Vetovoimaa Rajalla-På Gränsen -kauppakeskuksessa

02.02.2016
kiinteistöt
Artikkeli

Kauppakeskus Rajalla-På Gränsen on torniolaisten olohuone, jonka vetovoima vain lisääntyy kun Anttila ja elokuvateatteri Biorex avaavat ovensa tämän vuoden aikana.

Kauppakeskus Rajalla-På Gränsen sijaitsee kirjaimellisesti kahden valtakunnan rajalla. Niinpä siellä käytävää kaupankäyntiäkin värittävät rajakauppaan kuuluvat ominaispiirteet: myymälöissä voi maksaa myös Ruotsin kruunuilla, asiakaspalvelun on toimittava kahdella kielellä ja kauppakeskuksen kellotkin näyttävät aikaerosta johtuen sekä Suomen että Ruotsin aikaa. Kuluttajatkin ovat vuosikymmenten ajan tottuneet vaihtamaan sujuvasti maata valuuttakurssien heilahtelujen mukaan.

Toisaalta kaupan alaa järisyttänyt kaupan aukioloaikojen vapautuminen ei ollut Rajalla-kauppakeskuksen näkökulmasta kovin merkittävä uutinen. - Rajakaupan lainsäädäntöhän on mahdollistanut sen, että kauppojen vapaat aukioloajat ovat olleet meillä arkipäivää koko olemassaolomme ajan. Paikalliset asiakkaat ovat niihin tottuneet, joten esimerkiksi pyhäinpäivä on meillä hyvin vilkas kauppapäivä. Citymarket aikoo tosin nyt kokeilla entistäkin laajempia aukioloaikoja, joten odotettavissa on, että saamme kaupankäynnin näkökulmasta kirittyä umpeen tunnin aikaeroa Ruotsiin, kauppakeskusjohtaja Jukka Korpimäki kertoo.

Muodin keskittymä

Varman asiakkuuspäällikkö Tytti Juhokas on tyytyväinen, että Rajalla-kauppakeskus on vakiinnuttanut asemansa niin kuluttajien kuin kauppakeskustoimijoidenkin keskuudessa vireänä kaupan keskittymänä. – Tornion markkina-alueen kuluttajat ovat hyvin uskollisia paikallisille palveluille ja kauppakeskustoimijoiden vaihtuvuus onkin ollut Rajalla-kauppakeskuksessa keskimääräistä vähäisempää. Toiseen kerrokseen on jopa syntynyt alueen kannalta merkittävä muotikaupan keskittymä ja nyt tarjonta laajenee entisestään, kun Anttilan tavaratalo avaa pääsiäisen tienoilla kauppakeskukseen uuden tavaratalon.

Anttila ja Biorex lisäävät vetovoimaa

Päivittäistavarakaupan vetureina tähän saakka toimineet Citymarket ja Tokmanni saavatkin kuluvan vuoden aikana lisää vetoapua kun Anttila ja Biorex rantautuvat saman katon alle. – Anttilan ja Biorexin mukaantulo on merkittävä asia kauppakeskuksen vetovoiman kannalta, Korpimäki toteaa.

Juhokkaan mukaan Anttila ja Biorex ovat selvästi lisänneet kiinnostusta myös jäljellä olevia tyhjiä liiketiloja kohtaan. - Kauppakeskuksen käyttöastehan on jo nyt hyvällä tasolla, mutta joitain tyhjiä tiloja löytyy edelleen toisesta kerroksesta.

Elokuvateatterilla on suuri paikallinen merkitys

Uudella, tulevana kesänä avattavalla elokuvateatterilla on suuri merkitys torniolaisille ja lähialueen asukkaille, sillä Torniossa ei ole ollut lainkaan modernia elokuvateatteria. Uudessa elokuvateatterissa tulee olemaan kolme elokuvasalia, joissa on yhteensä noin 350 asiakaspaikkaa sekä paikkoja liikuntarajoitteisille. Saleihin asennettavan uudenaikaisen kuvan- ja äänentoiston lisäksi myös kuulorajoitteiset huomioidaan induktiosilmukkatekniikan avulla. – Tavoitteena on, että elokuvateatteri pystyy tarjoamaan kulttuurielämyksiä niin suomen- kuin ruotsinkielisillekin asiakkaille ja jopa modernit fasiliteetit yritysten kokouksille ja seminaareille. Näin se houkuttelee tänne myös sellaisia kävijöitä, joita itse kauppakeskuksen tarjonta ei ole välttämättä aiemmin kiinnostanut. Uskomme, että elokuvateatteri tuleekin lisäämään kauppakeskuksen kävijämääriä ilta-aikaan, mikä puolestaan korreloi esimerkiksi ravintolatoimintojen asiakasmääriin, Korpimäki toteaa.

Anttilan tavaratalo rekrytoi

Rajalla-kauppakeskus on myös merkittävä paikallinen työllistäjä. – Varman näkökulmasta on hienoa, että kauppakeskukseen on onnistuttu saamaan monen tahon yhteistyön tuloksena toimiva ratkaisu, joka tarjoaa työpaikkoja ja luo hyvää virettä paikalliseen markkinaan. Nyt saamme Tornioon taas lisää virtaa Anttilan kaltaisen, uusia työntekijöitä rekrytoivan toimijan myötä, Juhokas kiittelee.

Tiesitkö?

Tornio on vuosisatainen Lapin portti, jonka menestys kauppa- ja markkinapaikkana perustuu edulliseen sijaintiin Tornionjoen ja Perämeren yhtymäkohdassa keskellä Perämerenkaarta. Tornio on myös Suomen vilkkain kansainvälinen rajanylityspaikka (n. 12 miljoonaa rajanylittäjää vuodessa). Tullin rajaliikennetilaston* mukaan vuonna 2014 Tornion rajan ylitti 2 285 027 henkilöautoa. Lähteet: www.tornio.fi, www.tulli.fi

*Rajaliikennetilasto kuvaa Suomen ulkomaanrajan ylittävien kuljetusvälineiden (kulkuneuvojen, perävaunujen, konttien, ym. kuljetusvälineiden) lukumäärää.

Teksti: Commia/Mia Heiskanen

Voisit olla kiinnostunut myös näistä

(function (w, d, s, l, i) { w[l] = w[l] || []; w[l].push({ 'gtm.start': new Date().getTime(), event: 'gtm.js' }); var f = d.getElementsByTagName(s)[0], j = d.createElement(s), dl = l != 'dataLayer' ? '&l=' + l : ''; j.async = true; j.src = '//www.googletagmanager.com/gtm.js?id=' + i + dl; f.parentNode.insertBefore(j, f); })(window, document, 'script', 'dataLayer', 'GTM-MJL5CR'); (function(w, t, f) { var s='script',o='_giosg',h='https://service.giosg.com',e,n;e=t.createElement(s);e.async=1;e.src=h+'/live/'; w[o]=w[o]||function() {(w[o]._e=w[o]._e||[]).push(arguments)} ;w[o]._c=f;w[o]._h=h;n=t.getElementsByTagName(s)[0];n.parentNode.insertBefore(e,n); })(window,document,3860); (function(h,o,t,j,a,r){ h.hj=h.hj||function(){(h.hj.q=h.hj.q||[]).push(arguments)}; h._hjSettings={hjid:328782,hjsv:5}; a=o.getElementsByTagName('head')[0]; r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'//static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv='); var _vwo_code = (function () { var account_id = 65925, settings_tolerance = 2000, library_tolerance = 2500, use_existing_jquery = false, // DO NOT EDIT BELOW THIS LINE f = false, d = document; return { use_existing_jquery: function () { return use_existing_jquery; }, library_tolerance: function () { return library_tolerance; }, finish: function () { if (!f) { f = true; var a = d.getElementById('_vis_opt_path_hides'); if (a) a.parentNode.removeChild(a); } }, finished: function () { return f; }, load: function (a) { var b = d.createElement('script'); b.src = a; b.type = 'text/javascript'; b.innerText; b.onerror = function () { _vwo_code.finish(); }; d.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(b); }, init: function () { settings_timer = setTimeout('_vwo_code.finish()', settings_tolerance); var a = d.createElement('style'), b = 'body{opacity:0 !important;filter:alpha(opacity=0) !important;background:none !important;}', h = d.getElementsByTagName('head')[0]; a.setAttribute('id', '_vis_opt_path_hides'); a.setAttribute('type', 'text/css'); if (a.styleSheet) a.styleSheet.cssText = b; else a.appendChild(d.createTextNode(b)); h.appendChild(a); this.load('//dev.visualwebsiteoptimizer.com/j.php?a=' + account_id + '&u=' + encodeURIComponent(d.URL) + '&r=' + Math.random()); return settings_timer; } }; }()); _vwo_settings_timer = _vwo_code.init(); var _paq = _paq || []; /* tracker methods like "setCustomDimension" should be called before "trackPageView" */ _paq.push(["setCookieDomain", "*.varma.fi"]); _paq.push(["setDomains", ["*.varma.fi"]]); _paq.push(['trackPageView']); _paq.push(['enableLinkTracking']); (function() { var u="//piwik.varma.fi/piwik/"; _paq.push(['setTrackerUrl', u+'piwik.php']); _paq.push(['setSiteId', '1']); var d=document, g=d.createElement('script'), s=d.getElementsByTagName('script')[0]; g.type='text/javascript'; g.async=true; g.defer=true; g.src=u+'piwik.js'; s.parentNode.insertBefore(g,s); })();