Kasvuyritykset saivat lisävauhtia Jyväskylästä

24.10.2015
yrittäjyys
tapahtumat
Artikkeli

Kasvu Openin finaali kokosi Jyväskylään suomalaisten kasvuyritysten parhaimmiston. Kahden päivän aikana saatu sparraus ja uudet kontaktit siivittävät yrityksiä uusiin kasvuloikkiin.

Kasvuhakuisille pk-yrityksille suunnattu Kasvu Open -tapahtumasarja huipentui 22.–23. lokakuuta Kasvun Karnevaali -tapahtumaan Jyväskylän Messukeskuksessa. Kaksipäiväisen bisnestapaamisen keskiössä olivat valtakunnalliseen finaaliin päässeet 80 yritystä, joiden joukosta valittiin vuoden parhaimmat kasvuyritykset.

Vuoden kasvuyritykseksi valittiin Start up -sarjassa espoolainen Fourdeg Oy ja Start again -sarjassa kajaanilainen Critical Force Entertainment Oy

Kasvu Open -finaaliin päässeet yritykset oli valittu mukaan kahta reittiä pitkin. Suoraan Jyväskylään pääsivät alueellisten Kasvupolku-sparraustilaisuuksien voittajat ja kunniamaininnan saaneet.

Lisäksi tuomaristo oli valinnut finaaliin 36 yritystä, jotka olivat jättäneet Kasvu Openiin avoimen hakemuksen.

Tuomaristo ratkaisi yritysten paremmuusjärjestyksen kasvusuunnitelman realistisuuden, markkinanäkymien ja liiketoiminnan monistettavuuden perusteella.

Alueellisiin Kasvupolku-tilaisuuksiin osallistuneet yritykset olivat saaneet sparrausta muun muassa liiketoimintansa kehittämiseen, markkinointiin ja rahoituksen hankkimiseen.

Sparraus jatkui Jyväskylässä, jossa yrityksillä oli mahdollisuus testata ajatuksiaan kokeneiden yrittäjien, sijoittajien ja muiden asiantuntijoiden kanssa.

Kilpailun ja siihen liittyvän sparrauksen ohella Kasvun Karnevaali sisälsi runsaasti ohjelmaa. Molempina päivinä järjestettiin seminaari. Torstai-iltana osallistujat tutustuivat loppukilpailuun yrityksiin Messukeskukseen rakennetulla Vihreiden lyhtyjen kujalla. Verkostoituminen jatkui iltajuhlissa.

Parasta monipuolinen sparraus

Yksi yrityskilpailun finalisteista oli kolme vuotta sitten Oulussa perustettu Laturi Corporation. Yritys on kehittänyt pilviteknologiaa hyödyntävän energiatestin, joka mittaa hyvinvointia ja kuntoa kokonaisvaltaisesti.

– Innostuimme Kasvu Openista, koska ajattelimme osallistumisen tuovan arvokkaita neuvoja, kontakteja ja näkyvyyttä. Oli hyödyllistä saada monipuolista sparrausta eri alojen ammattilaisilta, esimerkiksi sopimusten teosta, rahoituksen hakemisesta ja markkinoinnista, Laturin toimitusjohtaja Vesa Tornberg luetteli.

Laturin asiakkaita ovat yritysten henkilöstölle hyvinvointipalveluja tarjoavat yritykset, personal trainerit ja liikuntaopistot. Kotimaan ohella tähtäimessä ovat kansainväliset markkinat, etenkin Yhdysvallat.

– Seitsemän hengen yritys joutuu miettimään tarkkaan, mihin käyttää rajalliset resurssit. Kasvu Openista saatu oppi auttaa meitä välttämään samoja virheitä, joita muut kasvua tavoittelevat yritykset ovat tehneet ennen meitä.

Vinkkejä yrityksen arkeen

Myös toisen finalistin eli Satatuote Oy:n toimitusjohtaja Heikki Marva oli tyytyväinen Kasvu Openiin antiin. Raumalaiseen Marva Group -perhekonserniin kuuluva yritys valmistaa pakkauksia esimerkiksi lääkeyhtiöiden tarpeisiin.

– Jos meille tarjoutuu mahdollisuus saada ulkopuolisten asiantuntijoiden arvioita yrityksen liiketoiminnan kehittämisestä, niin ilman muuta käytämme tilaisuuden hyväksemme, Marva totesi.

Satatuotteen toiminta perustuu pitkiin asiakassuhteisiin. Marvan mukaan liiketoiminnan jatkuva kehittäminen on kuitenkin tärkeää, sillä asiakkaat edellyttävät pakkausratkaisuilta korkeaa laatua ja kustannustehokkuutta.

– Kasvu Openin tapaamiset auttoivat katsomaan oman yrityksen liiketoimintaa avoimin silmin. Sain täältä uusia eväitä esimerkiksi johtoryhmätyöskentelyyn ja yrityksen strategian jalkauttamiseen.

Positiivista asennetta tarvitaan

Varma kuuluu Kasvu Openin yhteistyökumppaneihin. Varman varatoimitusjohtaja Ville-Veikko Laukkanen sanoo, että positiivisesti latautuneen tapahtumasarjan järjestäminen on tärkeää erityisesti nykyisessä taloudellisessa tilanteessa.

– Myös työeläkeyhtiön kannalta on tärkeää, että Suomeen saadaan lisää työllistäviä kasvuyrityksiä. Ilman työtä ei ole eläkkeitäkään, Laukkanen totesi.

Laukkanen sparrasi Jyväskylän finaalissa neljää kasvuyritystä ja kertoi tavanneensa useita muitakin lupaavia yrityksiä.

– Monet yritykset ovat kehittäneet hienoja tuotteita. Niillä on myös runsaasti intoa viedä tuotteet maailmalle, mutta taito ja keinot kuitenkin usein puuttuvat. Eri alojen asiantuntijoiden sparraus auttaa hahmottamaan etenemistapoja ja tarvittavaa lisäosaamista.

Laukkasen mielestä on tärkeää, että tuotteiden lisäksi kasvuyritykset miettivät alusta lähtien myös liiketoimintansa arvopohjaa. Vastuullisuus on jatkossa entistä keskeisempi kilpailuvaltti.

– Kasvuyrittäjän on myös muistettava pitää huolta omasta ja henkilöstönsä työhyvinvoinnista ja työssä jaksamisesta, Laukkanen painotti.

Verkkopalvelu auttaa yrittäjää

Kasvu Open -tapahtumasarjan tavoitteena on kannustaa yrittäjyyteen. Tähän tähtää myös Varman, Nordean ja Ifin yhteinen OnnistuYrittäjänä.fi-verkkopalvelu, joka auttaa ja neuvoo yrityksen perustamisen eri vaiheissa.

Palvelu antaa myös kokeneemmille yrittäjille hyödyllisiä vinkkejä liiketoiminnan kehittämiseen ja kasvattamiseen.

OnnistuYrittäjänä.fi:n päätoimittaja Jukka Kuisma sanoi, että kesäkuun alussa aloitettu palvelu on saanut erinomaisen vastaanoton.

– Kävijöitä on ollut odotettuakin enemmän. Olen kuullut paljon kommentteja, että miksi tällaista ei perustettu jo aiemmin, Kuisma toteaa.

Teksti: Matti Remes
Kuvat: Matti Vähäniitty

Lue lisää:

Voisit olla kiinnostunut myös näistä