Ymmärrettävyys, hallittavuus ja merkityksellisyys lisäävät työhyvinvointia

30.03.2015
työkykyjohtaminen
Artikkeli

Studentwork on kasvuyritys, jossa ymmärrettävyys, hallittavuus ja merkityksellisyys ovat kolme tärkeää sanaa arjessa. Työhyvinvointia syntyy myös selkeistä tulevaisuuden näkymistä.

Studentworkin tarina alkoi pienestä opiskelija-asunnosta Helsingissä vuonna 2004. Tuolloin kaksi opiskelijaa perustivat yrityksen, jonka tarkoituksena oli työllistää perustajiensa lisäksi myös muita opiskelijoita ja vastavalmistuneita.

– Studenworkin ovat alun perin perustaneet kaksi hyvää ystäväämme, mutta tulimme Heikki Karimaan kanssa mukaan jo varhaisessa vaiheessa. Merkittävä osa yrityksemme identititeetistä perustuukin siihen, että olemme keskenämme hyviä ystäviä, emmekä ole ihmisinä matkan varrella muuttuneet, HR-johtaja Jonas Weckström taustoittaa.

Opiskelija-asunnosta on tultu pitkälle, sillä tänä päivänä Studentwork on Suomen johtava nuoriin osaajiin erikoistunut rekrytointiyritys, jolla on toimistot kaikissa Pohjoismaissa ja Saksassa.

– Olennainen osa tarinaamme on mielestäni se, että lähdimme luomaan yritystä tyhjästä. Meillä oli intoa ja halua pistää toimeksi. Vuosien varrella on tarvittu aimo annos luovuutta, tulevaisuuden uskoa ja start-up -henkisyyttä. Alun perin nämä asiat olivat meissä, mutta tänä päivänä ne ovat mielestäni koko henkilöstömme selkärangassa, toimitusjohtaja Karimaa lisää.

Vastuullinen ydintehtävä

Studentworkin ydintehtävänä on siis yhyttää yhteen nuoret osaajat ja työnantajat.

– Tarjoamme työtä motivoituneille ja työnälkäisille nuorille osaajille ja osaajia yrityksille. Luomme työpaikkoja, työllistämme ihmisiä. Toimimme asiantuntijapalvelubisneksessä, mikä perustuu luottamukseen. Se tarkoittaa, että vaikka olemme itse nuorekkaita ja rentoja, työssä on isot panokset. Teemme työtä, jonka kautta ihminen määrittää oman identiteettinsä, saa leivän pöytään. Jokaisessa haussa vain yksi saa paikan, mutta tilanne on hoidettava siten, että nekin, jotka eivät pääse haussa eteenpäin, eivät koe tilannetta tappiona, vaan oppimiskokemuksena. Työnantajalle uuden ihmisen palkkaaminen on aina iso investointi. Siinäkään meillä ei ole varaa tehdä vääriä ratkaisuja. Se edellyttää, että meidän rekrytoijamme tekevät työtä vastuullisesti ja tuntevat asiakasyritykset niin hyvin, että tietävät millainen ihminen sopii juuri heille, Karimaa kiteyttää.

Kasvu luo aina haasteita

Karimaa myöntää, että yhtiön kasvuvauhti on synnyttänyt matkan varrella myös haasteita.

– Kasvun myötä meidän on ollut pakko muuttaa tiettyjä toimintatapoja. Kuinka lisätä järjestelmällisyyttä, mutta säilyttää rento ja välitön ilmapiiri sekä välttää harmaan ja luovuuden tappavan byrokratian lisääntyminen organisaatiossa, on varmaan tuttu haaste kaikille kasvuyrityksille, hän pohtii.

Selkeä suunta tulevaisuuteen

Molemmat ovatkin yhtä mieltä siitä, että työhyvinvoinnin kannalta on ensiarvoisen tärkeää, että muutostilanteissakin yksilö tunnistaa oman roolinsa kokonaisuudessa. Mikä on yrityksen suunta, miksi tähän suuntaan ollaan menossa, miten tavoitteet aiotaan saavuttaa ja mitä se yksilön näkökulmasta tarkoittaa?

– Ymmärrettävyys, hallittavuus ja merkityksellisyys ovat kolme tärkeää sanaa arjessa. Ymmärrys syntyy jatkuvan dialogin kautta. Sen lisäksi jokaisen työnkuvan pitää sisältää hallittavuutta, mutta myös ripaus haasteita, jotka heittävät sopivasti epämukavuusalueelle. Välimaastosta löytyy se kuuluisa flow-tila. Uskon vahvasti siihen, että rekrytoijamme kokevat oman työnsä merkitykselliseksi, koska he tietävät auttavansa omalla työllään muita työllistymään, Weckström toteaa.

Weckströmin mukaan työhyvinvointia syntyy myös selkeistä tulevaisuuden näkymistä.

– Se poistaa epävarmuutta, mikä on yksi suurimpia pahoinvoinnin aiheuttajia työelämässä. Pyrimmekin enenevässä määrin siihen, että voimme tarjota meidän ihmisille urapolkuja myös eri maiden toimistojen välillä. Tärkeä lenkki kokonaisuudessa on toki myös yhteistyö Varman kanssa, jotta voimme heidän asiantuntijoidensa avulla suunnitella henkilöstömme työhyvinvointia edesauttavia toimenpiteitä, ehkäistä hyvissä ajoin mahdolliset työkykyriskit ja olla entistäkin paremmin henkilöstömme pulssilla.

Teksti: Commia/Mia Heiskanen
Kuva: Heikki Karimaa

(function (w, d, s, l, i) { w[l] = w[l] || []; w[l].push({ 'gtm.start': new Date().getTime(), event: 'gtm.js' }); var f = d.getElementsByTagName(s)[0], j = d.createElement(s), dl = l != 'dataLayer' ? '&l=' + l : ''; j.async = true; j.src = '//www.googletagmanager.com/gtm.js?id=' + i + dl; f.parentNode.insertBefore(j, f); })(window, document, 'script', 'dataLayer', 'GTM-MJL5CR'); (function(w, t, f) { var s='script',o='_giosg',h='https://service.giosg.com',e,n;e=t.createElement(s);e.async=1;e.src=h+'/live/'; w[o]=w[o]||function() {(w[o]._e=w[o]._e||[]).push(arguments)} ;w[o]._c=f;w[o]._h=h;n=t.getElementsByTagName(s)[0];n.parentNode.insertBefore(e,n); })(window,document,3860); (function(h,o,t,j,a,r){ h.hj=h.hj||function(){(h.hj.q=h.hj.q||[]).push(arguments)}; h._hjSettings={hjid:928553,hjsv:6}; a=o.getElementsByTagName('head')[0]; r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv='); var _vwo_code = (function () { var account_id = 65925, settings_tolerance = 2000, library_tolerance = 2500, use_existing_jquery = false, // DO NOT EDIT BELOW THIS LINE f = false, d = document; return { use_existing_jquery: function () { return use_existing_jquery; }, library_tolerance: function () { return library_tolerance; }, finish: function () { if (!f) { f = true; var a = d.getElementById('_vis_opt_path_hides'); if (a) a.parentNode.removeChild(a); } }, finished: function () { return f; }, load: function (a) { var b = d.createElement('script'); b.src = a; b.type = 'text/javascript'; b.innerText; b.onerror = function () { _vwo_code.finish(); }; d.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(b); }, init: function () { settings_timer = setTimeout('_vwo_code.finish()', settings_tolerance); var a = d.createElement('style'), b = 'body{opacity:0 !important;filter:alpha(opacity=0) !important;background:none !important;}', h = d.getElementsByTagName('head')[0]; a.setAttribute('id', '_vis_opt_path_hides'); a.setAttribute('type', 'text/css'); if (a.styleSheet) a.styleSheet.cssText = b; else a.appendChild(d.createTextNode(b)); h.appendChild(a); this.load('//dev.visualwebsiteoptimizer.com/j.php?a=' + account_id + '&u=' + encodeURIComponent(d.URL) + '&r=' + Math.random()); return settings_timer; } }; }()); _vwo_settings_timer = _vwo_code.init(); var _paq = _paq || []; /* tracker methods like "setCustomDimension" should be called before "trackPageView" */ _paq.push(["setCookieDomain", "*.varma.fi"]); _paq.push(["setDomains", ["*.varma.fi"]]); _paq.push(['trackPageView']); _paq.push(['enableLinkTracking']); (function() { var u="//piwik.varma.fi/piwik/"; _paq.push(['setTrackerUrl', u+'piwik.php']); _paq.push(['setSiteId', '1']); var d=document, g=d.createElement('script'), s=d.getElementsByTagName('script')[0]; g.type='text/javascript'; g.async=true; g.defer=true; g.src=u+'piwik.js'; s.parentNode.insertBefore(g,s); })();