Meikkimestari ei hellitä eläkkeelläkään

7.1.2015

Raili Hulkkonen on tuttu nimi naistenlehtien muotikuvista. Muistatte ehkä: Meikkaus Raili Hulkkonen. Meikkitaiteilija Hulkkonen on nyt kuudetta vuotta yrittäjäeläkkeellä. Mutta työkiireet eivät hellitä.

− Olen ollut aina kovin työorientoitunut ihminen. Kun kysyntää on, on vaikea kieltäytyä. Pidän työnteosta. Se on ikävä kyllä elämäntapani, Hulkkonen naurahtaa.

Keikkoja ympäri maata

Raili Hulkkonen on tällä kertaa matkalla kohti Turkua. Perillä odottaa optikkoliike, jossa hän auttaa asiakkaita valitsemaan itselleen juuri oikeanlaiset silmälasit. Matkapäiviä eri puolille maata kertyy varsin paljon. Syksyn kalenterissa on ollut Raumaa, Kajaania, Seinäjokea, Lappeenrantaa, Kuopiota, Vaasaa...

− Teen silmälasihommia pari-kolme viikkoa sekä syksyisin että keväisin. Haluan auttaa ihmisiä ympäri Suomea. Se on avartavaa ja mielekästä työtä, Hulkkonen kuvaa.

Kaksi viikkoa lomaa

Hulkkonen tekee tietysti edelleen myös meikkauksia − esimerkiksi Tanssii tähtien kanssa -tuotannolle jo yhdeksän vuoden ajan. Hulkkosen Puuterihuone-studiolla Helsingissä käy yksityisasiakkaita eri puolilta maata, ja taiteilijoiden kanssa tehdään paljon kuvauksia. Myös luentojen pitäminen työllistää kiireistä eläkeläisyrittäjää.

− Mullahan on melkein kaikki päivät työpäiviä! Viime kesänä lomaa oli kaksi viikkoa ja syksyllä viisi päivää, hän laskee ja hämmästyy.

Ennen pitkää oikeasti eläkkeelle

Raili Hulkkonen täytti juuri 69. Virtaa riittää, mutta toisaalta:

− Sitten kun on todella aika jäädä eläkkeelle, haluan olla hyvässä kunnossa. Sitä varten työntekoa pitää alkaa hiukan vähentää. Ja on ehdottomasti lopettava silloin, kun on vielä kysyntää!

− En ole tehnyt eroa työuran ja eläkkeellä olon välillä. Minusta eläkkeellä kannattaa tehdä työkeikkaa, jos sellainen mahdollisuus on. Se piristää ihmistä. On vaarallista vain jäädä olemaan, siinä voi tulla paljon kipuasioita esiin.

Ota selvää asioista

Raili Hulkkosella on työn tuoman mielihyvän lisäksi toinenkin syy jatkaa työskentelyä. Yrittäjäeläkemaksut tuli aikoinaan pidetyksi turhan pieninä.

− Sanon suoraan, että pitää ottaa kunnolla selvää raha- ja eläkeasioista. Mä olen ollut siinä vähän huono. Toivottavasti muut ovat järkevämpiä. Silloin voi rauhassa nauttia ja tehdä eläkkeellä kaikenlaista, Hulkkonen vinkkaa.

Pelisääntöjä eläkkeellä työskentelyyn

Työskentely joko yrittäjänä tai palkansaajana ei vaikuta vanhuuseläkkeellä määrään. Verotus toki kiristyy sen mukaan, paljonko tuloja on. Muissa eläkemuodoissa, kuten osa-aikaeläkkeessä, on määritelty rajat, joiden sisällä kokonaisansioiden pitää pysyä.

Jos eläkkeellä työskentely kiinnostaa, pelisääntöjä löytyy mm. Varman sivuilta.

Tietoja työskentelystä eläkkeellä
Tietoja YEL-vakuutuksen yhteydestä yrittäjän sosiaaliturvaan

Teksti: Riitta Gullman

{{errorMessage}}

Avainsanat

Blogi