Sisäistä motivaatiota etsimässä

13.02.2015
työkykyjohtaminen
tapahtumat
Artikkeli

Yritysten menestys perustuu niiden uusiutumiskykyyn. Parhaiten menestyvät sellaiset yritykset, jotka osaavat innostaa työntekijänsä antamaan parastaan.

Sisäinen motivaatio ja innostus. Niitä etsittiin Varman ja Filosofian Akatemian yhdessä järjestämän Työkykyjohtamisen opintopolun ensimmäisellä etapilla, jonka teema oli vapaus. Virtausta ja vastuuta tutkitaan seuraavilla opintopäivillä maalis- ja huhtikuussa.

Varman työkykyjohtaja Jyri Juusti painottaa Työkykyjohtamisen opintopolulla työn mielekkyyden ja merkityksen etsimisen ja löytämisen tärkeyttä.

– Menestys tulee niille, jotka uskaltavat uudistua. Opintopolku ei tähtää vain työhyvinvoinnin, vaan ylipäätään yrityksen toiminnan kehittämiseen. Nyt on aika keskittyä yksilöön yhteisön osana, innostaa ja auttaa yksilöä antamaan parastaan.

Tämän olivat jo oivaltanut Helsingin Wanhaan Satamaan kerääntynyt nelisatapäinen kuulijakunta. Yhteistä monille osallistujille oli huoli siitä, miten oman yrityksen henkilökunta saadaan jaksamaan työssään uran loppuun asti. On löydettävä uusia, konkreettisia työvälineitä työntekijöiden kannustamiseen.

Filosofi Frank Martelan mukaan sisäinen motivaatio on keskeisessä roolissa.

– Ulkoinen motivaatio rakentuu keppien ja porkkanoiden varaan, jossa huomio on tehtävien sijaan niistä saatavissa palkinnoissa ja rangaistuksissa. Kun tehtävät ja niiden tekeminen innostavat ja sytyttävät, motivaatio on sisäinen, Frank Martela Filosofian Akatemiasta sanoo.

Tutkimusten mukaan sisäisesti motivoitunut työntekijä on hyvinvoiva ja tuottava. Työstään innostunut saa enemmän aikaan. Jopa hänen unenlaatunsa on parempi kuin vähemmän innostuneen. Tämän vuoksi johtamisessa onkin erityisen tärkeää vaalia työntekijöiden sisäistä motivaatiota.

Vähemmän on enemmän

Sisäistä motivaatiota vaalitaan vahvistamalla työntekijöiden valinnan- ja toiminnanvapautta: antamalla ihmisille tilaa itsenäiseen työskentelyyn ilman liikaa kontrollia. Molemminpuolinen luottamus on ykkösasia.

Lakitoimisto Fondiassa työntekijöiden sisäisen motivaation vaaliminen on osa yrityskulttuuria. Yhtiö on neljättä vuotta peräkkäin Great Place to Work -kilpailussa Euroopan paras lakialan työpaikka.

Perinteisesti lakitoimistot ovat hierarkkisia partner-organisaatioita, joissa tehdään pitkää päivää.

– Meillä jokainen juristi on suoraan tekemisissä asiakkaiden kanssa, ja heillä on vapaus tehdä parhaaksi katsomansa päätökset itsenäisesti. Organisaatio on matala: toimitusjohtajan ja juristien välissä on vain yksi esimiesporras, opintopolulla puhunut Fondian henkilöstöjohtaja Pirta Karlsson sanoo.

Fondiassa halutaan, että ihmisillä on muutakin elämää kuin työ. Työaikaa seurataan ja liian pitkäksi venyviin työpäiviin puututaan aktiivisesti.

– Työntekijät kertovat saavansa saman verran aikaan kuin aiemmissa työpaikoissaan, mutta tehokkaammin. Meillä on hyvä fiilis ja ihmisiin luotetaan. Asiakkaistamme 99 prosenttia suosittelisi palvelujamme kaverilleen, Karlsson sanoo.

Muutosveturi murtaa vastarinnan

Perinteisiin nojaavan VR Groupin on ollut pakko uudistua pärjätäkseen muuttuneessa kilpailutilanteessa. Henkilöstöjohtaja Timo Koskinen tietää kokemuksesta, että työntekijöiden ulkoiseen motivaatioon panostaminen ei riitä saamaan muutosta aikaan.

– On löydettävä muutosvetureita ja niitä työn osa-alueita, joissa muutos perustelee itse itsensä. Kun ihmisiä vastuutetaan, heihin luotetaan ja palkitaan esimerkiksi epäkohtiin puuttumisesta, sisäinenkin motivaatio nostaa päätään vähitellen. Meillä on työporukoita, jotka ovat äärimmäisen sitoutuneita ja ylpeitä tekemisestään.

Luottamuksen rakentaminen on ollut prosessissa olennaisinta.

– Esimiestyön kehittäminen on muutosjohtamisessa hyvin tärkeää, jotta päästään lähelle yksittäisiä työntekijöitä. Silloin organisaatio tukee muutosta, Timo Koskinen sanoo.

Teksti: Leena Filpus
Kuvat: Juha Salminen

(function (w, d, s, l, i) { w[l] = w[l] || []; w[l].push({ 'gtm.start': new Date().getTime(), event: 'gtm.js' }); var f = d.getElementsByTagName(s)[0], j = d.createElement(s), dl = l != 'dataLayer' ? '&l=' + l : ''; j.async = true; j.src = '//www.googletagmanager.com/gtm.js?id=' + i + dl; f.parentNode.insertBefore(j, f); })(window, document, 'script', 'dataLayer', 'GTM-MJL5CR'); (function(w, t, f) { var s='script',o='_giosg',h='https://service.giosg.com',e,n;e=t.createElement(s);e.async=1;e.src=h+'/live/'; w[o]=w[o]||function() {(w[o]._e=w[o]._e||[]).push(arguments)} ;w[o]._c=f;w[o]._h=h;n=t.getElementsByTagName(s)[0];n.parentNode.insertBefore(e,n); })(window,document,3860); (function(h,o,t,j,a,r){ h.hj=h.hj||function(){(h.hj.q=h.hj.q||[]).push(arguments)}; h._hjSettings={hjid:928553,hjsv:6}; a=o.getElementsByTagName('head')[0]; r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv='); var _vwo_code = (function () { var account_id = 65925, settings_tolerance = 2000, library_tolerance = 2500, use_existing_jquery = false, // DO NOT EDIT BELOW THIS LINE f = false, d = document; return { use_existing_jquery: function () { return use_existing_jquery; }, library_tolerance: function () { return library_tolerance; }, finish: function () { if (!f) { f = true; var a = d.getElementById('_vis_opt_path_hides'); if (a) a.parentNode.removeChild(a); } }, finished: function () { return f; }, load: function (a) { var b = d.createElement('script'); b.src = a; b.type = 'text/javascript'; b.innerText; b.onerror = function () { _vwo_code.finish(); }; d.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(b); }, init: function () { settings_timer = setTimeout('_vwo_code.finish()', settings_tolerance); var a = d.createElement('style'), b = 'body{opacity:0 !important;filter:alpha(opacity=0) !important;background:none !important;}', h = d.getElementsByTagName('head')[0]; a.setAttribute('id', '_vis_opt_path_hides'); a.setAttribute('type', 'text/css'); if (a.styleSheet) a.styleSheet.cssText = b; else a.appendChild(d.createTextNode(b)); h.appendChild(a); this.load('//dev.visualwebsiteoptimizer.com/j.php?a=' + account_id + '&u=' + encodeURIComponent(d.URL) + '&r=' + Math.random()); return settings_timer; } }; }()); _vwo_settings_timer = _vwo_code.init(); var _paq = _paq || []; /* tracker methods like "setCustomDimension" should be called before "trackPageView" */ _paq.push(["setCookieDomain", "*.varma.fi"]); _paq.push(["setDomains", ["*.varma.fi"]]); _paq.push(['trackPageView']); _paq.push(['enableLinkTracking']); (function() { var u="//piwik.varma.fi/piwik/"; _paq.push(['setTrackerUrl', u+'piwik.php']); _paq.push(['setSiteId', '1']); var d=document, g=d.createElement('script'), s=d.getElementsByTagName('script')[0]; g.type='text/javascript'; g.async=true; g.defer=true; g.src=u+'piwik.js'; s.parentNode.insertBefore(g,s); })();