Yritysten kasvuresepti kiteytyi: intohimoa ja sparrausta

26.03.2015
yrittäjyys
tapahtumat
Artikkeli

Yli 900 asiantuntijaa on luvannut ilmaisia neuvoja 455 kasvuhakuiselle yritykselle Kasvu Open -kilpailussa. Ei ihme, että pääkaupunkiseudun starttitilaisuus keräsi innostuneen joukon Varman auditorioon.

– Ratsuväki ei ole tulossa, jyrähti kiinteistöyhtiö Technopoliksen toimitusjohtaja Keith Silverang kasvusta kiinnostuneille yrittäjille Varman auditoriossa.

Silverang korosti, että yritysten on polkaistava kasvu käyntiin oman intohimon voimin odottamatta apua valtiolta tai miltään muultakaan.

Apua on joka tapauksessa tarjolla. Silverang itse on yksi sadoista eri aloilla toimivista mylläreistä, jotka sparraavat valtakunnallisen Kasvu Open -kilpailun osallistujia kahdenkeskisissä tapaamisissa. He tarjoavat osallistujien käyttöön oman asiantuntemuksensa ja tilaisuuden tullen myös kontaktinsa.

Monta tapaa vivuttaa kasvua

Yleisö sai esimakua mylläreiden toimintatavoista, kun Vision+ -rahaston vetäjä Tero Ojanperä kertoi, miten yrittäjä voi vivuttaa kasvua. Hänen esimerkeissään pienen yrityksen kumppanit avasivat isojen asiakkaiden ovia. Laskutustavan muutos mullisti liiketoimintamallin ja ratkaisi menestyksen. Markkinointia puolestaan ohjasi tarkka tieto siitä, mitä kunkin asiakkaan hankinta maksoi.

Rahoittajana Ojanperä tietää, että ensimmäisen rahoituskierroksen sijoittaja voi auttaa järjestämään myös seuraavan, mutta liian suuri sijoittaja voi karkottaa seuraavat.

– Joka kerta kun otat rahaa sijoittajalta, kavennat omaa liikkumavaraasi, Ojanperä varoitti. Kun hän lopetti, yleisö kerjäsi vielä lisää esimerkkejä suomalaisyritysten kipukohdista.

Yritykset kasvun polulle

– Ei ole kivaa kertoa ventovieraalle omia heikkouksia, mutta se osoittautui hyväksi valinnaksi, ja suosittelen sitä teillekin, vakuutti yleisölle ADA Driven toimitusjohtaja Anna-Kaarina Lipsanen.

ADA Drive voitti viime vuonna Kasvu Openin pääkaupunkiseudun Kasvupolun ja pääsi valtakunnallisessa finaalissa 12 parhaan joukkoon. Kilpailun aikana ADA Driven palvelu, autokorjaamojen sähköinen varausjärjestelmä, toimi jo Suomessa, ja kilpailun jälkeen brittikonsultin myöntämä erityispalkinto auttoi alkuun Isossa-Britanniassa.

ADA Drive kisasi Start-Up ja Spin-Off -ideasarjassa, kun taas Start Again -yrityssarjaan mahtuu pitkäänkin toimineita yrityksiä. Tällainen on muun muassa kiinteistöalan konsultoinnista tunnettu Vahanen-konserni, jonka vt. toimitusjohtaja Saku Harjunpää kertoi starttitilaisuudessa harkitsevansa kilpailuun hakemista.

– Meillä eri liiketoiminnat ovat hyvin erilaisissa tilanteissa, mutta nopeutettu kasvu voisi kiinnostaa lähiöiden ja taloyhtiöiden palveluiden osalta. Putkiremonttien ja lähiökorjaamisen tarve on edelleen aika huima.

Varman myllärit mukana

Ensikertalainen Kasvu Openissa on myös Varma. Yhtiö isännöi pääkaupunkiseudun starttitilaisuuden lisäksi seudun finaalin ja tarjoaa kilpailijoille omien mylläreittensä panoksen.

– Olen henkilökohtaisesti sitoutunut, ja ylin johto toimitusjohtaja mukaan lukien on lupautunut mylläröimään, kertoi Varman asiakkuusjohtaja Ville-Veikko Laukkanen starttitilaisuuden osallistujille.

Varmalaisilta voi odottaa näkemyksiä muun muassa työkyvystä, motivaatiosta ja sitoutumisesta. Kukin mylläri tuo peliin lisäksi oman kokemuksensa eri tehtävistä ja eri toimialoilta.

– Käärimme hihat ja haluamme myös itse oppia lisää”, Laukkanen totesi.

Teksti: Marianna Salin
Kuvat: Juha Salminen

Voisit olla kiinnostunut myös näistä