Pitkä matka sisustustekstiiliartesaaniksi

Pitkä matka sisustustekstiiliartesaaniksi

12.09.2016
kuntoutus
työelämä
Artikkeli

Maarit Hälikän pitkä ja mutkainen tie sisustustekstiiliartesaaniksi alkoi 2010. Selkävaivat estivät silloisen työn. Alkoi työeläkekuntoutus, jossa tuli vastaan monta mutkaa. Mutta nyt ollaan loppusuoralla.

Nuoriso-ohjaajaopintojen, käsi- ja taideteollisuuskoulun artesaaniopintojen ja monien sitä täydentävien opintojen jälkeen Maarit Hälikkä valmistuu sisustusartesaaniksi vuoden 2016 lopussa. 

Kun paikallaan ei voi olla

Hälikän reitti työeläkekuntoutukseen lähti vakavista selkä- ja nivelvaivoista.

─ En pysty tekemään pelkkää istumatyötä. Viimeksi olin myyntineuvottelijana, mutta selän takia en kerta kaikkiaan pystynyt olemaan paikoillani, Hälikkä kertoo.
Toimi siinä sitten myyntineuvottelijana.

Sairauslomia, lopulta työeläkekuntoutukseen

Oli viikon, kahden ja kuukauden sairauslomia, toinen toisensa perään. Lopulta työterveyslääkäri ehdotti työeläkekuntoutusta.

Syyskuussa 2011 hän sai puoltavan päätöksen Varmasta: se lähtisi tukemaan Hälikän ammatillista kuntoutusta. Helmikuussa 2012 Varman hankkima työelämävalmentaja Vervestä kutsui Hälikän alkuhaastatteluun.

Siitä kuntoutusprosessi lähti liikkeelle.

Paljon on tarvittu papereita ja hermoja

Mutta asiat eivät menneet aivan kuten Strömsössä. Paljon on tarvittu lääkärikäyntejä, todistuksia, papereita – ja hermoja, Hälikkä nauraa nyt. Aina ei ole naurattanut.

Ensin Hälikkä aloitti oppisopimuksella nuoriso-ohjaajaopinnot. Hän sai kuitenkin hiusmurtuman jalkaansa, ja joutui pitkäksi aikaa sairauslomalle. Monien vaiheiden jälkeen oppisopimus keskeytyi.

─ Meni tovi, ennen kuin siitä tokenin. Sitten lähdin Varman osoittamaan työkokeiluun.

─ Sillä tiellä ollaan. Olen nauttinut näistä parista viime vuodesta.

Hakupaperit keskiviikkona, maanantaina kouluun

Pari viime vuotta tarkoittaa käsi- ja taideteollisuuskoulua Lempäälässä. Sinne Maarit Hälikkä keksi hakea jälkihaussa syksyllä 2014, kolme viikkoa koulun alkamisen jälkeen.

Hän vei hakemuksensa ja todistuksensa koululle eräänä keskiviikkona. Perjantaina hänet hyväksyttiin kouluun, ja maanantaina se alkoi.

─ Siinä vauhdissa ei Varma ihan pysynyt mukana, Hälikkää vieläkin hymyilyttää.

Mutta loppu hyvin.

Käsi- ja taideteollisuuskoulu täydentää aiempaa

Haku käsi- ja taideteolliseen ei ollut päähänpisto, vaikka nopea liike olikin. Maarit Hälikällä on taustaa kuvataiteista, taskussaan pukuompelijan tutkinto ja kymmenen vuotta työtä teollisuusompelijana.

─ Tämä koulu täydentää aiempaa. Nyt katsotaan, mihin se johtaa, hän sanoo.
Kun on rohkeutta heittäytyä, voi seurata monenlaista. Maarit Hälikkä on mm. jo voittanut kolme koulun asiakastoimeksiantojen suunnittelukilpailua.

Voittoisa suunnitelma: seinätekstiilityö niksibetonista

Kuluneena kesänä koulu on johtanut erilaiseen kesään. Maarit Hälikkä voitti suunnittelukilpailun Pyynikin ammattioppilaitokseen tehtävästä seinätekstiilistä. Tai ehkä olisi parempi puhua teoksesta. Perinteinen seinätekstiilityö se ei ole.

Kyse on niksibetonista tehtävä teos, joka koostuu 19:ä halkaisijaltaan puolimetrisestä laatasta. Niistä muodostuu mehiläiskennomainen rakenne. Ja niksibetoni taas tehdään sekoittamalla sanomalehti- ja tekstiilisilppua sementtiin.

─ Hyvin sottaista puuhaa. Mutta myös hyvin hauskaa!

Ensi vuonna uudet suunnat

Teoksen laattojen olisi valmistuttava kesän aikana. Yksi laatta kuivuu viikkoja, ja kun Hälikällä on tarvittaessa kuivattamiseen sisätiloissa vain sauna ja autotalli, hän totisesti toivoi Lempäälään pitkää, kuivaa kesää. Sitä tämä kesä ei ole ollut.

Työ ripustetaan paikalleen marras-joulukuussa. Pian sen jälkeen valmis sisustusartesaani katsoo taas uusia suuntia.

Mieluusti se olisi käsityöohjaajana toimimista. Siitä Maarit Hälikällä on jo taustaa. Hän on toiminut viriketyön ohjaajaharjoittelijana, Lempäälään perustamansa tekstiilityöpajan ohjaajaharjoittelijana ja kierrätystuunauskurssin vetäjänä.

Aika näyttää.

Teksti: Riitta Gullman
Kuva: Kaija Toivonen

Työeläkekuntoutus: kenelle, miten?

Voit hakea työeläkekuntoutukseen, jos

  • olet alle 63-vuotias
  • sinulla on ammatti ja vuosien työkokemus
  • viiden viime vuoden työansiosi ovat yhteensä vähintään 34 508 €
  • sairaus uhkaa työkykyäsi
  • kuntoutus edistäisi työssä jatkamistasi
  • liikkeelle työterveyslääkärin kautta, sitten yhteys työeläkevakuutusyhtiöön.

Lisätietoa työeläkekuntoutuksesta

(function (w, d, s, l, i) { w[l] = w[l] || []; w[l].push({ 'gtm.start': new Date().getTime(), event: 'gtm.js' }); var f = d.getElementsByTagName(s)[0], j = d.createElement(s), dl = l != 'dataLayer' ? '&l=' + l : ''; j.async = true; j.src = '//www.googletagmanager.com/gtm.js?id=' + i + dl; f.parentNode.insertBefore(j, f); })(window, document, 'script', 'dataLayer', 'GTM-MJL5CR'); (function(w, t, f) { var s='script',o='_giosg',h='https://service.giosg.com',e,n;e=t.createElement(s);e.async=1;e.src=h+'/live/'; w[o]=w[o]||function() {(w[o]._e=w[o]._e||[]).push(arguments)} ;w[o]._c=f;w[o]._h=h;n=t.getElementsByTagName(s)[0];n.parentNode.insertBefore(e,n); })(window,document,3860); (function(h,o,t,j,a,r){ h.hj=h.hj||function(){(h.hj.q=h.hj.q||[]).push(arguments)}; h._hjSettings={hjid:928553,hjsv:6}; a=o.getElementsByTagName('head')[0]; r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv='); var _paq = _paq || []; /* tracker methods like "setCustomDimension" should be called before "trackPageView" */ _paq.push(["setCookieDomain", "*.varma.fi"]); _paq.push(["setDomains", ["*.varma.fi"]]); _paq.push(['trackPageView']); _paq.push(['enableLinkTracking']); (function() { var u="//piwik.varma.fi/piwik/"; _paq.push(['setTrackerUrl', u+'piwik.php']); _paq.push(['setSiteId', '1']); var d=document, g=d.createElement('script'), s=d.getElementsByTagName('script')[0]; g.type='text/javascript'; g.async=true; g.defer=true; g.src=u+'piwik.js'; s.parentNode.insertBefore(g,s); })();