Kun sydän sanoo: stressi pois

Kun sydän sanoo: stressi pois

01.08.2016
kuntoutus
yrittäjyys
Artikkeli

Kun on tarpeeksi kauan rankasti stressiä, sydän voi tehdä tenän. Niin kävi Andreas Lönnqvistille. Mutta ei niin pahaa, etteikö lopulta myös hyvää: ura musiikkivideotuotantojen parissa on nyt hyvällä alulla.

Andreas Lönnqvistin työpaikalla tehtiin uudelleenorganisointia, väkeä lähti pois, töitä siirrettiin toisille. Jäljellejääneet hoitivat omansa ja lähteneiden työt. Niin teki myös järjestelmäsuunnittelija Lönnqvist: hoiti omat työnsä, opetteli myös tiimivalmentajan työt. Kiirettä ja stressiä riitti. Lopulta alkoivat sydänongelmat, rytmihäiriöt ja ylimääräiset lyönnit.

– Koetin vaihtaa työtehtäviä talon sisällä. Oli uudet työtehtävät, uudet menetelmät. Kaikki oli uutta, Lönnqvist kertaa.

Ei siis varsinaisesti stressitöntä.

Elämää hidastaen eteenpäin

Seurasi kahden-kolmen vuoden jakso, jolloin Lönnqvist oli parin kuukauden sairauslomien välillä muutamia viikkoja töissä. Lopulta sydämen toimintaa koetettiin rauhoittaa kirurgisella toimenpiteellä.

Se piti kuitenkin keskeyttää alkuunsa: sydän ei ehkä olisi kestänyt sitä. Stressinsietokyky oli kerta kaikkiaan nollassa.

– Koetin päästä opintovapaalle, mutta olin ollut työpaikassani liian vähän aikaa. Jatkoin sitten saikulla-töissä-saikulla -rataa. Koetin hidastaa kaikkea elämäntahtia.

Voiko tällaista olla olemassa?

Lopulta työterveyslääkäri otti esiin mahdollisuuden hakea työeläkeyhtiöltä työeläkekuntoutusta ja kouluttautua sen turvin uuteen ammattiin.

– Se mahdollisuus tuli mulle täytenä yllätyksenä. Se oli ”voiko tämmöistä olla olemassa” -hetki, Lönnqvist huokaisee vieläkin, pari vuotta myöhemmin.

Ei ole helppoa hakea apua

Varman lähettämänä Lönnqvist alkoi selvittää käytännön asioita Pietarsaaren työklinikan avulla. Siellä tehtiin suunnitelma uudelleenkouluttautumisesta media-alalle.

– Avun hakeminen oli mulle vaikeaa. Olen ihminen, joka haluaa tehdä ja yrittää kaiken itse. En anna periksi. Se on tietysti yksi syy siihen, että jouduin sairauslomille. En osannut etsiä ajoissa apua, Lönnqvist hymähtää.

Kouluttautumissuunnitelma lähetettiin Varmaan, ja se hyväksyttiin. Lönnqvist sai päätöksen uudelleenkoulutuksensa korvaamisesta. Kuntoutusraha antoi toimeentulon.

Audiovisuaalisen alan ammattilaiseksi

Andreas Lönnqvist haki media-alan koulutukseen neljään paikkaan – ja pääsi kaikkiin niistä. Kouluksi valikoitui Keski-Pohjanmaan aikuiskoulutuskeskus Kokkolasta. Kaksivuotinen audiovisuaalisen alan ammattitutkinto alkoi syksyllä 2014 ja päättyi tänä keväänä.

– Koulutus oli kokonaan suomeksi. Vähän mietin, pystynköhän siihen. Uskalsin lähteä, koska olin ollut monta vuotta töissä, jossa suurin osa oli suomenkielisiä, pohti ruotsia äidinkielenään puhuva Lönnqvist.

”Mähän olen tässä aika hyvä!”

Musiikkia harrastavaa miestä ilahdutti erityisesti koulutuksen monipuolisuus. Liikkuva kuva painottui, mutta myös ääni- ja valotyökursseja sisältyi ohjelmaan.

Heti ensimmäisinä viikkoina Lönnqvist huomasi: tämä koulu toimii.

– Siellä sai heti opettajiin henkilökohtaisen kontaktin. He halusivat ihan oikeasti auttaa aikuista opiskelijaa. Olin ollut jo 15 vuotta työelämässä: ei tarvinnut opetella työelämän käytäntöjä. Sain vaikeampia tehtäviä, opettajat kannustivat.

– Huomasin, että mähän olen tässä aika hyvä. Syntyi ajatus perustaa yritys.

Oma juttu: musiikkivideoiden tuottaminen

Yrittämisestä keskusteltiin jo koulutuksen alkuvaiheessa myös Varman asiantuntijan kanssa. Hänkin kannusti.

Lönnqvist perusti yrityksensä juuri ennen valmistumistaan. Hän tekee videotuotantoja, valokuvausta, musiikkituotantoja ja ilmakuvausta lennokilla. Asiakkaita on jo löytynyt.

Yksi suunta on kuitenkin ylitse muiden: musiikkivideoiden tuottaminen. Lönnqvist hoitaa homman alusta loppuun.

Sydämentykytystä silkasta ilosta

Alkukesästä 2016 tekeillä on video artistille, jonka kanssa Andreas Lönnqvist yrittää Ruotsin markkinoille.

– Näen, että tämä voi aivan hyvin kasvaa ulkomaille. Kun teet hyvän videon yhdelle artistille, sana leviää nopeasti. Hyvä video markkinoi itse itsensä.

Parasta on, että nyt sydämentykytystä tulee työnilosta.

– Välillä olen kuvannut lennokilla ja laskeutunut niin, että olen itsekin kuvassa. Silloin näen, minkälainen ilme mulla on. Semmoinen aika iloinen.

Uuteen ammattiin kuntoutusrahalla

  • Tukee kouluttautumista uuteen ammattiin, jos entinen työ ei sovellu terveydelle
  • Haetaan työeläkekuntoutuksen kautta -> ensin työterveyslääkäriin
  • Kouluttautuminen suunnitellaan yhdessä kuntoutusasiantuntijan kanssa
  • Kuntoutusraha on suuruudeltaan työkyvyttömyyseläke + 33 %

Lue tarkemmin:

Teksti: Riitta Gullman
Kuva: Andreas Lönnqvist

(function (w, d, s, l, i) { w[l] = w[l] || []; w[l].push({ 'gtm.start': new Date().getTime(), event: 'gtm.js' }); var f = d.getElementsByTagName(s)[0], j = d.createElement(s), dl = l != 'dataLayer' ? '&l=' + l : ''; j.async = true; j.src = '//www.googletagmanager.com/gtm.js?id=' + i + dl; f.parentNode.insertBefore(j, f); })(window, document, 'script', 'dataLayer', 'GTM-MJL5CR'); (function(w, t, f) { var s='script',o='_giosg',h='https://service.giosg.com',e,n;e=t.createElement(s);e.async=1;e.src=h+'/live/'; w[o]=w[o]||function() {(w[o]._e=w[o]._e||[]).push(arguments)} ;w[o]._c=f;w[o]._h=h;n=t.getElementsByTagName(s)[0];n.parentNode.insertBefore(e,n); })(window,document,3860); (function(h,o,t,j,a,r){ h.hj=h.hj||function(){(h.hj.q=h.hj.q||[]).push(arguments)}; h._hjSettings={hjid:928553,hjsv:6}; a=o.getElementsByTagName('head')[0]; r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv='); var _paq = _paq || []; /* tracker methods like "setCustomDimension" should be called before "trackPageView" */ _paq.push(["setCookieDomain", "*.varma.fi"]); _paq.push(["setDomains", ["*.varma.fi"]]); _paq.push(['trackPageView']); _paq.push(['enableLinkTracking']); (function() { var u="//piwik.varma.fi/piwik/"; _paq.push(['setTrackerUrl', u+'piwik.php']); _paq.push(['setSiteId', '1']); var d=document, g=d.createElement('script'), s=d.getElementsByTagName('script')[0]; g.type='text/javascript'; g.async=true; g.defer=true; g.src=u+'piwik.js'; s.parentNode.insertBefore(g,s); })();