuteen oma työ liittyy. Meillä kolmio on käännetty ylösalaisin eli kaikki juristit työskentelevät asiakasrajapinnassa. Toisaalta se myös tarkoittaa, että palkkaamme vain kokeneita juristeja, joiden ammattitaitoon voimme luottaa ja jotka kykenevät tekemään asiakastyötä itsenäisesti oman ammattitaitonsa puitteissa.

Todistetusti paras työpaikka juristille

Fondiaan on näin syntynyt vuosien saatossa ainutlaatuinen yrityskulttuuri, jonka aistii astuessaan sisään toimiston ovesta.

– Haluamme olla fantastinen työpaikka meidän jokaiselle työntekijälle ja panostaa siihen, että ihmiset viihtyvät meillä. Meidät on palkittu useampana vuonna peräkkäin Euroopan parhaana lakialan työpaikkana ja viime vuonna meidät rankattiin Great Place to Work -tutkimuksessa Euroopan 9. parhaaksi työnantajaksi keskisuurten yritysten kategoriassa. Ne ovat mielestäni osoitus siitä, että asioita voi tehdä toisin tinkimättä kunnianhimosta, asiakkaan saamasta palvelusta ja tuloksellisuudesta. Olemme onnistuneet alkuperäisessä tavoitteessamme olla paras työpaikka juristille, Karlsson iloitsee.

Teksti: Commia/Mia Heiskanen

Lue lisää:
Fondia Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä