Kasvu Openista sparrausta yrityskauppoihin

11.07.2017
yrittäjyys
tapahtumat
Artikkeli

Kasvu Open on antanut tänä vuonna hyödyllistä valmennusta myös yrityskauppoihin valmistautuville yrityksille.

Yrityksen myyminen on entistä ajankohtaisempi aihe, kun kymmenet tuhannet yrittäjät jäävät lähivuosina eläkkeelle. Toisaalta moni kasvuhakuinen yritys tavoittelee tarvitsemaansa teknologiaa, uutta osaamista ja laajempaa asiakaskuntaa nimenomaan yritysostoilla.

Yrityskaupat vaativat hyvää osaamista sekä myyjiltä että ostajilta. Näitä taitoja on hiottu tänä vuonna Kasvu Open -sparrausohjelmassa, joka on suunnattu pk-yrityksille.

– Yrityskaupat ovat tärkeä teema koko Suomen talouden kannalta. Siksi kumppaneiden kanssa halusimme avata oman kasvupolun yrityksen myyntiä tai ostamista suunnitteleville yrityksille, Kasvu Openin fasilitoija eli kasvupolun toimintaa koordinoiva ja ohjaava Satu Haka sanoo.

Kontakteja ja hyödyllistä valmennusta

Yritys myyntikuntoon- ja Kasvua yritysmyynnillä -ohjelmiin haki yhteensä 68 yritystä, joista 30 valittua yritystä sai kahden päivän ajan maksutonta valmennusta yrityselämän asiantuntijoilta.

– Mukana oli laajasti eri alojen toimialoja, muun muassa elintarvike-, it- ja rakennusalan sekä viestinnän ja laskentatoimen yrityksiä, Haka luettelee.

Yrityksiä sparrattiin monesta eri näkökulmasta. Yritysjärjestely voi koskea esimerkiksi koko liiketoimintaa tai vain osaa siitä.

– Myös rahoituskuviot ja yrityskauppojen ajoitus ovat asioita, joita on syytä miettiä hyvissä ajoin. Yrittäjät ovat kiitelleet Kasvu Openista saatuja konkreettisia vinkkejä, kontakteja ja asiantuntijaverkostoja. Asiantuntijoihin on helppo olla yhteydessä, kun kauppa alkaa olla ajankohtainen.

Kasvu Open herättelee yrittäjiä

Sparrauspäivien jälkeen tuomaristo valitsi yritysten joukosta voittajat, joilla on parhaimmat mahdollisuudet toteuttaa yrityskauppa.

Yritys myyntikuntoon -ohjelman parhaaksi yritykseksi valittiin oululainen MedKit Finland Oy, joka tarjoaa digitaalista palvelua terveydenhuollon tavaranhankintaan. Kunniamaininnan sai juomavalmistaja Raikastamo Oy.

Kasvua yritysmyynnillä -ohjelman voittajayritykseksi valittiin Kuluvaaka Oy, joka auttaa keskisuuria yrityksiä tekemään säästöjä epäsuorissa ostoissa. Kunniamaininnan sai verkkokauppayritys Edututor Oy.

Kaikki neljä yritystä jatkavat Kasvu Openin finaaliin, joka järjestetään lokakuussa Jyväskylässä. Tapahtumaan osallistuvat yritykset on seulottu tänä vuonna järjestetyistä alueellisista ja teemakohtaisista sparrausohjelmista.

Kaiken kaikkiaan Kasvu Open antaa tänä vuonna sparrausta 450 yritykselle yli tuhannen asiantuntijan eli ”myllärin” voimin.

Satu Haka toivoo, että Kasvu Open herättelee yrittäjiä miettimään hyvissä ajoin yrityksen mahdolliseen myyntiin liittyviä asioita.

– Kyseessä on aikaa vievä prosessi, johon on syytä valmistautua huolella. Aina ei riitä, että vasta viimeisen puolen vuoden aikana yrittäjä panee yrityksensä myyntikuntoon. Parasta olisi, että yritys olisi aina myyntikunnossa.

Hakan mukaan hakijoissa oli myös sellaisia yrityksiä, joissa myynti ei ole nyt ajankohtainen.

– Yrittäjä haluaa kuitenkin valmistautua hyvissä ajoin mahdolliseen kauppaan ja tehdä suunnitelmat elämäntilanteen äkillisen muutoksen varalta.

Kasvuyritysten arki tutuksi

Varma on ollut Kasvu Openin yhteistyökumppani jo useamman vuoden ajan. Varman asiakkuuksista vastaavaa varatoimitusjohtaja Ville-Veikko Laukkanen sanoo, että sparrausohjelma on erinomainen kanava kuulla, mitä kasvuyritysten ja yrittäjien arkeen todella kuuluu ja millaista apua he kasvuponnisteluissaan kaipaavat.

– Rohkeasti kasvun mahdollisuuksiin tarttuvat pk-yritykset ovat koko Suomen kasvun ajureita. Tässä Varma haluaa olla mukana ja samalla oppia aidoista kasvuyrityksen arjen tarpeista, Laukkanen toteaa.

Hän huomauttaa, että yrityskauppa tai suunnitelma siitä on yksi keskeinen kasvun mahdollisuus. Toisaalta Suomessa on käsillä iso joukko sukupolvenvaihdoksia, joissa jatkuvuus voi vaatia myös yrityskauppoja.

– Kasvu Open on upeasti koko maan ja maakunnat osallistava kasvurykäys. Tätä Varma arvostaa, Laukkanen korostaa.

Teksti: Matti Remes

Lue lisää:
Ilmoittaudu mukaan Kasvu Openin Karnevaaleille Jyväskylään.
Kasvu Openin Matti Härkösen ajatuksia kasvuyritysten merkityksestä kansantaloudelle

Voisit olla kiinnostunut myös näistä