Punnitse & Säästä -ketju puntaroi tarkkaan myymälöidensä sijainnin

Punnitse & Säästä -ketju puntaroi tarkkaan myymälöidensä sijainnin

21.04.2015
kiinteistöt
Artikkeli

Pähkinöitä, kuivahedelmiä ja muita irtotuotteita ruoanlaittoon tarjoava Punnitse & Säästä -ketju on laajentunut vauhdilla ympäri Suomen. Uusia myymälöitä on putkahdellut kuin sieniä sateella. Millä kriteereillä ketju punnitsee uusien myymälöiden sijaintipaikkoja? 

Viimeiset pari vuotta ovat olleet ketjun toimitusjohtaja Kristina Bäckmarkin mukaan voimakasta kasvun aikaa.

– Meillä on tällä hetkellä 71 myymälää ympäri Suomen ja olemme tämän vuoden aikana avanneet lähes parikymmentä uutta myymälää. Nyt on kuitenkin tarkoitus rauhoittaa hieman tahtia, ja tavoitteenamme on avata ensi vuoden aikana maksimissaan kymmenen uutta myymälää. 

Kauppakeskukset vetävät asiakasvirtoja 

Vaikka Bäckmarkin mukaan nyt on tarjolla paljon tyhjää liiketilaa etenkin kaupunkien kivijaloissa, ketju keskittyy strategisesti suurten kaupunkien vetovoimaisiin kauppakeskuksiin.

– Arvioimme kauppakeskuksia tutkittujen ja dokumentoitujen asiakasvirtojen, kokonaisvaltaisen markkinoinnin ja myynnin perusteella. Sijoittumista kauppakeskukseen puoltaa myös se, että kokonaiskonseptia hoidetaan hallitusti ja kaikki ydinpalvelut löytyvät saman katon alta. Painotamme valinnoissamme enemmän liikekeskuksia, joissa aktiivista ketjutoimintaa on muillakin toimijoilla, jolloin saadaan synergiaetuja.

Bäckmarkin mukaan suurin osa kauppakeskuksista sijoittuu ns. keskikastiin ja Suomesta löytyy vähemmän todella vahvoja kauppakeskuksia.

– Keskiklusteri on kuitenkin merkittävä liikevaihdon tuottaja ja tarjoaa kokemuksemme mukaan toimivan reseptin menestyksekkääseen kaupankäyntiin. 

Entä kivijalat? 

Punnitse & Säästä -ketjun myymälöitä sijaitsee toki myös kivijalkamyymälöissä.

– Niidenkin kriteerinä ovat vahvat asiakasvirrat kuten työmatkaliikenne. Tällä hetkellä on tarjolla paljon tyhjiä liiketiloja, mutta tilanne on hieman kaksijakoinen. Turun keskustassa on esimerkiksi tällä hetkellä valtavasti vapaita kivijalkatiloja, mutta asiakasvirrat ovat hajautuneet ja keskustassa on vahvoja kauppakeskuksia sekä keskittymiä, jotka imuroivat asiakasvirtoja. 

Bäcmark kertoo, että Punnitse & Säästä -ketjulla on myös etumyymälöitä, joita on mm. Jyväskylän Palokkaan ja Keljon liikekeskuksissa.

– Etumyymälä on esimerkiksi Citymarketin tai Prisman kassalinjojen edessä sijaitseva myymälä. Ne ovat osoittautuneet toimiviksi liikepaikoiksi. 

Kauppakeskusten erilaiset luonteet 

Kauppakeskuksetkin eroavat toisistaan luonteeltaan ja kaupankäynnin tavoiltaan. Esimerkkinä Bäckmark mainitsee Tornion Rajalla kauppakeskuksen sekä Hyvinkään Willan, joissa on Punnitse & Säästä -ketjun myymälä.

– Rajalla on vahva kauppakeskus, joka houkuttelee asiakasvirtoja laajalta maantieteelliseltä alueelta. Siellä kaupankäynti on pitkistä etäisyyksistä johtuen suunnitellumpaa, eikä niin äkkipikaista kuin Etelä-Suomessa. Oman vivahteensa tuo myös se, että asiakkaita virtaa myös Ruotsin puolelta aina Luulajaa myöten. Hyvinkään Willa on melko tuore kauppakeskus, joka on lunastanut paikkansa hyvin vahvana kauppakeskuksena. Myynninkehitys on ollut kärkikastia koko Suomen mittakaavassa. Tästä syystä olemme hyvin iloisia siitä, että olemme voineet avata myymälän Willaan. 

Ketjun toiminta kirkastuu 

Tulevaisuus näyttää Bäckmarkin mukaan hyvältä.

– Kasvua seuraa aina vaihe, jossa keskitytään hetki toiminnan kirkastamiseen. Tulevaisuudessa tulemme näkymään ihmisten arjessa edelleen vahvasti, mutta ehkä hieman eri tavalla kuin tähän saakka, hän vihjaa. 

Teksti: Mia Heiskanen 
Kuva: Punnitse & Säästä

Lue lisää:
Lue lisää Varman vapaista toimitiloista
Punnitse & Säästä