Kun elämä yllättää

12.10.2017
kuntoutus
Artikkeli

Elämä voi joskus yllättää hyvin ikävällä tavalla. Vaikka näin: aamulla lähdet terveenä töihin ja parin tunnin päästä olet sairaalassa aivoinfarktipotilaana. Mutta sellaisestakin voi selvitä.

Ville Kilpiä sai pysäyttävän ”syntymäpäivälahjan” juuri nelikymppistensä kynnyksellä. Hän lähti aamulla normaalisti töihin, opettamaan suomen kieltä ja viestintää Suomen Liikemiesten Kauppaopistoon. Aamutunti sujui normaalisti, mutta seuraava päättyi dramaattisesti.

– Ensin alkoi pyörryttää ja sitten lähti taju. Opiskelijat toimivat hyvin tiiminä - laittoivat kylkiasentoon, varmistivat hengityksen, hakivat heti kollegoita apua. Lääkäriambulanssi saatiin nopeasti paikalle. Olen valtavan onnekas, Ville Kilpiä kertaa lähes vuoden takaisia tapahtumia.

Epätodennäköinen iski

Pian Meilahden sairaalaan saapumiseen jälkeen saatiin diagnoosi: aivoinfarkti.

– Minulla ei ole riskitekijöitä. Liikun paljon, ylipainoa ei ole, ei stressiä enkä ole koskaan tupakoinut. Minua tutkittiin perusteellisesti ja lopulta ilmeni, että sydämen eteisväliseinässä oli avoimeksi jäänyt aukko, Kilpiä sanoo.

Lääkärien mukaan tämä todennäköisesti selittää Kilpiän tapauksessa aivoinfarktin syntymisen.

Eteisväliseinän aukko päätettiin korjata, joten Kilpiä kävi puolen vuoden kuluessa läpi sekä aivoinfarktin että sydänoperaation. Kuulostaa hurjalta, ja jälkikäteen ajatellen se onkin, Kilpiä tunnustaa.

Työmuisti sai kolauksen

Ville Kilpiä on yhdeltä ammatiltaan liikunnanohjaaja, eikä ole aiemmin sairastellut. Hän olikin sairaalassa sitä mieltä, että kohta ollaan taas täysin työn touhussa. Mitäs sitä nuori mies potemaan.

Ei se ihan niin mennyt.

Kilpiälle tehtiin jo sairaalassa neuropsykologisia testejä, joilla selvitettiin infarktin mahdollisesti aiheuttamia vaurioita. Paljon niitä ei onneksi ollut, mutta työmuisti - parhaillaan käytettävän tiedon varasto – ei toiminut aivan kuten pitäisi.

– Tehtiin testi, jossa minuutissa piti sanoa mahdollisimman monta s-kirjaimella alkavaa sanaa. Sain muutaman ulos. Minulle alkoi valjeta, ettei kaikki taidakaan olla kuten vielä muutamia päiviä aikaisemmin. Eihän äidinkieltä voi opettaa, jos ei muista sanoja.

Työtä toipumisen puolesta

Sairauslomaa tuli ensi alkuun kuukausi, joka venyi vähitellen kolmeksi kuukaudeksi. Alkoi kuntouttaminen ja Kilpiän oma työ kuntoutumisensa eteen.

– Sain neuropsykologista kuntoutusta HUS:sista, ja tein itse paljon kuntouttavaa toimintaa, kuten sanaristikoita sekä erilaisia hahmotus- ja sanapelejä, hän kuvaa.

– Ensi alkuun oli vaikeaa esimerkiksi täyttää erilaisia lomakkeita. Niihin sain tukea työterveyshuollosta, työpaikalta ja työeläkeyhtiöstä. Luetun ymmärtäminen ei kadonnut, joten pystyin lukemaan päätöksiä ja keskustelemaan kuntoutusasiantuntijan kanssa puhelimessa.

Ensin puoliksi töihin

Kun toipuminen oli edistynyt tarpeeksi, alettiin suunnitella paluuta työhön. Se tapahtui työkokeilun avulla. Työterveyshuollon, Varman, sairaalan, työnantajan ja Kilpiän itsensä kesken pohdittiin yhdessä, mikä olisi järkevää ja mahdollista.

Kohtaus iski marraskuussa. Jo maaliskuussa Kilpiä oli toipunut niin, että hän pääsi kokeilemaan paluuta omaan työhönsä. Aluksi Kilpiä teki työtä puolet normaalista työajasta. Se sujui niin hyvin, että jo kuukauden kuluttua hän siirtyi 75-prosenttiseen työaikaan. Sitä jatkettiin kevät.

Työkokeilu antaa mahdollisuuden testata jaksamista

Koulujen lomakauden jälkeen elokuusta Ville Kilpiä on jälleen täysipäiväisesti työssään ammatillisena opettajana.

– Työkokeiluvaihe oli ihan mahtava mahdollisuus testata omaa jaksamista. Samalla sai itseluottamusta siihen, että paluu on realismia. Työeläkeyhtiöltä tuli kuntoutusraha, ja olin työpaikalla ikään kuin ylimääräinen resurssi. Työkokeilu oli siis työpaikankin kannalta ihan hyvä diili.

Määrätietoista työtä, nopeaa toipumista

Toipuminen vakavasta sairaudesta on ollut nopeaa. Nyt, vajaa vuosi kohtauksen jälkeen, Kilpiästä ei huomaa jälkiä aivoinfarktista. Sitä hän vähän itsekin ihmettelee.

Mutta on hän tehnyt paljon työtäkin toipumisensa puolesta. Entinen urheilija asetti tavoitteet ja lähti määrätietoisesti pyrkimään niitä kohti.

– Kuntoutuminen on lähtökohtaisesti toipilaan omaa työtä. Kukaan muu ei voi tehdä harjoitteita hänen puolestaan. Tukiverkostot ovat sitä ympärillä tukemassa. Meillä on tukijärjestelmiä, kuten tämä kuntoutus ja työkokeilu, ja niille kannattaa antaa mahdollisuus, Kilpiä pohtii.

– Onnistunut työhönpaluuni on monien osapuolten yhteisen onnistumisen tulos. Nöyrä kiitos perheelle ja läheisille sekä tietysti sairaalan moniammatilliselle tiimille, työterveyshuollolle, työnantajalle ja Varmalle.

Kaikelta ei voi suojautua, mutta voi suhtautua

Ville Kilpiä peräänkuuluttaa positiivista ajattelua silloinkin, kun elämässä tapahtuu ikäviä asioita. Kaikelta ei voi suojautua, mutta voi valita, miten eteen tuleviin asioihin suhtautuu.

– Yllätyksiä voi tapahtua, vaikka eläisi kuinka terveellisesti. Niin kuin minulle. Sattumalla on roolinsa elämässä, eikä sille mitään voi.

Elämästä pitää uskaltaa nauttia. Se on kuitenkin aivan ainutkertainen juttu.

Teksti ja kuva:
Riitta Gullman

Mikä työkokeilu?

  • tukee paluuta työhön esim. pitkän sairausloman jälkeen
  • kokeilun avulla arvioidaan selviytymistä omissa tai uudenlaisissa työtehtävissä
  • päivittäinen työaika voi vaihdella 50-100 % välillä
  • kokeilu kestää tyypillisesti 2-3 kk
  • kokeilun ajalta maksetaan kuntoutusrahaa tai kuntoutustukea ja kuntoutuskorotusta

Lue lisää Varman sivuilta

(function (w, d, s, l, i) { w[l] = w[l] || []; w[l].push({ 'gtm.start': new Date().getTime(), event: 'gtm.js' }); var f = d.getElementsByTagName(s)[0], j = d.createElement(s), dl = l != 'dataLayer' ? '&l=' + l : ''; j.async = true; j.src = '//www.googletagmanager.com/gtm.js?id=' + i + dl; f.parentNode.insertBefore(j, f); })(window, document, 'script', 'dataLayer', 'GTM-MJL5CR'); (function(w, t, f) { var s='script',o='_giosg',h='https://service.giosg.com',e,n;e=t.createElement(s);e.async=1;e.src=h+'/live/'; w[o]=w[o]||function() {(w[o]._e=w[o]._e||[]).push(arguments)} ;w[o]._c=f;w[o]._h=h;n=t.getElementsByTagName(s)[0];n.parentNode.insertBefore(e,n); })(window,document,3860); (function(h,o,t,j,a,r){ h.hj=h.hj||function(){(h.hj.q=h.hj.q||[]).push(arguments)}; h._hjSettings={hjid:928553,hjsv:6}; a=o.getElementsByTagName('head')[0]; r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv='); var _paq = _paq || []; /* tracker methods like "setCustomDimension" should be called before "trackPageView" */ _paq.push(["setCookieDomain", "*.varma.fi"]); _paq.push(["setDomains", ["*.varma.fi"]]); _paq.push(['trackPageView']); _paq.push(['enableLinkTracking']); (function() { var u="//piwik.varma.fi/piwik/"; _paq.push(['setTrackerUrl', u+'piwik.php']); _paq.push(['setSiteId', '1']); var d=document, g=d.createElement('script'), s=d.getElementsByTagName('script')[0]; g.type='text/javascript'; g.async=true; g.defer=true; g.src=u+'piwik.js'; s.parentNode.insertBefore(g,s); })();